媽媽會所

跳至

首頁
12345...25

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

2002年10月媽咪會 (Part 52)

[size=x-large]2002年十月媽咪Update List

[size=large]媽媽名 日期 醫院 性別 BB名字

1. jaisy 5 Sep 法國 (女女)(李卓穎(wing wing))
2. bobolo 24 Sep 港安 (仔仔)
3. Tiffany 24 Sep St. Paul (女女)(陳懿澄, Ionie (爽爽))
4. melodymelody 25 Sep 法國 (仔仔)(Brendan)
5. ManHin 26 Sep 聯合 (仔仔)(李旻憲, Isaac)
6. 肥媽 28 Sep 瑪嘉烈 (女女)(何芍宜)
7. 1010 30 Sep St. Paul (女女)(張曦月, Michelle)
8. lamlammama 1 Oct 廣華(女女)(周靖琳)
9. B女媽咪 1 Oct Matilda (女女)(Meless)
10. CindyLo 2 Oct 威爾斯 (女女)(羅希潼)(風后)
11. lyann 2 Oct 威爾斯 (仔仔)
12. 奀姑姑 2 Oct 聯合醫院 (仔仔) (Marvin)
13. Hei 媽 2 Oct QE (仔仔)熙熙
14. Mandy_TKO 3 Oct QE (仔仔) (廖朗信, Samuel)
15. MMM888 4 Oct 聯合醫院 (女女)(吳若萄)
16. 紫心 4 Oct 屯間醫院 (仔仔)(金子樂)
17. prettymiki 4 Oct 威爾斯 (仔仔)(王景熙)
18. 1974 4 Oct 廣華 (仔仔) 鈞鈞 (馮萬鈞 Stephen)
19. InMama 4 Oct St. Teresa (女女) 晴晴豬 (陳芷晴)
20. OCTBB 5 Oct 廣華 (女女)(尹曦媛 KATELYN)
21.mmouse 5 Oct 03 東區(女女) 郭曉盈 (豬仔)
22.winsomeyip 5 Oct 03 QE(女女) Yan Yan
23. Kena 6 Oct 仁安 (仔仔)(譚凱陽)
24. mandyfung 7 Oct 威爾斯 (女女)(Adora Chan)
25. KevinMimi 7 Oct 浸會 (仔仔)(Kevin)
26. Syreeta 8 Oct 東區 (仔仔)(關文瑄, Matthes)
27. yammiebaby 8 Oct QE (女女)(張樂陶)
28. Joey105hk 9 Oct 廣華 (女女)
29. Kemosabi 9 Oct 屯門醫院 (女女)(曾曉琳)
30. ShingFung 9 Oct 浸會 (女女)(羅皓琳)
31. HarryPotter 10 Oct 浸會 (仔仔)
32. TaihungMama 10 Oct QE (仔仔)(Chiu Lok Him)
33. AliceWu 10 Oct 浸會 (仔仔)李泓樂(花名)Lo Lo
34. Hayden媽媽 11 Oct USA Methodist Hospital (仔仔)(Hayden)
35. David媽 12 Oct 瑪麗(仔仔) (劉傅俊 , David)
36. ElizaSit 12 Oct St. Paul (女女)(蔡熙恩, Jacinta)
37. fionma 12 Oct 威爾斯 (仔仔)(晴昉, Conway Poon)
