媽媽會所

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

★「媽媽會所」意見欄 ★

大家好呀!很高興擔任這新版的版主!

〔成立原因〕
成立這版的原因,主要是鑑於各媽媽會遍佈於不同版中,一來,很散,二來,由於媽媽會文章流量大,很快就將其他主題推得很後,對其他會員造成很大的不便。故此,站長特別增設這版給我們暢所欲言。

〔對象〕
在這裏各位有相似經歷及背境的媽媽可以聚在一起,互相交流。歡迎各大小媽媽會開設主題,例如10月媽媽會、粉嶺媽媽會或各類興趣會等。

〔版務〕
由於「媽媽會所」牽涉的會員眾多,故此管理方面很需要大家幫忙。請各媽媽會派出一名代表與我聯絡,只須留下電郵地址便可以。而這代表的責任只是當我收到站長特別消息,或有其他重要事項要通知各會員,或系統故障時,將我的訊息傳達下去。希望這樣會令我們這會所的會員關係更密切。

〔建議〕
1. 本人建議各媽媽會代表將會員的資料及簡介放在第一頁,以便其他會員對你們的媽媽會有初步瞭解。
2. 主題最好用簡單易明的字眼,以10個字為上限,如上述10月媽媽會、粉嶺媽媽會等。
3. 每個媽媽會只開一次主題便可以,跟據站長意見,開一個有100頁的主題及開5個20頁的主題,對系統負荷都沒有分別,但開單一個主題可以令版內簡潔、減少混淆及誤會。
4. 善用「編輯」功能,將重覆性的文章,如用作報名用途的,由一個會友負責更新,減少混亂情況。

〔媽咪會一覽〕
為方便大家瀏覽所屬媽媽會,特設主題〔媽咪會一覽〕,大家只要click當中的連結便可輕易找到所屬媽媽會,減少尋找時間。
而當新媽媽會成立時,請PM我,以更新該頁。

〔移動或刪除主題〕
一切不適合本版張貼的主題,都會被移動至適合討論區或被刪除,另有PM通知有關發表的媽媽,詳情亦會在本意見欄第3頁刊登:已移動�已刪除主題   

〔聯絡版主〕
如有任何意見,歡迎在此主題中發表或送PM至fionma或電郵至fion_cth@@yahoo.com.hk。

我們愛,因為神先愛我們!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

Re: ★ 「媽媽會所」意見欄 ★

fionma,
其實我覺得媽媽會所應該放係Mom's World貼切d喎 (因為個個都係媽咪呀)...呢個係我個人意見, 因為我見有好多媽咪都話好難搵呢.... 唔知你點睇呢?
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

公爵府

版主

fionma,

請問可唔可以將0係原來0既topic(2002年12月0既媽咪入黎啦)成個搬過0黎?因為唔想0係呢邊重新開一個無哂之前0的0野

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

jojo,
其實我覺得而家都多左爸爸流心bb既事情, 從爸爸專區就知喇(當然, 媽媽會最多意見同最多流言)! 如果將個topic放o係mom's world可能d爸爸會missing左添!
以上純個人意見!

男爵府

我同JuliaCheng的要求一樣 :
"請問可唔可以將0係原來0既topic(2002年4月0既媽咪入黎啦)成個搬過0黎?因為唔想0係呢邊重新開一個無哂之前0的0野"

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

fionma,
開個咁既討論區都好呀, 因為如你所講, 經常見到好多都自行組會, 而家將佢歸納埋一齊, 又容易搵, 又清楚, 真好!! 再加上如果系統有咩事都有知, 唔洗好似失去聯絡咁! 真真好!!!

複式洋房

fionma,
如果有d唔係媽咪會的topic post左上嚟,好似見倒有個topic,"愛兒樂cd",咁你會唔會將佢轉番去合適的討論區.

別墅

新媽媽會成立, 請更新此頁。
將軍澳媽咪會

子爵府

fionma,
我非常高興開了這討論區。因為各位媽咪通常在嬰兒醫護區組媽咪會,令到想找醫護topic時又找不到, 想找某媽咪會時又找不到。現在各歸其所, 人人高興
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

這裡真的不錯
:-) :-) :-)

大宅

JOJO,
你的意見我已收到,或者過多一段時間,等個版RUN得上軌道就會好D架喇!如果呢個問題持續,我會同站長商量!

