母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

點煲通草奶??

如題,謝!

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 點煲通草奶??

通草奶
------
食人奶長大的BB,身體健康,少染疾病。婦女產後,體虛兼缺乳汁,可飲用通草奶補血氣。增乳汁,做個快樂媽咪。

材料 :
 通草  3錢
 鮮奶  1杯
調味料 :
 白糖  1茶匙(撥平匙面)

(1) 先將通草內的雜質揀去。
(2) 用水洗淨通草。
(3) 將鮮奶放入煲中,加入通草煮滾,再放入白糖即成。

通草奶
通草奶製作簡單方便,即可補氣血、增乳汁,又可當日常飲料飲用,一舉兩得。

通草在藥材舖有售,每兩3元。(不過農曆年前我家附近的藥材舖加價至8元一兩!!!)

黑芝麻豬腳湯
------------
黑 芝 麻 有 補 肝 腎 功 能 , 用 黑 芝 麻 煲 豬 腳 湯 飲 用 , 則 可 收 益 氣 , 增 乳 汁 , 補 肝 腎 之 功 能 , 最 適 宜 產 婦 食 用 。

材 料 :
 水 3 碗
 黑 芝 麻 2 兩

洋房

我都試下通草奶先
14.09.2004 2.09kg (34week) 15.10.2004 2.9kg 09.11.2004 4.08kg 22.11.2004 4.69kg 29.11.2004 4.95kg 07.01.2005 5.95kg 14.02.2005 6.39kg 18.03.2005 7.16kg 42.6cm head 66cm length

複式洋房

可以幾耐飲一次吖...

natnat bb

大宅

醒目開學勳章

等我 KEEP 住條方先 :lol:

複式洋房

回覆 #2 amypekkle 的文章

我也要試吓

大宅

通草通常最少要買幾多架??
同埋點樣為之3錢??

sorry!我太多嘢唔識啦~麻煩咁多位mama指教!!

大宅

我通常買一兩分三至四次煲~

大宅

原文章由 OneOneMa 於 08-6-10 04:45 PM 發表
我通常買一兩分三至四次煲~

唔該晒~
將軍澳買要成10蚊一兩呢!!

係呢!!想問問係唔係煲到d奶滾左就ok架啦!?
因為怕煲唔夠,無左作用之餘...又嘥晒d通草~

別墅

原文章由 mamaSTONE 於 08-6-10 21:30 發表

唔該晒~
將軍澳買要成10蚊一兩呢!!

係呢!!想問問係唔係煲到d奶滾左就ok架啦!?
因為怕煲唔夠,無左作用之餘...又嘥晒d通草~

我都想知要煲幾耐..

之前睇過有MAMI話豆漿都得喎係咪呢

大宅

我試過煲通草奶同埋通草豆漿... 兩樣都係滾起咗之後大約 15 分鐘就收火, 不過超易滾寫, 特別係豆漿, 所以要睇住火唔好行開...

另外, 試過一次用水先煲通草一個鐘, 之後再加入豆漿滾多十幾分鐘, 煲咗一陣之後, D 豆漿冇晒色, 煲完好似水咁... 不過好似 work D...

希望幫到你地。

大宅

原文章由 OneOneMa 於 08-6-12 04:21 PM 發表
我試過煲通草奶同埋通草豆漿... 兩樣都係滾起咗之後大約 15 分鐘就收火, 不過超易滾寫, 特別係豆漿, 所以要睇住火唔好行開...

另外, 試過一次用水先煲通草一個鐘, 之後再加入豆漿滾多十幾分鐘, 煲咗一陣之後, D 豆 ...

下!!乜原來要煲15分鐘架??
我家姐話煲滾就ok,但係我諗過咁咪好嘥,有一次試過煲完一杯奶之後,再加鮮奶煲多次,不過都係一滾就熄火....
唉...嘥晒,唔怪得無反應啦!!我已經飲左3日啦!

請問係唔係一定係3錢通草加一杯鮮奶架咋??我想倒多2杯奶落去煲,唔知得唔得呢??同埋你話用水煲通草一個鐘先再加豆漿??咁駛唔駛倒左d水先加豆漿??
還有係唔係滚左之後,教慢火煲多十幾分鐘呀~?
sorry,太多問題了...

大宅

我最初都係一滾就熄火(朋友都係咁教), 不過覺得冇咩料到... 之後就試吓煲耐小小, 就煲大約 15 分鐘囉, 好似好d呀, 我諗要有效都要佢出味先得架, 咁咪煲多陣囉...
我就唔止放一杯奶架, 會買一包大鮮奶, 即係高身有蓋扭開嗰隻呢, 我會買一兩通草, 然後分4次, 加埋包奶一齊煲, 煲幾個字之後都係得返一大碗架咋。
另外, 用水煲完我冇倒咗d水先加豆漿架, 因為我唔係用好多水去煲咋, 同埋有d媽咪話就咁煲水都 work 架, 所以我冇倒呀!
係, 滾咗再用中至慢火滾多十幾分鐘, 攪掂!

大宅

呀, 其實你仲可以咁架, 煲魚湯時加d通草落去一齊煲, 仲方便。
(我見有d媽咪會咁做, 但係我未試過架)

別墅

我岩岩煲左一次, 用一盒屋仔奶加兩咋通草, 但滾完d 奶好似俾d通草索晒咁.. d 奶又琼晒, 倒出黎得番半杯有d奶味既水...

我唔知有冇買錯, d通草好似白色發泡膠粒咁既

大宅

你冇買錯...
我試過用水煲完先加豆漿, 出黎就變成有豆味的水...
我都覺得通草係會吸咗d水/奶/豆漿, 所以我係用一包大包的奶唔係用屋仔奶架, 即係大屋奶... hehee...

珍珠宮

咁我又想問,係咪一齊放架定係用水先煲一個鐘再加豆漿呢?如果比水要比幾多呢? 

原文章由 OneOneMa 於 08-6-16 15:26 發表
你冇買錯...
我試過用水煲完先加豆漿, 出黎就變成有豆味的水...
我都覺得通草係會吸咗d水/奶/豆漿, 所以我係用一包大包的奶唔係用屋仔奶架, 即係大屋奶... hehee... ...

大宅

請問點樣為之有豆咪o既水
我昨天煲,滾水後落通草煲15分鐘,再加鮮奶煲多幾分鐘,但係唔覺琼又無變色,倒出來仲有成4杯奶,係咪有問題呀

別墅

好媽媽勳章

我想問咁d通草要唔要食埋,定係只飲d奶

別墅

請問幾時開始可以飲呢?

係咪一生完就飲得? 未清晒M係咪都可以飲呀?
唔該晒~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