母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

母乳 (有關幫助奶量)

各位好, 我係mothers老公, 佢坐緊月, 冇電腦用, 所以由我出mail 問各位.
bb出世已一星期, 佢想餵人奶, 但冇奶水出, 想問下有咩食物或湯水可以提供, 有人話木瓜魚尾湯, 但她怕食魚傷口會生肉牙.
唔該.

別墅

Re: 母乳

椰子煲雞湯, 木瓜雪耳湯. 飲多d熱鮮奶都有幫助.

但如果佢想快d有多d人奶, 就要多d比bb吮, 刺激個腦做奶, 我果時都係生左5日先有奶, 每次bb肚餓都比bb吮10-15分鐘, 而且初乳好有益的.

大宅

mothers老公,

你真好,支持太太餵母乳.又識路上來這裏問人.

初生頭幾天,未上奶很正常.不必擔心.BB一定夠食的.
只要keep住給BB吸吮.
就一定一定有奶.

木瓜魚湯是非常好的湯水,可以增加奶量.
如果怕魚,可以飲雞湯.或者雞汁.

禁止訪問

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

mothers老公,

歡迎你的家庭成為母乳的一分子! 我們好多過來人都一定大力支持啊! 有著我們的鼓勵和守望相助, 願這份精神能為你們添加更強的動力, 讓心情更舒泰地迎接和面對作為父母的第一課!
開心是一個必然助母乳保持最佳生產的狀態, 而且是首選的, 相信母乳, 相信自己是有足夠的奶量啊!

之前的媽媽都有分享過寶貴的經驗, 願你的家能更有開懷地享受母乳. 能勇敢又無憂地面對一個事實-----最艱難的第一個月, 就是母嬰間都在學習一個新的生活技能, 大家都要經努力地探索和實習, 就可建立一個彼此習慣的模式. 當大家都掌握了, 讓寶寶在有需要時, 隨時候命給他直接而正確地直接吸吮, 是不二的造奶"秘方".

太太懂得躺餵嗎? 這是最能讓母體休息的最理想的方式, 在首兩三個月, 寶寶吃的次數會較頻密, 能躺餵, 除了可以減輕餵奶時的疲累, 也可以大大減低因長時間手抱寶寶引致手腕疲勞過度又或者用錯力而受傷的機會.

如果煲雞湯, 請只用雞肉, 我的中醫說, 雞骨會大大機會引致老來的痛風和關節痛. 此外, 通草花生黃豆豬腳湯也是一個不錯的增奶方法, 不妨一試.

4錢通草
3兩花生
3兩黃豆
一隻豬腳或豬手(如果能吃的話, 用豬手更有助)
墨魚乾一隻(可用鮮墨魚)

能還母親有一個愉悅和支持氣氛的環境, 是非常關鍵的. 快樂的母親, 奶量和奶質都是最佳源頭! 最欣喜就是見到你的愛和支持, 不單是太太和寶寶的福, 也是家庭的福! 孕育身心健康的子女, 都是每一個父母的最大心願和最快樂的事!

願一起共勉! 加油啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

多謝同唔該晒各位.

我想問Glad, 躺餵是怎樣進行呀.
我冇問太太識唔識躺餵, 因我現在不是和太太同住. 怕常常打電話給她, 影響她休息.
但都希望Glad可以解答.

謝謝

別墅

你真是一個好老公啵, 不過為何不跟太太同住呢, 因為有時都須要人幫手, 好似換片咁, 初生bb一日要換成8-10片, 腰骨好倦的啊!

躺餵就是同bb一齊訓住黎餵, 係最舒服既方法.

我個bb都係岩岩兩個多月, 餵頭一個月有好多問題, 不過餵順左, 媽媽同bb都適應左就好好多了, 你有咩問題都可以上黎問架, 好多媽咪會幫你.

餵人奶係送比bb既第一份有錢都買唔到既禮物!
努力!

複式洋房

我係好想她回來屋企坐月, 但礙於她在外母屋企住可以有人煮野給她食, 坐月後就可以返屋企, 我好祈望.

躺餵就是同bb一齊訓住黎餵, 係最舒服既方法.

咁係咪兩個側睡, 面對面咁餵呀, 定係bb扒係媽媽度咁餵呀.

mothers老公

複式洋房

重有bb現在食緊s-26(因媽媽未有人奶), 但bb大便好硬, bb大便好辛苦.

mothers老公

別墅

係呀, 兩個人都打側咁訓, 面對面餵.

可以試下雪印, 我bb都係食雪印先, 之後先比人奶, 而且係我有朋友佢bb之前都係食s-26, 又係bb冇得boo boo, 所以醫生介紹佢bb食架.