38. sosuetmeimei 12 Oct 東區 (仔仔)(布軒瑋)
39. samuellor 12 Oct 浸會 (女女) (LOR Yuet Ying, Heidi)
40. mavis9394 12 Oct 養和 (仔仔)Raphael
41. VenusB 13 Oct 廣華 (仔仔)
42. janiceee 13 Oct Singapore (仔仔)(Ie Ethan Elijah 余泓銳)
43. 楠楠豬媽媽 13 Oct 屯門醫院 (女女) (林靜楠)
44. Julian 14 Oct 浸會 (仔仔)(陳冠聲)
45. JoJo 15 Oct 東區 (仔仔)(黎俊廷,Justin)
46. sarahhong926 15 Oct (仔仔)(大孖, 細孖)
47. Auntie-DOS 16 Oct 法國 (仔仔)(陳嗚祐) (Yau Yau)
48. YY 17 Oct 仁安 (仔仔)(鄧兆桓)
49. 靚媽 17 Oct 廣華 (仔仔)(Sebestian)
50. 心奸寶貝 18 Oct 浸會 (仔仔)Osborn Chan 陳啟熙
51. evatsedidi 19 Oct 聯合 (女女)
52. Micky 19 Oct 瑪麗 (仔仔)(李紀賢)
53. CY-Mother 19 Oct 瑪麗 (仔仔)
54. fionlai60 19 Oct 屯門 (仔仔)(羅梓軒)
55. Jasonma 19 Oct 嘉諾撒 (仔仔)(Jason)
56. Cat 20 Oct St. Paul (仔仔)(梁仲言,Jay)
57. circlemama 20 Oct QE (仔仔)
58. 小華 21 Oct 浸會 (仔仔)(劉卓晞)
59. Tubbies 21 Oct 仁安 (仔仔)(劉柏禧, Matthew)
60. 蓉 21 Oct 浸會 (女女)(朱棹熒 (妹妹豬))
61. 阿程媽 21 Oct 浸會 (仔仔)(張嘉程, Isaac)
62. 雯雯 22 Oct 威爾斯(女女)(Koey)
63. 小瑜 23 Oct 仁安 (女女)(陳樂恩, Lauren)
64. Hilda 23 Oct 東區(仔仔)(弘叡)
65. Joanna 23 Oct 東區(仔仔)(Wu Chik Kong)
66. kellychu84 23 Oct 屯門醫院 (女8女)(陸紫羚)
67. kiang 24 Oct 浸會 (仔仔)
68. 洛琳 24 Oct 廣華 (女女)(Winnie)
69. DonaldDuck 24 Oct QE (仔仔)(楚彥)
70. Bingbing28 25 Oct 東區 (女女)(梁靜妍)
71. angelyml 25 Oct 東區 (仔仔)(李學橋)
72. laielsa 25 Oct St. Paul (女女)(Andrea)
73. TingWai 28 Oct 仁安 (仔仔)(江睿峰, Oscar (必必))
74. ^0^ 28 Oct 法國 (女女)(甘芷晴 Michele)
75. bettychow 28 OCT 仁安 (女女) (梁羨梨)
76. NicNic 28 Oct 廣華 (仔仔) (Nathan)
77. Venessa 28 Oct NewZealand (仔仔) (Kerwin)
78. Doracw 29 Oct 聯合 (仔仔)(培培)
79. Edithsze 30 Oct 瑪嘉烈 (仔仔)(羅庭軒)
80. Halloween 31 Oct 浸會 (仔仔)(柏彰)
81. connieqwah 31 Oct 2002 (女女)(葉欣彤)

