跳至

首頁

尾頁

大宅

明愛沙田幼兒學校n班好嗎?

請問明愛沙田幼兒學校 (沙田文禮路) n班好嗎?

請各位比d意見,環境、老師、課程、等等。

感激!感激!
Happy

別墅

Re: 明愛沙田幼兒學校n班好嗎?

我個女宜家讀緊n1,
我同阿女都好鍾意呢間學校。
一來師生比例好,n1班有廿零三十個小朋友,
但係有三個班主任。
二來環境算靜,成條街都係學校,
樓上係老人中心、兒童託管,
出入嘅人都正正經經。
三,老師對小朋友嚴而有愛,
不會一味的遷就,教孩子學會尊重別人,
亦學會遵守常規;
返學放學時會講下細路係學校的情況;
年中有唔少活動邀請家長出席,
提點下我地要點同學校合作教好孩子。
課室有足夠空間俾小朋友分成不同小組上課,
課室外又有小操場做訓練大肌肉之用。
課程亦唔弱,
我個女人仔細細,
已經係學校學識唔少生字,
我不時向朋友引用嘅一個例子就係,
中學生都未必知河馬、楊桃、恐龍、彈皮球嘅英文係乜,
我個女唸口簧都講到出來﹗
又有親子伴讀,提供書仔同教具俾我地返屋企一齊讀,
真係唔錯架。
我講到咁好,可能會有人以為我係度教添,

其實我只係學生家長,不過自己都係做教育工作,
眼下不少行外人都對教學有要求而無太深入認識,
對老師、對學校諸多不滿,
所以我見佢有不少優點就一定要讚下佢,
替老師們打打氣也好﹗
我靠著那加給我力量的,凡事都能作。

男爵府

好媽媽勳章

大貓媽媽:
我之前都聽聞過呢間學校同救世軍都有得比,除咗救世軍外,呢間既課程係唔錯架,咁我想問你當時幫小朋友報呢間外,有冇報埋救世軍呀?知唔知救世軍既課程如何?
另外,明愛要幾時報名架?面試面d乜?有冇校車服務呀?

男爵府

好媽媽勳章

大貓媽媽:
我想知多d呢間學校呀!

大宅

我今日剛剛去過, 諗住入去報名, 但一入去感覺不好就走左. 真係個人感受, 每個人不同.

洋房

你覺得有什麼不好的地方呢?
可否寫出來給大家參考?
謝!
yiuyiu213 寫道:
我今日剛剛去過, 諗住入去報名, 但一入去感覺不好就走左. 真係個人感受, 每個人不同.

大宅

我大女幾年前係明愛讀N1, 我的評語係老師好有愛心.

男爵府

好媽媽勳章

點解大貓貓媽媽仲未出現既? ?-(

大宅

Hi German,

她的校舍很大, 但我入到去見到要經過一個操場, 而這操場有一半是停車場, 只用圍欄弄了一個兒童遊戲場地, 個人感到有少許危險.
幼稚園是在地下, 以上層數是其他明愛附屬分支, 太亂了.
還有她們不需要穿著校服, 只用類似口水肩的外套仔. 個人比較喜歡小朋友能穿著全套校服返學才像上課.

純粹個人觀感, 可能你會喜歡呢 !!!

民房

Hi YiuYiu213

我囡囡2003年在明愛讀過一年,起初我與你有同樣感覺,喜歡小朋友穿全套校服返學,但去過不同的全日制幼兒園後,發現大部分亦是這樣,因為小朋友需要在校內午睡,故不適宜穿校服,該校的校長及老師都很有愛心及耐心,囡囡亦讀得很開心,不過我一心希望囡囡讀聖心小學,故K1開始就轉了聖心幼稚園。

大宅

Hi lololo-fong,

我都知全日制好多也是這樣的.

我都係諗住今年9月去聖心拿報名表出年囡囡讀K1. 請問你感到這間學校如何呢 ? 是否很難入呢 ?

洋房

我就喜歡d校服愈簡單愈好,洗完都快d dry,可以著回。

民房

yiuyiu213,

其實聖心並不是很難入,現在香港的出生率減少,據講該校會選年紀較大及獨立的小朋友,故讀過幼兒園的小朋友會較優勝。面試時老師會與家長傾談,分散家長對小朋友的注意,而另一老師則問小朋友問題及玩智力遊戲(砌圖),我認為只要小朋友不怕醜及不哭鬧就可以。

大宅

Hi Lololo-fong,

多謝你的意見 !
我都聽人講過他們喜歡收大d的小朋友, 因我囡囡是2月出世所以是大女入學, 我都預備了她於今年9月返N1, 希望會比較好啦 !
扭計呢樣野真係好難講, 小朋友的情緒好反覆, 真係要睇去臨場表現.

