母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

公爵府

認識瑞士牛牛第一回 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回奶

我現在餵緊人奶, 想請問有邊d食物食咗會回奶架? 我淨係知道有豬膶水, 豆豉. 昨日睇過一個topic, 至知道韮菜都唔食得.仲有冇呢?

大宅

Re: 回奶

delete
我有兩個小寶貝!

大宅

仲有乳鴒呀... 除左豬膶, 好似係內臟都唔得架 (請其他媽媽指正!!!)

我都係昨日睇到阿Glad話先知韮菜都唔食得...Glad, 順便一問, 唔知韮菜花又得唔得呢? 謝謝
我有兩個小寶貝!

複式洋房

產後坐月子宜忌食品一覽表

1. 適時蔬菜:

紅菜:補血養陰
芥藍:養血散寒
菠菜:養陰燥熱,斂陰補血
油菜:行瘀散血、溫經散寒
高麗菜:補腎壯骨、健胃通絡
萵苣:通血脈、利五臟、通乳、利尿

2. 忌食蔬菜:
性寒、有礙器官功能與恢復
豆芽:苦瓜、冬瓜、生菜、泡白菜、醃蘿蔔、空心菜

3. 適食水果:
木瓜:生津、潤便
櫻桃:補氣、怯風寒
榴:補氣血、怯寒
山查:健胃消食、活血化瘀
桃子:補氣生津、活血消積
葡萄:補氣血、強筋骨、利尿
蘋果:健脾益胃、生津、潤燥補血

4. 忌食水果:
性寒:有礙婦科器官恢復
西瓜:蕃茄、柳丁、水梨、椰子、香瓜

5. 發奶食物:豬蹄、花生、鯉魚、蝦、螃蟹、鮑魚、雞肉

6. 退奶食物:麥芽、韭菜、人參

from:
http://page.babydj.com/moon/moon_02/moon_02-4.htm

JC777    發表於 19-3-1 17:34
CrystalTse129    發表於 14-11-27 16:13

複式洋房

[size=medium]發奶的食物

乳鴿都是退奶.

大宅

我食左幾次乳鴿都照有奶喎。

咦,乜鮑魚發奶咩,咁要食多d囉!!!

最緊要記得多飲湯水。
laughin' to keep from cryin'

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

每個人的體質不同, 對食物的反應也不同.
我在醫院產後, 資深的護士只提及以下的食物是退奶的:
豆豉(包括淡豆豉和煮食用的) / 乳鴿 / 麥芽 / 豬肝,
所以, 我就是沒有吃, 乳鴿試過淺嘗1/16隻.
韭菜就當飯吃的日子, 我的奶量是要拼勁去吃增奶的食物, 不斷給寶寶吸吮, 他要吃就是直接餵哺, 那段全職媽媽的日子, 令我不致因不斷進食退奶的韭菜, 而引致不夠奶予兒子.

當知道韭菜是退奶食物後, 我就不吃了, 同時增奶食物也不需要, 都可以夠兒子吃.

我的經歷, 教我深信心情和寶寶直接餵哺時間是最為影響奶量的關鍵. 因為我處於不夠奶的時候, 我沒有想過自己吃錯食物, 只有更積極地直接給兒子吃, 只有正面去想, 就吃增奶食物去追奶. 韭菜縱然令我退奶, 但我的努力和積極都平衡了它的負面影響!

我是如何狂吃-------------
一天三餐可以是韭菜餃子;
兩餐必有韭菜/韭菜花/韭黃炒蛋或肉片, 又或者清灼
談不上天天如是, 但可以說一星期有4-5天.

試問那會沒影響呢?

我建議大家, 有說是退奶的食物, 我們可以不吃又或者是淺嘗也不妨.

別像我濫吃單一食物!

順祝大家母親節快樂!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

原來皮蛋都回奶呀..... :cry:
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

大宅

畀面勳章

我之前都係餵開人奶架,但係因為某d原因,我停咗2日餵人奶,而家餵返人奶啦,但係呢兩日發現有回奶既情況,(因為之前泵奶都有6oz,但係而家泵好耐都係得2-3oz)我想問吓,如果而家飲返多d木瓜魚湯,同埋泵人奶次數泵返多d,會唔會上返奶架?

[ 本文章最後由 babykenny 於 08-12-15 13:07 編輯 ]

別墅

除左木瓜魚之外,去藥房拾"通草"加落去,好work

別墅

回覆 cutebebe2011tam 的帖子

通草係咪咩人都飲得嫁?!THX~

大宅

回覆:回奶

個post係。。。。。。。十年前。。。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