[size=x-large]Total: 31女 51男 (有一對孖仔)

[size=large]各位媽咪, 如果想加入你地既資料, 麻煩你地PM你既nick, bb 性別, 名同埋邊間醫院出世, 我會update呢一版既

各BB食奶Status

1. jaisy (wing wing) - 安嬰兒A+
2. Tiffany (爽爽) - 雪印
3. Melody (Brendan) - 人奶
4. Po Shan (旻憲) - 安嬰兒A+
5. 肥媽 (宜主人) - 雀巢能恩低敏2號/牛欄牌2號 + 雀巢米糊
6. 1010 (曦月) - 人奶
7. CindyLo (風后) - 人奶
8. Mandy (Samuel) - 安嬰兒 A+ and Heinz rice cereal Stage 1
9. MMM888 (萄萄豬) - 和光堂 + 粥仔
10. prettymiki (王景煕) - 人奶+ 雀巢奶米糊
11. OCTBB (kATELYN) - 安嬰寶A+
12. Syreeta (文暄) - 安嬰寶A+ + 米糊
13. Kemosabi (曉琳) - 雀巢能恩1號
14. David媽 (David) - 美素力2號+粥仔+banana蓉
15. Eliza (煕恩) - 惠氏金裝S-26+粥仔
16. fionma (conway) - 和光堂 + 粥仔
17. janiceee (Ethan) - 雀巢能恩1號and雀巢米糊
18. Julian (陳冠聲) - 惠氏金裝S-26
19. JoJo (俊廷) - 雪印2號 + 粥仔
20. Anite-DOS (Yau Yau) - 雀巢能恩低敏1號+雀巢米糊
21. YY (兆桓) - 人奶 + 雀巢能恩低敏1號+雀巢米糊
22. Micky (紀賢) - 雅培心美力
23. Cat (Jay Jay) - 人奶 + 粥仔
24. 小華 (獅子王) - 明治+粥仔
25. Tubbies (柏禧)- 惠氏金裝S-26
26. 小瑜 (小樂恩) - 安嬰寶A+
27. Hilda (弘叡) - 安嬰寶A+, 粥
28. Bingbing (靜妍) - 美素力2號
29. angelyml (學橋) - 明治 + 米糊 + 瘦肉粥
30. laielsa (Andrea) - 雀巢能恩低敏1號
31. TingWai (金鷹) - 雀巢能恩低敏1號
32. ^0^ (Michele) - 人奶 + 雪印
33. Vanessa (Kerwin) - Nurture ( Heinz出品)
34. Edithsze (庭軒) - 安嬰寶A+
35. Halloween (彰仔) - 雀巢能恩低敏1號
36. mandyfung (Adora Chan) - 人奶 + 安嬰兒A+ + 米糊
37. kellychu84 (陸紫羚) - 雪印2號
38. Doracw (培培) - 安嬰兒A+
39. lamlammama (琳琳豬)- 金裝健兒樂2 + 米糊 + 果蓉&汁
40. Hayden媽媽 (Hayden) - 人奶 & rice cereal Gerber 米糊
41. TaihungMama (Chiu Lok Him)-Promil Gold
42. 靚媽 (Sebestian) - 日本雪印
43. KevinMimi (Kevin) - 雪印
44. 臭豬楠Mama (靜楠) - 日本雪印
45. Joanna (Wu Chik Kong) - 和光堂
46. NicNic (Nathan) - S26 #1 + 粥仔(兩日一次)
47. 洛琳 (Winnie) - 安嬰寶A+, 兩餐粥仔
48. InMama (晴晴豬) - 奶粉- 牛欄牌3號 8oz 兩至三餐, 爛飯仔2餐,其餘時間加D小食
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

王國長老

Re: 2002年10月媽咪會 (Part 52)

[size=x-large]** Notice Board **

[size=large]Micky, Emily, Hilda,

[size=large]Davidma leave voice message比我話David仔有兩聲咳.. 你地仲會否上去呀..

因為當時我收到message已經十一點.. 唔想打電話比Davidma disturb佢.. 我會明日再打去呀.. 你地唔該收到message係度覆我或明日致電比我呀.. 唔該..

[size=large]411 Daivdma's Home Gathering
日期 : Apr 11
地點 : Davidma屋企 (紅磡)
時間 : 3pm

Participants:
1. JoJo - 1A1B
2. Micky
3. Hilda
4. Emily
5. (可以加人呀, 有邊個想參加)

Davidma會叫工人prepare飯仔比小朋友, 另大人會叫外賣食

呢度會update最新既消息,e.g. Gathering
主愛我

王國長老

點樣re-size 大頭照既方法如下

1. 首先要下載irfanview Software- [url=http://www.irfanview.com ]http://www.irfanview.com [/url](免費)
2. Install 左 Irfanview 之後, 進入程式, 開啟你想用的相片
3. 通常不會把整張相縮少, 所以你要用CROP功能, 用滑鼠圈出要CROP
的部份, 然後Edit->Crop Selection
4. 用Image->Re-size/Resample功能, 把相片的長闊設定為150X150
之內,另外DPI(Dot per inch)會自動被設定成72DPI
5. 用File->Save As. JPG file 並在OPTION裡的Save Quality
選擇85-90左右. (由於做了以上第3-4, 所以不需要設定
成50-60那樣低)

我的簽名相就是那樣做的. 跟據經驗, 新相片的質素會很高,
而檔案大小只會在12-14K左右, 請試試.

