烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

Re: 有冇媽咪係用緊電磁爐煮食?

我用 that one exchanged from Wellcome with stamps more than 2 years very .. very good. It is better than Rasion which I have one too.
The electricity cost is much cheaper than Gas and
more safety than gas specially used by maid with
the timer to boil soup.

Fish 寫道:
我都裝修,請教大家:

用電磁爐會唔會無明火咁夠力?炒野鑊氣夠唔夠?是否要用平底鑊?

另外安全性如何?會否無明火,容易燙親?
:-P :-P :-P :-P

大宅

我朋友住村屋, 係佢轉先, 話慳電, 快, 廚房無咁熱. 最近, 我都係跟埋佢轉用, 真係幾好. 我用普通電磁爐 $2xx.

別墅

用電磁爐有無唔好處或者限制呢?

別墅

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Fish 寫道:
我都裝修,請教大家:

用電磁爐會唔會無明火咁夠力?炒野鑊氣夠唔夠?是否要用平底鑊?

我係用尚朋堂一平一穫(唔係平底)....好夠火力....好安全...因為冇火!!

點解冇明火....會容易燙親

男爵府

BH 寫道:
我都係用哩隻, 幾ok .

[quote]
貝貝 寫道:

尚朋堂雙頭

SR-2622 (右邊炒菜鍋位)
功率:400W – 2600W
九段火力調節
9小時50分鐘定時
桌面及嵌入式兩用
日本NEG太空超耐熱陶瓷面板
700mm (L) x 378.8mm (W) x 109mm (H)

[/quote]

我都係用呢隻,真係唔錯,我家都係開放式廚房,都唔會好熱,煲湯around兩個鐘已經好夠火喉,又慳電(忽起以前用煤氣爐),真係唔錯
該用戶已被刪除

別墅

貝貝 寫道:
[quote]
Fish 寫道:
我都裝修,請教大家:

我係用尚朋堂一平一穫(唔係平底)....好夠火力....好安全...因為冇火!!

點解冇明火....會容易燙親
[/quote]

見慣有火,自然會避開;見唔到火,會唔會唔知熱?

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Fish 寫道:

見慣有火,自然會避開;見唔到火,會唔會唔知熱?

哦....hahaha....冇火...不過煮野有煙架嘛....而且你開爐之後....會有燈顯示火力....唔洗驚bor!!

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係用呢隻!
venusma 寫道:
[quote]
BH 寫道:
我都係用哩隻, 幾ok .

[quote]
貝貝 寫道:

尚朋堂雙頭

SR-2622 (右邊炒菜鍋位)
功率:400W – 2600W
九段火力調節
9小時50分鐘定時
桌面及嵌入式兩用
日本NEG太空超耐熱陶瓷面板
700mm (L) x 378.8mm (W) x 109mm (H)

[/quote]

我都係用呢隻,真係唔錯,我家都係開放式廚房,都唔會好熱,煲湯around兩個鐘已經好夠火喉,又慳電(忽起以前用煤氣爐),真係唔錯 [/quote]
該用戶已被刪除

大宅

hi Brian'Mother

上次我朋友同我講時, 佢自已都係同左1個月到末有電費單, 但佢d朋友係住屋苑, 用開煤氣計過每個月少左$140煤氣費, 多左$70電費, 都慳左成半, 而我自已屋企係中央石油氣, 每月$490, 平均每日$16, 最近, 轉左用電電磁爐煮食, 只係沖涼 (因夏天唔係成日開熱水) check 左一星期, 每日太約$3, 咁計都慳左成$13日, 不過, 真係要電費單黎到計下先知.
該用戶已被刪除

大宅

hi Brian'Mother

妳好係用中央石油氣, 以前唔幾咁貴, 近年幾加左好多次價, 因為我都係試下用, 所以用最平果隻電磁爐 2xx, 已經有分左幾 四,五段電力, 可以煲湯, 煲水, 煲奶, 炒菜等...如果妳想買靚d牌子要問下其他 mon. (不過, 煮緊飯廚房真係無咁熱, 我工人都話舒服左).

複式洋房

ok.good

首頁

尾頁

跳至