男爵府

Hello, Yiu Yiu Mammy,

我係剴晴媽咪呀, 記得我嗎?? :-P

我都諗住9月幫囡囡攞表報聖心呀, 希望下年做到同學仔la!!

係呢, 你幫囡囡報咗邊間N1呀, 我囡會讀康傑N1呀... :mrgreen:
~*~*~*~切言實多勝友,天白雲任爾遊。~*~*~*~
        我個小寶寶係2005年1月20日出左世啦!!

大宅

明愛係一間家、校合作得好好o既學校,若果家長係喜歡參與孩子o既學校生活的,明愛係一個好的選擇。學校不但照顧小朋友,亦好照顧我們一班家長,急我們所急。如學卷制剛推出時,學校安排講座,講解什麼是學卷制及即場派發有關資料及表格,教我們應怎樣填表,及應提前交表,以避免不必要的阻延。家長最關注的升小問題,學校安排升小講座,請有經驗的家長及舊生分享,並安排參觀多間小學,我們家長得以減輕升小的一點壓力。學校與家長不時有溝通機會,而家長與家長之間,學校亦會安排家長小聚,互相交流心得或有什麼要求可亦時向老師反影,老師亦作出適當的安排。學校的親子活動及親子功課都頗多,所以家長應有心理準備要付出時間參與學校的活動。基本上學校只得地下一層,但我覺得學校能靈活運用空間。學校設有厨房煮食,食譜分冬、夏兩季,由營養師設計,每日有早餐,午餐,水果及茶點。當然,老師方面會有一些較嚴格,比較不苟言笑,但大多的都是親切的,有愛心的。基本上,全校是打成一片的,不是屬於自己班別的小朋友,老師都會認識,小朋友不但與同班同學熟稔,亦會認識其他班別的小朋友。校服只有上衣,下身可穿著自己選擇的褲子,是希望給予小朋友自己作決定的機會,發掘自我,建立自信,實踐學校「生活就是教育」的理念。若果著重功課,看重分數,要狂寫字的話,明愛的輕鬆學習方法,將不是你杯茶。若果要老師苛護備置,貼身服待的話,明愛令小朋友養成獨立,有自理能力的教學方法,應該不適合你。當然,家長亦要全程投入,肯比時間去同校長及老師溝通,先會感受到學校的好。我好慶幸當初盲中中的找到明愛呢間幼兒學校,亦好開心選擇了N1以後,沒有轉校的決定!長長的一篇,希望可幫到有意選擇明愛的家長。

大宅

hello 剴晴媽咪,

我記得你 !
我本來都有諗過比愷遙讀康傑N1, 但對我來說太遠了. 諗住N1近近地找一間, 等佢唔駛太辛苦. 9月會讀大圍海福花園幼稚園N1上午校, 因屋企附近只有3間幼稚園, 兩間都無N1讀, 有果間又FULL左.
你呢 ? 康傑是HALF or FULL DAY ?
好啦 ! 睇下佢地兩個可唔可以2008年係聖心做同學仔, 幾時有FORM

男爵府

醒目開學勳章

我想問康傑係邊架~

別墅

pomanc︰
對不起啊﹗近來工作較忙,少有上網,
至剛才方知你找過我,
真真抱歉﹗
關於報讀救世軍的問題,
我未有想過呢﹗
因為家中有親友在別區的救世軍幼兒學校工作,
得知孩子早在7、8個月大時便要排隊,
所以沒有報讀。
我們選學校都是選近家的,
我家住大圍,所以明愛是不二之選。
我不知道明愛有沒有報名時限,
當日我是一、二月左右,跟女兒散步時經過學校,
順道走到校門前問問辦公室裡的職員有沒有報名表,
拿了回家填好了便交。
我以為交了表要等他們約期面試,
誰知校長見我和女兒一同交表便跟我們談了好一會,
給女兒一些玩具,看她的協調、應對,
然後校長便叫我們可以八月上學了。
而校車方面,
有但我不知會去哪些區,
學校迎新時會給你一個褓姆車司機的電話,
可以自行聯絡。
那司機只是一直有接送明愛的小朋友,
而不是學校的員工,
故學校也不是強烈要求家長用他,
但會告訴家長司機是否有交帶、負責任等。
希望可以幫到你﹗
我靠著那加給我力量的,凡事都能作。

男爵府

好媽媽勳章

大貓媽媽:
thx!

首頁

尾頁

跳至