點樣upload相片係signature 到

方法(一) (URL)

1)你要將你d私人相uploaded去一d免費o既網站, 例如"Album Town"
([url=http://www.albumtown.com[/url]),當然你要有account先得啦
(即係要sign up account先),

2) upload 左相片係Album Town之後, 去到你幅相o既位置然後
right click-->properties,再將個位置copy.

3) 係BK Website, 去觀看帳號, 再選編輯個人資料, 係簽名個欄到
click URL icon

4) 再paste返頭先個link, 跟住再打description 囡囡網頁

5) post出黎後你只會見到"囡囡綱頁"四個字,其他人一click入去
就會見到你幅相嫁啦.

方法(二)(IMG)

直接登幅相出黎,亦即是我話左地方個種.

1)同上

2)同上

3)同上

4)用 IMG button, 一click, 佢會叫你post條link你
post左就會出到幅相啦

點樣整到d 相會郁因為而家imagestation 唔support gif檔案, 現仍等alone比指示, 睇下有冇其他website support

其實好似post相係signature咁..不過係post相係signature之前
整多少少野..

1. 將你想整既相由jpg變做gif file 先(同時用Irfanview resize
to 200x150). 因為個software只係接受gif檔案
2. 去以下網止download一個software
CLICK HERE TO DOWNLOAD UNFREEZ SOFTWARE
3. 開左個file, 你開埋windows explorer, 將你要整既相直接
drag到個unfreez software到(其實上面個URL有教啦) 記得set
個時間60/65sec..(咁樣張相就唔會郁得好快, 睇到鬥雞)
4. 放晒你想整既相, 按Make a animation呢個icon, 大功告成...
將呢個file save好. 然後post上imagestation.. 同我之前教
你地post相既一樣.. 咁樣就可以整到會郁既相啦..

有用資料

1. Click here to know 點樣用PhotoCap 加日期係數碼相到

2. Click here to choose 更多Funny Icon

3. Click here to see 綠色和平 - 基因改造
主愛我

王國長老

[size=large]CLICK HERE GO TO 舊版2002年10月媽咪會 (PART 51)

主愛我

王國長老

[size=large]2002年10月媽咪會回憶錄 (大肚婆日記)

產前產後
10月準媽媽請進(Part II) - 28 July 2002
我也是新加入的10月媽媽 - 27 Aug 2002
2002年10月既準媽媽入黎傾下啦 (Part III) - 8 Aug 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(Part IV) - 14 Aug 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART V) - 21 Aug 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART VI) - 28 Aug 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART VII) - 3 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART VIII) - 12 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART IX) - 22 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART X) - 28 Sept 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART XI) - 10 Oct 2002
2002年10月準媽咪黎呢度傾下啦(PART XII) - 30 Oct 2002

嬰兒醫護
2002年10月媽咪 - 4 Dec 2002
2002年10月媽咪(Part 2) - 6 Jan 2003

媽媽會所
Part 3 - 22 Jan 2003
Part 4 - 7 Feb 2003
Part 5 - 20 Feb 2003
Part 6 - 26 Feb 2003
Part 10 - 27 March 2003
Part 11 - 2 Apr 2003
Part 12 - 6 Apr 2003
Part 13 - 15 Apr 2003
Part 14 - 23 Apr 2003
Part 15 - 29 Apr 2003
Part 16 - 4 May 2003
Part 17 - 8 May 2003
Part 18
Part 19
Part 20
Part 21
Part 22
Part 23
Part 24
Part 25
Part 26
Part 27
Part 28
Part 29
Part 30
Part 31
Part 32
Part 33
Part 34
Part 35
Part 36
Part 37
Part 38
Part 39
Part 40
Part 41
Part 42
Part 43
Part 44
Part 45
Part 46
Part 47
Part 48
Part 49
Part 50
Part 51
[/quote]
主愛我

王國長老

[size=large]各位,
Part 51 尾個幾版有好多赤柱之旅相片, 大家可以去個度昅昅!!!
主愛我

王國長老

Eliza,
你今日一個人帶熙恩上堔圳. 你老公又要返工 一切小心呀.. 會否過一晚至返黎呀..

