嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...20

尾頁

別墅

先天性心臟病

Hello
請問有沒有先天性心臟病媽媽,一齊交流心得。

民房

Re: 先天性心臟病

我個囡有vsd 4mm,未夠一個月就要食去水葯,依家14個月。係QE定期覆診,你呢?
[URL="http://www.uploadimages.net/show.php?img=444531DSCN0989.JPG"][/img]http://img1.uploadimages.net/thumbs/tn_444531DSCN0989.JPG[/img][/URL]

別墅

hokiubb
阿仔又係未夠一個月就要飲去水藥,他是有心漏和兩條主動脈去了左心房,係好巖重的心臟病,他在葛亮洪覆診。
你個女依家幾大,vsd4mm都算細是嗎?都有機會生返嗎?。 ?-(

侯爵府

好媽媽勳章

hokiubb,

我囝囝出世第六日都發現心仔有事,照過超聲波係發現有兩個問題同時出現,一個係心導管未有o向出生後自動閉合,第二個問題係心室有個隆,around 5mm大。之後入左威記新生兒病房觀察左十日,期間要限制進食既奶量,因為怕佢會o向食奶時回唔倒氣或有其他問題出現等等。過左觀察期之後,情況算理想就出院喇!之後一直要番李嘉誠專科覆診,thanks God囝囝既進展好理想,一來心導管已經o向佢三四個月大時完全閉合,二來心漏方面,兩個月前再照時睇倒已經收細到只有唔夠1mm!醫生話我囝囝算係進展得好好,o向唔使做手術&食藥既情況下都可以康復得咁快...

放心啦,你囡囡既情況應該唔算太嚴重,平時留意多d佢食奶時會唔會氣喘、甚至面色轉藍等。你要對囡囡有信心呀!一定會閂番埋口,或者我囝囝既case算係幸運,就算係康復得慢一d,通常兩三歲時都會冇事傢喇。

honeybabybee,

希望你囝囝都會快d好番啦!!

其實,我地做媽媽既當知道bb有先天心臟問題,真係好心痛,寧願有事既係自己...果份痛心既感覺,唔係當事人都唔會明白!點都好啦,大家都要努力,要有信心bb會好番,共勉之!!

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

hi all,

我仔仔一出世就知左邊心反開得唔好..都係半迫切要動手術既~終於13個月已經向葛亮洪做左心導管手術, 一齊都嘗算順利..而家keep住半年覆診就得..
有咩想交流下可以pm我..我怕睇唔到大家既留言

子爵府

可否話我知心導管 同埋 補心滴要幾多錢?
我個囝一歲前都冇醫生話佢心有雜音, 點知一歲後才話聽到有 ?-( ?-( 我好擔心, 等咁2月1日 照超聲波...... :-(
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

民房

tsznok mami
你個仔個案真係算好喇!
我個囡最初個隆有6mm大,又係住院落葯並限制奶及水份量,住左五日出院。到接近一歲時再照,發覺細左2mm。e生話到佢兩歲再照,睇下有無再細到。
但依家佢體重都係另一個問題,佢依家十四個月(出世時有7lb6oz),都係得二十磅左右,所以e生都轉介我去睇營養師,希望比較長得好些而令個隆又相對地細些。
見到你個仔都幾長肉播,唔知有無秘訣呢?可否分享?
我個囡由出世開始都唔鍾意多飲奶,只係鍾意食面包,但我又唔想佢食多怕影響胃口,依家食緊加營素。
[URL="http://www.uploadimages.net/show.php?img=444531DSCN0989.JPG"][/img]http://img1.uploadimages.net/thumbs/tn_444531DSCN0989.JPG[/img][/URL]

水晶宮

hokiubb,

唔好太擔心.通常有病在身的小朋友都係比較瘦..我仔仔18mth都係得20lbsjar~ 又係長期見營養師, 又係食加營素..有無叫你加polycal ar??? 佢叫我唔好太緊張,只要有增長跟住條curve上就得 :wink:
我而家比仔仔食羊奶n 食羊片law..都ok幾好..d肉地都實d

Joy,
我向葛亮洪睇係政府ka

複式洋房

Please advise more details about 心導管手術. Is it big operations, dangerous, hurtful, how it is done, how long it takes, after the operations have to stay at the hospital for how long? Lots of questions, kindly advise.

水晶宮

fumiko,

其實都有一定危險,但都好安全ka la..(好醫生腔呵 )
都幾複雜ka..你check pm

別墅

心導管是一項檢查小手術,通常用在覆習的問題,在小朋友做手術前,會用心導管檢查清楚,先幫他們做手術,我知補洞和心導管都是不需要錢的(葛亮洪醫院)。

民房

connie117,請問羊奶及羊片點樣食,羊奶係未溝落加營素度? 請指教。平時佢都有食sevenseas個隻維他命 (以前食polyvisol)。

別墅

tsznok
多謝您的關心,BB已在8年前去世了,我只想在這裡交流心得,和一些有此問題的媽咪傾談,因當年實在很無助,所以想更多人知更多,更了解。

水晶宮

hokiubb 寫道:
connie117,請問羊奶及羊片點樣食,羊奶係未溝落加營素度? 請指教。平時佢都有食sevenseas個隻維他命 (以前食polyvisol)。

唔好咁客氣!
我仔仔係食~卡洛塔妮羊乳片/奶粉~
有d mami就加落去奶樹, because隻未都soso地怕小主唔肯飲, 我就係臨sleep個支奶比佢飲law..佢肯飲ka..
我無比全羊奶佢飲because營養師話佢始終都唔及加營素. so我就比羊奶片佢當小吃, 比佢咬下食下law..功效都係同奶一樣
BK都有1,2個topic係講羊奶ka..你可以留意下 :mrgreen:

子爵府

honeybabybee
你真係好好人呀, 又解答問題, 又開了li個topic
我真係好徬徨ga, 又不想同朋友多講, 因為佢地冇有li方面的知識, 只會問多我好多問題, 有時問到我心情好差, 唔想講.
有一班明白病情的mami一齊傾, 舒服好多. thanks again.
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

水晶宮

honeybabybee,

真係好~可以幫下其他有呢個病小朋友既mami, 暢發下~問下! :wink:

別墅

Joy
當年我就好似你咁,朋友唔明又唔知點講,以前我都沒有咁多途徑去舒發情感,現在好好,有咁多人一齊傾,大家個心都舒服o的。 :lol:

別墅

Connie
你是否先天性心臟病基金會會員呀?

各位媽咪可以入以下網址睇睇
(兒童先天性心臟病基金會)
http://www.childheart.org.hk/

民房

Joy,我諗你唔需要太擔心架,如果你個仔情況是嚴重的話,就唔會依家先發現到 (我上網睇話四至六個月時一定會有徵兆架)
其實我有個親戚個囡都係到十幾歲做body check時先發現心臟有個小隆,e生都話唔需要理佢家,放心喇 !

話時話各位mami唔知有無考究點解會自己小朋友會咁?

水晶宮

honeybabybee

我都係member~我向Grantham都住左1個week..4圍睇~睇到d board有呢個會~但好 咩都未有參與

首頁
12345...20

尾頁

跳至