版主

mothers老公,
對啊! 就一如晴朗天所說的.
想多些了解, 以下的資料是好有用的, 圖文介紹, 希望可以幫到mothers:

請參考

【母乳餵哺資料庫】(請點進) 內的:------

B. 正確哺乳及吸吮母乳
2. 哺乳姿勢圖(寶貝花園)
3. 餵奶的姿勢(台中榮民總醫院母乳哺育專區)
8. 姿勢的參考圖片(連結breastfeeding.com)

如果你們想寶寶成為全母乳的, 也可以的. 只要相信自己是夠奶的, 按寶寶的需要就給他, 只要見他有覓奶的跡象就可以埋身餵. 奶量是多勞多得的, 是供應平衡的. 所以在現在努力的給他埋身及正確地餵哺, 就可以有足夠的奶量. 而且每次都給他餵過後, 再清空乳房(可以是手擠或奶泵), 讓腦袋收到造奶的訊息, 自然會生產夠寶寶吃的分量. 而擠出來的奶, 可以儲起來備用, 例如, 每次餵完後, 寶寶又好像還未飽, 又想再吃, 而自己又太累, 就可以用來逐安士補充.

希望以上的分享, 可以幫到你!

我坐月時, 也是跟老公不同住, 一個月來, 他只來住了三晚, 日間也只來幾天. 好明白你太太的情況, 丈夫在身邊時的支持和慰藉是好好的鼓勵啊! 感情又再跨進另一境界啊!

努力啊! mothers, 我們一定給你無限量的支持! 加油喔!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

複式洋房

已過了十日, 但我太太仍沒有人奶給bb, 是否她食錯了什麼.
她食過豬潤水, 有人話食左會冇奶.
今天我太太話想放棄, 我聽了好唔開心.
但她這幾天已飲過魚湯及雞湯. 但都是冇奶水出.
請問現在可以點做.

mothers 老公
該用戶已被刪除

複式洋房

她有去健康院聽姑娘教餵人奶.
聽我太太講, 0係健康院bb都肯啜幾下, 但返到家中就唔肯啜, 喊到好大聲都唔肯, 有時就只係咬住冇啜.
她亦有用pump, 但都係冇奶.
有什麼原因.

mothers 老公

禁止訪問

大宅

mothers,

我也來為你們打打氣.
BB唔肯吸吮,因為BB唔肚餓.
如果到肚餓時,母乳是唯一的選擇,BB一定會吸吮.

BB出生9天,我自己因病入院一星期.我都好怕好怕會回奶,又擔心BB習慣瓶餵而不懂吸吮.
後來才知自己空擔心一場.

除非像我一樣,要與BB分開.否則請盡量埋身餵.不要用pump.

有丈夫支持,已成功了一半.
請mothers 堅持,你會成功的.
該用戶已被刪除

版主

mothers & mothers老公,

每個母乳媽媽對豬潤水的反應不同, 有些人沒有影響, 有些人就受不了. 如果是這食物的影響, 也別擔心! 最重要是了解自己的身體狀態, 再看看如何從食物上入手. 我建議去看中醫, 了解一下, 請教一下飲食的建議, 由改善現時的體質入手, 身體在乳汁製造上才有對症下藥的轉變. 寶寶的頻密吸吮, 就是另一個改善母乳量的不二方法, 相輔相成下, 達致最有效, 缺一也有影響成效.

來讓心情舒泰, 豁然的心境, 無論能否追回奶量, 也是有利身心的健康! 放鬆啊!

.

大宅

畀面勳章

mothers & mothers老公,

我提議如果想繼續餵奶粉的話,可以用nuk奶咀,因為會近似乳頭形狀,另外可用雪印奶粉,因為味道淡而似人奶,腸胃會好啲,但始終啜奶樽係容易過啜人奶,bb一習慣咗,要改就較難,唯有多吸啜先係辦法,因為啜得多奶先會上得多啲,其實父母都會比最好的比自己仔女的,順期自然啦,唔好比自己咁大壓力!

別墅

mothers老公,

點呀, 到左今日, 上奶如何? 除了想比最好既野比bb之外, 都要留意太太既情緒呀.

我之前都係諗住用試下既心情黎餵人奶, 又係生完之後唔係即刻有奶, 之後又成日覺得唔夠奶, 每晚都有加一餐奶粉, 直到現在全人奶了.

我見到bb吃人奶時安心的樣子, 同自己不停吃又補身又冇咩做運動都自然瘦, 所以都盡量餵人奶, 餵到而家順左就好似上癮咁, 雖然都有覺得辛苦, 但是每次去健康院知道bb重得幾好, 就覺得辛苦得很開心, 希望你太太唔會放棄餵人奶啦, 食人奶既bb有好多奶粉比唔到既好處架.

努力!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