張大頭照好正..不過我影左熙恩一張食薯條既相..不如用個張呀.. 好冇. 我email 比你呀.
主愛我

別墅

jojo,
好呀, 不過依家的yahoo 唔點, 收唔到呀.

fion 比我個enjoyalbum 是否公開既相? 但我creat 唔到相簿同上唔到相, 佢話冇相簿woo.

別墅

jojo,
係呀, 隻公要返工, 我兩個妹去佐日本賞櫻花, 得我一個帶佢去, 要過一晚, 費事太趕.

王國長老

[size=large]Apr 9 赤柱之旅相片簿
主愛我

大宅

jojo
原來係咁好似巡遊咁,真係大開眼戒呀!
macau 之旅, 阿媽都幾開心啦! 原來佢未去過"乙水" 仔家, 不過去度, 個大利又打烊呀, 所以去左小飛象, 食飯, 佢就成日催人走, 返去碼頭搭船, 我咪同gloria 講, 話你個阿媽係玻璃鞋, 要早返家,一入黑就話要返屋企! hahah
買左野比你食, 唔好又話我唔記得買, 已叫阿媽拎上去家!

大宅

放片先.
[size=xx-large]春光乍洩 - C&J 版
HappyTogether_C_J.WMV 2.4M
[size=xx-large]赤柱放牧
20040409StanleyWalk.wmv 5.0M
Please Click here to download video http://imileage.uhome.net/octbb/

赤柱放牧片中, 留意 1:20 既一段, 粵話黑白片經典對白, 重現眼前 :-P 留心觀看

大宅

俊廷大叫:爸爸∼∼
光哥大叫:豬豬∼∼
Rossi第一個頂唔順,大叫:嘔呀∼∼

夠哂經典啦!

但係Rossi咁喎!瑄瑄重未表演高台跳水喎!
反而今次輪到冠聲心口掛個勇字咁去投奔怒海!
有冇人影左相?

JoJo,
唔該send WayWay d 靚相去呢個SINA account [email protected]

Fion

我們愛,因為神先愛我們!

大宅

Edna,
已收到美贊臣封信,上完堂去小熊國好唔好呀?
WayWay未去過呀!你去過未?

Emily,
你早我地一堂,有冇興趣一齊去?

Tubbies,
今日只係去會所玩咋!我要休息下,唔想個假期太辛苦丫嘛!

Fion

我們愛,因為神先愛我們!

子爵府

好媽媽勳章

Hi All,

好耐無見過 bk 咁熱鬧啦,我都追到氣咳呀。

Margaret,

真係麻煩你

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

子爵府

好媽媽勳章

[size=x-large]楠楠豬 & 萄萄豬

[size=x-large]唔知我

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

子爵府

Hi Edna,
When will you go to MeadJohnson seminar? I will go on Apr 18 am.
Lamlam looks smart on the motorcycle!

cheers,
Helen

子爵府

好媽媽勳章

Hi Helen,

Fion and I will be attend at 3:00pm, the afternoon class. what is your time? Emily also at noon, seems the 12:00 one. maybe you will meet her? If yours is the same one, how about go to Bear Kingdom together?

王國長老

各位,
我返黎啦.. 今晚領洗好開心, 而piggy佢都感受到我地個堂區既教友個種熱情既氣氛呀.. 我地三姊妹係聖母像前影左張相.. 靚唔靚呀..

主愛我

王國長老

[size=large]Micky, Emily, Hilda,

[size=large]Davidma leave voice message比我話David仔有兩聲咳.. 你地仲會否上去呀..

因為當時我收到message已經十一點.. 唔想打電話比Davidma disturb佢.. 我會明日再打去呀.. 你地唔該收到message係度覆我或明日致電比我呀.. 唔該..
主愛我

首頁
12345...25

尾頁

跳至