母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小b留院... 唔夠奶...

我的小b出院後兩天出現黃疸,因為太黃須留院及換血...

住院期間我仍有泵出來帶到醫院給他吃,但每次泵都要隔4-5個鐘,而且得1.5-2.5oz... 產量仲好似愈來愈少~~ :-(

但醫院現在餵小b已經食到3.5oz/3hr了~~ 所以每次餵都要mix 埋o的formula一齊... 而且仲係用奶咀餵... :evil: 好驚小b出院後埋身已經唔識食~~ :-(

其實泵奶出o黎有無話隔幾耐泵一次o架?同埋有無咩方法可以泵得多o的?thanks!

別墅

Re: 小b留院... 唔夠奶...

唔駛

大宅

beautyshirley,

我bb 一出世就入左SCBU... 住左15 日添, 所以我都係主要靠奶泵上奶. 到探病時間, 如果見到bb 冇吊水, 我就會試下埋身餵. 所以把握每一個埋身餵既機會呀.

你都可以試下隔兩個鐘就泵一次奶, 雖然量未必多, 但可以作為stimulate 個腦造奶丫嘛. 另外, 你可以request 醫院用softcup feeder 餵bb. 就唔會造成nipple confusion.

公爵府

我囝囝剛出生時亦因為黃而了兒科, 當時我有去餵他三,餐, 其他二餐由姑娘餵, 但都只是餵我pump 出來的奶, 即是用奶樽. 每次大約有1.5 餐囝囝會食奶粉, 因為我的奶不夠. 在兒科時, 囝囝亦經常在瞓, 跟本差不多沒有試過埋身餵. 如是者過了7日, 囝囝終於可以出院了. 當一出院後, 我便全部埋身餵, 囝囝亦肯食, 我亦沒有不夠奶了. 但後來因囝囝黃一直不退, 所以在囝囝1個多月時, 醫生叫我要停餵2日人奶, 用奶粉代, 而我當時便把奶PUMP 出來, 之後再去覆診, 好彩囝囝的黃亦明顯地退了很多, 醫生便說可以繼續餵人奶了, 囝囝亦肯再次埋身食, 亦沒有抗拒,. 那次是我最後一次餵奶粉.

當囝囝在兒科時, 我每隔3小時pump 奶一次, 半夜我亦會起身pump 奶. 再者我飲很多水, 鮮奶和木瓜煲魚湯.

如果你囝囝是在政府醫生換血, 應是比較難叫姑娘不用奶樽餵BB, 因為姑娘要餵很多個BB, 如不用奶樽跟本不夠時間做.. 當時我亦有問題姑娘的, 答案是冇辨法. 我是在PWH 的.

其實你亦不須要太擔心, 餵人奶中間的變數很多, 尤其是BB 剛出世, 現在最重要是搞好BB 和媽咪的健康. 即使現在是不夠奶, 亦不要緊, 因為可能是因為你是PUMP 奶, 不是理身餵. 要有足夠的奶, 理食餵是很緊要的. 當BB 出院後, 你便可以再次埋身餵BB.

你現在要KEEP 住3小時PUMP 奶一次, 多飲湯水, 和盡量多D 埋身餵BB.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

beautyshirley ,

你要泵密d, 兩至三個鐘要泵一次. 另外, 你每次泵幾耐? 我用avent手泵會每邊泵最少15min, Medela電, 雙泵要成30min. 如果你泵完一段時間nipple冇話好痛, 我會泵多extra 5~10min 來話俾身體知我需要造多d奶. (extra泵的時間, 就算冇乜奶, 都繼續泵, 泵多一陣就會有多少少奶的了.) ~> 記住要有恆心!

hope this help.

複式洋房

好多謝大家o既意見~ 我係用medela 樂天型單泵,每次泵約40min,左右左右咁輪住泵。頭o個20min 會有噴奶及漏奶情況,跟住o個10min 都係滴o下滴o下,之後我會再泵多10min確定無奶就停。

我之前試過隔2小時泵一次,不過泵o左成30min都係得0.5oz,很沮喪...:cry: 不過琴晚就創新高~ 有成3.5oz,可能隔得耐無泵掛~ 但今朝起身明明好谷卻又回落到得番2oz... 上落咁大... 不過起碼我知我o既產量係可以有3.5oz,都放心o的~~

醫院剛剛打來話小b可以出院了~

我會盡量埋身餵,但我知我媽咪同我奶奶一定會迫我加奶粉的... 因為我媽咪一向唔主張我埋身餵,我奶奶經此一役又好驚我饑親小b... :cry:

我出發接小b先喇~ 返到屋企我會即刻試o下埋身餵,希望小B唔會唔記憶得點食啦~~ (因為佢食奶咀o既時間仲長過埋身~)

再一次多謝各位姊妹o既支持,我會堅持落去,唔會放棄的!

別墅

Dear Amypekkle,

What type of Medela you use. The professional or Mini-electric ?
I have tried both, professional is quite good.

But I have not tied the Avent Manual. Is that good ?
Which one get more milk ?
Have you tried Medela Manual ? Which one is better ?

Since I would like to buy a manual when I am back to office. More quiet.

Thk your info in advance

侯爵府

2023年兔年勳章

iriswk

Let share my experience of using both Medela mini-electric and Avent manual pump.

The feeling of using Avent manual pump is much better than Medela mini-electiric. The nipple is not too much painful as I can adjust the pressure and the frequency of each press. In addition, the volume of milk being pump out is more for Avent manual pump than Medela mini-electric. The maximum milk being pumped out are 4oz using Medela mini-electric and 8oz using Avent manual pump. Both cases are performed on the first meal in the morning.

In addition, my daughter dislike the noise being produced by the Medela mini-electric as I pump out the milk during her sucking.

I strongly recommend you to buy the Avent manual pump for using in the office.
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

beautyshirley,
I've been pumping milk since going back work after the maternity leave. For my experience, you need to use hands for pumping even after using pumps. This can maximize the amount obtained and tell the body to generate more milk. Of course, letting bb suck more is most important. It takes time for both of you to adjust to 埋身餵.

Drink more water/milk/juice and soup before and after each pumping and feeding. This will greatly increase your milk production.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