媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

洋房

好媽媽勳章

教師媽媽會

為何只在"education"討論區才見到教師媽媽? 不如開一個教師媽媽會, 在這裏不妨試下不怕寫錯字和用錯文法, 放下「身分」傾

男爵府

Re: 教師媽媽會

Hello 謝太,,
Nice to meet you here.
I have been teaching secondary education for 8 years
.九龍區津中---教Maths and Econ.
I have one 4-year-old daughter.
Oh, you are teaching many subjects.
puibb
做人至緊要開開心心 :-D

洋房

好媽媽勳章

謝太---女兒快兩個月大---九龍區津小---教中、數、常、視藝、電腦和宗教

Mr Tse(謝太husband:-P )---女兒快兩個月大---九龍區津中---教電腦

puibb---4-year-old daughter---九龍區津中---教Maths and Econ

ikcat---沙田區某band3中學(黄大仙區某band 1 中學)---教Mus and Eng

Mrs. Fong---2歲7個月的囝囝---九龍津中---教英文

大宅

各位教師媽媽:

請問你們的學校有沒有教師職位空缺?希望有回應啦!感謝!

旋媽

民房

好呀,咁我暫時o係 教師媽媽會留言先。現在的學生太"優秀",哈哈....絕對贊同....教band 3 school的頭半年,簡直大開眼界....我相信之後教一間好學校,絕對會係一次由地獄上天堂的經驗.....依家的學生有幾"騎呢",慢慢同你地分享...now太眼訓...聽朝要監考

(我教學經驗只有一年...未結婚...唔介意我o係媽媽會留言呵?)
本人未生育,但有松鼠狗一隻,叫仔仔,今年3歲,我當佢係仔!(見你地都介紹自己仔女幾大,我又唔執輸先! heehee)
詩詩

民房

旋媽:
妳可以講講妳任教哪科嗎?
詩詩

洋房

好媽媽勳章

ikycat,
I also have 3 dogs . Ha !ha! 3dogs+1baby=???
=crazy+busy:-(

ikycat 寫道:
本人未生育,但有松鼠狗一隻,叫仔仔,今年3歲,我當佢係仔!(見你地都介紹自己仔女幾大,我又唔執輸先! heehee)

洋房

好媽媽勳章

旋媽,
有教師職位空缺也被"凍結"了給超額教師... ...現在的"市道"極差呢, 我們也怕被人... ... :-(
Sorry,幫不了妳, 妳是替朋友問的嗎?
謝太
旋媽 寫道:

各位教師媽媽:

請問你們的學校有沒有教師職位空缺?希望有回應啦!感謝!

旋媽

大宅

Ikycat:

多謝你的回應。我是幫我妹妹搵的。佢係港大取BBA後,曾在商業機構及法庭做文職工作7年,上年前往英國修讀英國文學碩士畢業。請賜教!

大宅

謝太:

多謝你的回應!我是幫妹妹搵的,我都知教師職位空缺也被"凍結"了給超額教師,我諗機會渺茫!

大宅

謝太---女兒快兩個月大---九龍區津小---教中、數、常、視藝、電腦和宗教

Mr Tse(謝太husband )---女兒快兩個月大---九龍區津中---教電腦

puibb---4-year-old daughter---九龍區津中---教Maths and Econ

ikcat---沙田區某band3中學(黄大仙區某band 1 中學)---教Mus and Eng

Mrs. Fong---2歲7個月的囝囝---九龍津中---教英文

sara --- 1歲10個月囡囡 --- 荃灣津中 ---- teacher librarian + EPA

你地d學校有無縮班問題?
好彩荃灣區有好多新移民頂住,而且我間學校幾好,希望可以捱多幾年!

暑假你地去邊? 我聽聞有d學校無暑假放....

洋房

Mr Tse(謝太husband )---女兒快兩個月大---九龍區津中---教電腦

sara --- 1歲10個月囡囡 --- 荃灣津中 ---- teacher librarian + EPA

shirming --- B仔8個半月 --- 九龍津中 --- 教家政

暑假去邊 ~~~ 緊係揍仔啦!!
我o既可愛Longlong 豬係2003月9月29日出世,而家13個半月la Longlong's Ablum Longlong豬的成長寫真

洋房

好媽媽勳章

[size=x-large]WELCOME, WELCOME,
WELCOME!!!

puibb,ikcat,Mrs. Fong,sara,shirming,

nice to meet u all! :-P 很高興越來越多同工加入, 分享工作與家庭的喜與悲。

我在四月尾剛誕下一名「小魔怪」, 現仍放產假, 還有十天便要返學了... ... :-(

民房

hello旋媽,
我依家教緊既band 3 school 出年請 4 個半職 post :
中,英,chem,mus
人工一半,but 好在返工時間也一半(can apply埋夜校,合埋就一份fulltime人工la)
據我所知,校長未start interview,之前在mingpao登過廣告,有意快PM me, 我話俾你知校名
(workload is not heavy in this school, but 學生好難搞)
詩詩

侯爵府

我係一個澳門老師, 可以加入嗎....

洋房

好媽媽勳章

各位同工,

版主已把"教師媽媽會"加在"媽媽會一覽"內, 以後妳們可在"媽媽會所"的"媽媽會一覽"中click入"教師媽媽會"了!

stephenietam 寫道:
我係一個澳門老師, 可以加入嗎....

當然可以啦!妳不如介紹下自己丫!

侯爵府

我係一個中學老師, 敎中一二三四英文同世史, 我囡囡14個月, 好可愛架... hahaaaa
我聽日會去加拿大渡假2個月, 但係個邊都可以上網, 所以都會見到我係度架....

別墅

stephenietam,
你咁快放暑假啦? 太好啦! 我今日最後一天上課日, 下星期開始考試. 其他教師媽媽又如何?

侯爵府

Mrs.Fong
我6月9日考完試, 13日交埋分, 就放假啦.... (ha仲開左一個會)..... 下次開會就係8月26日lu...

民房

dear all,
i will start summer holiday at 16/7, now 開始考試, all teachers can leave at 12:00p.m. everyday, so happy....
詩詩

首頁

尾頁

跳至