嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

hi, 咁多位媽咪, 首先多謝你地click入
該用戶已被刪除

Re: 濕疹bb媽咪論壇

大宅

Hi tpy,
多謝妳的分享(同埋開咗呢個topic),妳BB幾大?我囡囡由2個月開始至今,都幾煩起初重以為少事。唉.....
而家我會同BB搽Aqueous Cream,如番發(見佢一開始抓臉,就搽醫生開個啲藥膏(我知因為有類固醇)。
[

複式洋房

我個仔仔由兩個多月開始就有濕疹...到依家七個幾月都有keep住搽藥膏....亦有幫佢去做皮膚測試....同佢戒口...初時係ok....但近日又開始發作...我都係用...Elidel... Protopic....Emulsifying Ointment...AQ....

民房

Hi tpy,
請問你有否用過"Oilatum Emollient"幫BB沖涼呢?
我的BB五個半月大了.
我現用"rotopic"幫BB搽面上的濕疹.效果幾好.
BB的濕疹多出現面上,幾痕0架,BB常抓到損晒,好心痛!
不過若停用,又驚會番發.{因你說此藥力較強,不適宜選用.}
有否其他藥膏可介紹呢?
曾看醫生,他開了隻含0.1%的"H字頭"類固醇藥搽,初時幾有效,但又會番發且會脫皮.另外一隻是Aqueous Cream用作潤膚.其實Aqueous Cream在連鎖藥房有否出售呢?
Thanks a lot!

大宅

各位, 我個仔仔出世兩星期已有濕疹啦, 初初以為係熱痱, 最衰就係連健康院及街症的醫生都話係熱痱,所以無特別理會,以致佢的濕疹由輕微變得嚴重左, 出血水出膿, 最後我比我個家庭醫生

複式洋房

Tacrolimus 是否等同 Protopic, 因為我上網check同去藥房問tacrolimus佢地都係比protopic, 其實tacrolimus 係藥物成份, protopic 係藥物牌子含有tarcolimus成份.
http://www.protopicinfo.com/home.htm

複式洋房

請問雙妹嘜雪花膏有冇類固醇

大宅

adasywong,

雙妹嘜雪花膏應該無類固醇

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Dear tpy

我個囡囡宜家三個月多d,我發現佢手同腳的褶位好紅,我唔知係咪濕疹?

但我聽幫我湊bb個太太話佢係汗癬,我又唔識,所以想請教你濕疹係點樣架?

複式洋房

tpy

咁你用完 "tacrolimus"...係咪都係返DR. CHAN度配呀...
該用戶已被刪除

複式洋房

tpy, Brian's mother

我個仔近日又變花面貓...攪到我本人都心情不佳....
該用戶已被刪除

複式洋房

就係無乜新野做過都係咁先煩...
佢夜晚又訓得麻麻地...

我想問下...你睇dr. chan時...佢有無比藥水亞b飲架...
該用戶已被刪除

大宅

Hi,

I also consulted Dr Chan for my daughter. Do you know the plain ointment she provided is the same as emulsfying ointment that we can buy in Watson. Also, for those washing ointment, can I buy outside or does Dr Chan suggest you can others washing liquid instead of that. She told me to consult her again three weeks later. Actually, it's time to see her now. Do I need to consult her again.

Regards
Janis
該用戶已被刪除

大宅

唔好意思,想問下你地用緊邊隻沐浴露同有濕疹嘅bb沖涼???
唔該晒成!!!

大宅

Hi Brian Mother,

Is the Polytar recommended by Dr Chan?

Can I buy it in Watsons? Is it liquid?

Thanks for sharing your view with me.

Janis

首頁

尾頁

跳至