JuliaCheng,Ada,
因為搬主題只有該版版主有權,我搬唔到架!但我會將你地既要求同該版版主講!

銘銘媽,jk67jk,維他,
多謝你們,成立一個版唔係一件難事,只要有心同站長支持就可以了!我覺得要維持得好才最重要,而這點是很需要大家支持的,能夠得到你們的認同,我會努力做得更好,希望大家都享受這裏的交談!

20020601,
放心,對於與本版無關的主題,我會剷文!

Neuway,
收到,請問是否set你為聯絡人?請PM email address給我!

Fion

大宅

一直都係討論版上的事,或者我都介紹下自己啦!

我叫Fion,來自2002年10月媽咪會,早在星島那時已加入了這裏!由於是第1次當媽媽,對很多事情都很緊張及不知所措,老公又係新手,都唔知點好!幸好妹妹介紹下,認識了這裏,知道一班媽咪都與我同行,心都定D!其實,那時我已想,如果將來可以的話,我都想幫下其他新手媽媽,正如其他媽咪幫我一樣!而現在BB已4個月大,我終於可以騰些時間出來實現這個願望了!

看見Baby Kingdom越來越有規模,真係好開心!

講真,我以前淨係睇自己個媽媽會,但現在集中在此版,我很容易就可以看到其他媽媽會怎樣交流!有些地方大家可以效法的,例如2002年10月,11月,12月媽媽會,他們將會員資料放在第一頁,清楚明白!又如2002年4月BB會,他們有一篇係不斷更新BB的成長進度,很有趣呢!我暫時只係看到這些,如果各位有好建議,也分享分享吧!

另外,各位未提供聯絡人資料的媽媽會,請儘快商議,我想儘快settle所有會務!當一切妥當,我會用email聯絡各位,並介紹一套email系統給你們,這套系統只要send一個address,就可以給有關用戶收到,即是話,你們可以有另一個留言版,在Kingdom故障時,仍可照舊吹水!在你們決定用呢個系統之前,請考慮清楚是否願意收大量email,因為每一篇回應都是所有人都收到的,即是說,你會每天收到十數個email!但作為Kingdom的後備亦值得試試!

Fion

大宅

fionma,

大宅

YiuYiuMaMa,
我諗group做同一個就唔得喇!除非你人工智能,自己cut & paste啦!但搬過黎就可以,你想點呢?

Fion

大宅

今日還陸續有會友問我,想搬舊主題過來怎辦,已分別回覆!我在這裏再說一次吧!如果你們的媽媽會唔介意由頭再黎過既,咁自行開主題就可以了,但如果你們想保留舊文,咁就同我講啦!但當然,最直接既方法,係同舊版主或者大臣講啦!因為我沒有那權限嘛!

另外,對於重覆性的文章,如報名那類,我提議各位善用「編輯」功能,由一個會友負責更新,這樣會減少混亂,大家易些follow!

有會友問我,新主題已成立,但現在又想將會員資料放返第一頁,怎辦?其實,只要post第一篇文既會員同意既話,由佢用「編輯」功能改一改,那便成了!又或者,可以要求本人將一連串文章刪去,直至你的文章作為第一篇為止,由你用「編輯」功能修正亦可以!

如果大家開新版最好通知我一聲啦!因為我會overlook架!

Fion

子爵府

冇上黎一排,多左個新TOPIC都唔知添!祝願"媽媽會所"[size=x-large]開將大吉,人流不斷!!!!!
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

大宅

各位,舊主題已全部搬過來了!
除非特別要求留下舊文章,否則我會在月底剷文,每個媽媽會只留下一個主題!你地覺得點呢?請儘量表達意見!謝謝!

Fion

男爵府

Hi Fionma,

oh.....this is the first time I visited this section. How could I overlooked this section?! I didn't know it was there and I thought it was new....hahahaha..

It is good that I can catch up with the mothers whose children were born in the same months as mine.

Have a good day.

大宅

Where is 2002年1月BB會? I can't see it. Please advise.

別墅

Hello Fionma,

真好現在可以有一個專版比媽咪會.不過最初入到來只見2001, 2002媽咪會多覺得好奇怪點解無其他年份呢? 於是在今個星期我發表了一個名為1997媽咪俱樂部分享下揍仔心得. 希望會多些同年媽咪登入呢個俱樂部.

童童媽咪
深愛著你!

首頁
12345...8

尾頁

跳至