嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我參加左濕疹講座後的分享

上星期我參加了一個有關濕疹的講座(由兒科專科醫生及註冊護士主講), 現與各位媽咪分享一些有用資料:-

<何謂濕疹?>
濕疹是一種十分常見的過敏性皮膚炎(慢性疾病),若家庭成員中有人患上敏感性疾病,如哮喘、濕疹、鼻敏感等,孩子亦會較易患有濕疹,約有30-50%患有濕疹的兒童同時叴能患上哮喘。濕疹本身是不會傳染的, 任何年齡的人仕也可以發病,嬰兒期濕疹(俗稱奶癬)通常在二至六個月時開始病發, 二至三歲的小孩也是濕疹開始發作的高

大宅

Re: 我參加左濕疹講座後的分享

Thanks

大宅

你的資料很有用.thank!

複式洋房

萬分之感謝~~~~~~

我既寶貝仔仔係4月21日出世...請多多指教~

別墅

多謝

洋房

Thank you

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

thanks!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

Thanks for your sharing!!

複式洋房

really so useful. As my daughter also encounter such problem.

Thanks.

複式洋房

各位濕疹兒童媽咪:

今天(2004年11月10日)經濟日報C11健康版「濕疹秋冬護膚要略」值得一看。

另亞洲首個濕疹中文綱站www.protopicinfo.com於今年誕生,欲了解更多濕疹的成因、治療方法、護理皮膚貼士、最新濕疹資訊,可進入此綱址瀏覧。

大宅

Thank you so much for your useful information

男爵府

thanks

大宅

好多謝咁多位bk媽咪多謝我, 我都係過來人, 亦試過知道bb患有濕疹時的徬徨及不知所措,到處

洋房

絕對贊成啦!!
我叫"駱天穎"呀:wave:, 媽咪話代表“樂天+天資聰穎”wow:wink:, 你睇我笑得幾開心。:cheeze: 我係2004年4月15日

複式洋房

我個女四個月開始看濕疹,現在三歲零两個月。

大宅

原原,

我個仔仔出世兩星期已有濕疹, 初初以為係熱痱, 最衰就係連醫生都話係熱痱,所以無特別理會,以致佢的濕疹由輕微變得嚴重左, 出水出膿兼要食抗生素, 我都好心痛 :cry:

而家佢4個多月啦, 濕疹都控制得ok啦, 但間唔中都會係面同頭上出左d紅點或我見佢用手抓癢, 我就會即刻同佢搽醫生比的藥tacrolimus(無類固醇), 搽一兩次就會好

民房

請問Revitallife藥膏對濕疹有效嗎?

大宅

我唔敢講有無用, 雖然佢的廣告話可以醫濕疹但我個仔仔就絕對無用(佢只有4個月大), 可能對其他人有用掛?

若果你是用來滋潤濕疹患者的皮膚, 我建議你用醫生們大多介紹用的oilatum oil 或者cetephil (各大萬寧, 屈臣氏或大間藥房有售), 我個人認為cetephil更加潤(醫生賣$50, 萬寧賣$80,藥房唔多清楚)適合我亞b用多d.

可能其他濕疹bb的媽咪會有其它的建議比你參考

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

tpy 寫道:
好多謝咁多位bk媽咪多謝我, 我都係過來人, 亦試過知道bb患有濕疹時的徬徨及不知所措,到處�M解救方法(我老公都話我驚到�), 不過而家已經用平常心去面對這個問題, 亞b只得4個多月大, 我仍需要長時間去"對付"濕疹, 雖然我的料理方法仍不夠經驗, 未能做到預防的地步,時不時要參考其他人的方法, 但我會努力以赴, 做到最好.

呀, 我有個建議唔知各位贊成否, 我見呢到討論區有好多"幾多個月大的bb會", 不如我地又組織個"濕疹bb會"呀, 多個資料集中地去支援我地有濕疹的bb, 唔駛我地周圍去wet料幫bb醫濕疹咁辛苦, 你地話好唔好?

咁個"濕疹bb會"幾時開始呢?

複式洋房

係咪form個"濕疹bb會"呀?
預埋我. ^_^

首頁

尾頁

跳至