母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點算呀?

我B女早產,34個星期就出左世,得過5lb12oz,醫生話佢體重唔夠,要住溫箱,再加埋自己冇乜奶,頭個幾曰都凈係比奶粉佢食,到左第四日先正式第一次埋身餵佢,點知佢又唔夠力,次次食2下就係咁喊,體重又keep唔到,我老公,阿媽同醫生都話一定要補奶粉 。

到出左院喇,B女進步左好多,每餐都肯啜成20-30分鍾,(之後就因為太累係咁喊或者訓左)自己又唔爭氣,唔夠奶比食。我試過pump出來都係得過1oz(2邊加埋!!)所以到而家餐餐都耍加奶粉

唉!我好唔開心,自己好想餵多D人奶比B女,但係而家又咁,我想問下其實我仲有冇機會多番D奶架?因為生完已經差唔多2個星期啦!仲有,除証木瓜湯之外有乜可以食而多D奶架?

子爵府

醒目開學勳章

Re: 點算呀?

tabobo302:
你並唔係唔夠奶,只係因為你剛生完同少埋身餵哺!如果你想多d奶,你最好埋身餵多d,唔好補奶粉,因為係供求的問題!如果bb食唔飽佢下餐咪食多d囉!其實係bb的頭1個月,媽咪基本上係較辛苦因為好似要不停餵,但過了3個月就會好好多!pump奶的問題,你其實已pump左好多啦,因為pump奶的奶量同bb自已吸啜係會少d(力度唔同)。如果你真係上奶快d,你試下一路埋身餵就一路飲水會有帮助!

別墅

我個bb出左世成個幾星期我先至有奶到, 我雖然都同你一樣好多疑問, 但係真係頭一個月係咁餵都唔飽, 過左個零月係好左好多架, 泵出黎一定少奶過你埋身餵, 初初我剩係訓之前果餐先至補奶粉, 2個月已經可以全人奶了, 有bk媽咪教我邊餵邊泵同埋餵完再泵空個乳房佢, 等個腦有訊號要做多d奶, 最緊要係多d比bb吮, 同埋要有耐性er, bb同媽咪都須要時間去適應的.

木瓜魚湯同椰子煲雞湯都聽講話可以增加奶量, 不過心情同埋休息都好重要, 仲有得閒飲多d水, 奶同埋豆漿.

努力呀!!!!! 餵順左你會好開心, 好有滿足感架!

有咩問題上黎問下啦, 我都係問下問下就餵順左lu.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

tabobo302,
相信你已盡力了! 放鬆心情, 奶量也有幫助的. 你的飲食營養和休息要足夠. 寶寶有進步, 再加上你有一份想寶寶吃得多些母乳的心, 相信將會漸漸進入全母乳的階段.
你有吃過通草鮮奶嗎? 這是個簡單的產後增乳的食法.
請參考:
http://www.socialwork.com.hk/pregnant/food/html/177fc-a02.html.

盡量爭取寶寶埋身餵的機會, 頻密的吸吮, 是最佳的增奶法寶. 加油啊!支持你!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

請問通草鮮奶有無話產後多少日才可飲?

Thanks.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我囡囡36週出世,出世時,得5磅11;我第2日下午先開始埋身餵,之前囡囡都食過奶粉,我好狠心!唔補奶粉俾BB食。
其實,你理階段最重要係餐餐都埋身餵,密密食,奶量就會增加。
希望,你好快會成功!支持你!不久將來,你會好享受餵餔母乳的樂趣
My Two Princess

複式洋房

好多謝咁多位呀!我會努力D!盡量埋身餵多D,希望快D有好成績啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