烹飪搵食

跳至

首頁
23456...22

尾頁

大宅

Re: 西點食譜大全-餅類

kobemumm,
我已經post左"雙色曲奇"食譜係呢個topic既第一頁度,你去睇番第一頁就見到架啦

我整曲奇唔係好叻,以我所知如果想曲奇整得鬆脆,係打牛油既時侯,一定要打到牛油變白色,作用係令到牛油入面有多d空氣,我次次都係用呢一個方法整曲奇,整出黎都好鬆脆

**如有錯漏,請其他高手幫忙講出要點,thx~~

大宅

各位媽咪,

我係一位新手, 廔敗廔戰, 想請問點解做Cookies d 食譜, 有時要發粉, 有時又無話要, 究竟係咪有好過無?

仲有, 有d要放向雪櫃才焗, 有什麼作用呢.

又請問糖粉那裡買的, 可否用Blader打屋企D糖呢?

Sorry, I have too many question to ask because I never success before :cry:

大宅

cookie cutter *Stainless steel circle cookie cutter. *Diameter 12cm. *1 set for 12 pieces (different sizes) with gift box.

mushroom brush with cutter*100% brand new. *20cm length.

熊仔bear bear 蛋糕模 *100% brand new. *13cm X 20cm

蛋糕模 *100% brand new. *27cm X 18cm (6 cakes) *35cm X 27cm (9 cakes)

蛋糕QQ模 *100% brand new. *26cm 直徑(diameter). *1 set for 6 patterns

蘇皮手捲模 *100% brand new. *1 set for 6 pics. *可放進焗爐

實心

男爵府

白之戀人 -- posted by ck鼠

不過個餡只係單用朱古力。

材料 :

(A) 糖 100g
牛油 90g

(B) 蛋白 2 個

(C) 麵粉 85g

白朱古力忌廉
起酥油 100g
糖粉 40g
溶化白朱古力 200g

做法:

1. 將(A)攪拌至鬆發,加入(B)攪拌至光滑,加入已篩過的(C),混合攪拌均匀。
2. 將它放入唧袋,唧出成長方形6 X 5 CM。以160度焗10分鐘至邊變金黃色,待冷備用。
3. 白朱古力忌廉做法 : 將起酥油和糖粉攪拌至鬆發,加入溶化白朱古力混合攪拌均匀。
4. 用白朱古力餡將兩片餅夾起來。

***如烤熱的餅乾不夠脆,可將它放回關了火的焗爐裹,用餘溫將它烘乾。

大宅

Dear zen and crystal,

Do you have any opinion if i want to buy a electric oven, i want to buy the 惠康.

大宅

Dear All mame

i have a urgent question ~
now i make butter cookie
牛油曲奇

材料:
鹹牛油227g (牛油切粒回軟)
砂糖100g
蛋1隻 (打勻)
低筋麵粉300g (先篩好)
* preheart焗爐至200度**

做法 :
1. 牛油加糖打軟,直到成轉為白色為止
2. 分3次加入蛋液,拌勻
3. 篩入麵粉拌勻,入唧袋, 唧花
4. 入爐中層,用200度焗around 10-15分鐘至熟便可~

1.想知何時preheart焗爐??
2.牛油待軟至什麼程度?牛油很黃怎會變白?
3.剛焗起是否即刻會好脆?
4.如夠鍾時我輕輕按一下它會扁是否不合格?
5.為何焗出來顏色不平均,有一邊已有點"lone"而另一邊卻剛金黃?
6.待涼多久才可吃?
7.應調較上火/下火定上下火呢???

sorry !!!so many question !!!
很欣賞妳哋好叻又冇心機
我剛換了惠康electric oven我想加入整餅行列ah

複式洋房

我好想整白之戀人呀,但唔知起酥油係咩?同埋邊度可以買到?

大宅

kahoma,
起酥油一定要去蛋糕材料舖先買到

文名:起酥油 英文名: Pastry Margarine 英文簡寫:無 分類:油脂類
說明:

起酥油,或稱起酥瑪琪琳。英文名 Oleo Margarine 或 Pastry Margarine。
起酥油和一般的酥油或是瑪琪琳有所不同。它是以低熔點的牛油混合其他動物油或是植物油做成的高熔點油脂,專用做起酥皮的製作。它的熔點通常都在44C以上,必須在專業的西點材料行才買得到。

Bluecat,
1.想知何時preheart焗爐??
我多數係放野食入去焗之前15分鐘開著焗爐
2.牛油待軟至什麼程度?牛油很黃怎會變白?
牛油擺係室溫,用手指按牛油,感覺到牛油已變軟就可以拎黎整野食,牛油加糖後用電動打蛋器打牛油,打打下你會見到牛油變得淺色好多(唔會變到純白色,打到牛油變左淡黃色已經ok)
3.剛焗起是否即刻會好脆?
剛出爐曲奇多數係淋身,等一陣就會變得好脆
4.如夠鍾時我輕輕按一下它會扁是否不合格?
岩岩出爐曲奇係比效淋身,可以按扁一d都唔出奇
5.為何焗出來顏色不平均,有一邊已有點"lone"而另一邊卻剛金黃?
家用焗爐火力點都唔夠商用爐咁均勻,所以焗野食果陣一定要睇火,見到邊一塊就黎燶要拎出黎先,剩下未得果d放番入爐焗
6.待涼多久才可吃?
待微暖可以食得架啦
7.應調較上火/下火定上下火呢???
跟番食譜調教上火或下火,如果食譜冇講明,就要用上下火

大宅

crystal

Thanks a lot !!!

男爵府

emmypun
你住邊區呀?屯門賣5蚊定6蚊一包"一磅裝"架..d底b粉~高b粉~

洋房

Crystal,

請問爆穀怎樣做, 
我只有家用普通鍋, 不是易潔鍋,
可否指教一下!

:-(

大宅

Bell(彤彤媽),

唔好意思,我未試過自己整爆谷,解答唔到你~~

子爵府

Bell(彤彤媽),

你試下放d 油落鑊,然後放爆谷,吾洗等油滾架,因為爆谷要d 油慢慢熱先爆得開架,不過吾好企咁埋渦,d 爆谷會彈起架,你可以試10苙 8 苙先架。

別墅

芝士并并底,除了用消化并做,是否可以用麵粉砌,我曾經做過,已忘記

大宅

Crystal,
請問如果唔係冷凍類曲奇,可否將曲奇料雪過夜才焗?

唔該!!!!!
I love baby

子爵府

dear all
想請教, 因為屋企無磅, 所以問70g o既糖, 大約係量杯幾多安???
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

Hello Jennie

1oz = 28.35g
therefore 70g = 2.47oz

別墅

crystal ,

請問馬拉糕點做呢?

thxxk!
[img align=right]http://img.photobucket.com/albums/v336/happyvalley2k/7150-a.jpg[/img]

民房

我想問最簡單的旦糕點造,請指教,多謝。

大宅

lv222 寫道:
Crystal,
請問如果唔係冷凍類曲奇,可否將曲奇料雪過夜才焗?

唔該!!!!!

lv222,
唔好意思,而家我好少左黎呢一版,唔知你之前問過我野,如果食譜入面話唔洗擺入雪櫃,我多數會一日之內焗晒,其實我覺得如果真係焗唔晒,擺入雪櫃雪一晚都冇乜問題,不過最緊要係第2日拎番出黎,要將材料擺係室溫回軟後先羅去焗

首頁
23456...22

尾頁

跳至