跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

係咪要開始飲白蓮鬚?

相信大家都over 7個月 la, 好似話 after 7 or 8 個月要飲白蓮鬚, 是嗎? 請問怎樣煲? 有人話好難飲wor, 真的嗎?
[img=500,400][/img]

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 係咪要開始飲白蓮鬚?

我都想知道有咩用同埋點整黎飲. ?-(

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

好似話易生d & 清胎毒wor

伯爵府

書之前好似話係8個月-8個半月到開始飲.

伯爵府

雲妮彭,

白蓮鬚煲法

$10分3次,3碗水煲埋1碗 ,前後煲9個字。先洗淨白蓮鬚同雞蛋個殼,凍水一齊落,煲滾之後轉文火,約10分鐘後將蛋取出"亨"裂D殼(好似茶葉蛋咁),再放翻落去煲,最後15分鐘加埋碎冰糖落去煲,要食埋隻蛋架

伯爵府

好媽媽勳章

甘點樣煲呀?除左白蓮蘇,仲要落D咩呀?

伯爵府

好媽媽勳章

ew911,
即係白蓮蘇,雞蛋,加冰糖煲?係咪呀?

民房

各位,
我奶奶都買左俾我叫我煲了, 不過我又有d擔心,
因為我見bk有些媽咪話飲左一次就作動啦
咁你地會幾時開始飲呀?

*媽咪話, 多數中藥都會有少少流黃成份 (正常架wor), 所以用之前叫我用水浸佢十幾廿分鐘先好煲呀, 大家記住
G:\camera photo\27.6.2004\IMG_0046.JPG

伯爵府

雲妮彭 寫道:
ew911,
即係白蓮蘇,雞蛋,加冰糖煲?係咪呀?

雲妮彭,

yes ar!

伯爵府

好媽媽勳章

familylee,
嘩.......甘見效架?甘咪可以想幾時生就幾時生囉?哈哈..........

珍珠宮

FamilyLee
飲左一次就作動? 點會咁勁呀, 係就好lu
放心, 茅咁勁ga

伯爵府

好媽媽勳章

係咪食其他涼野都得架.....西瓜,甜品等

珍珠宮

唔知呀, 見人話要飲炸 :mrgreen:

洋房

各位媽咪,

我都係新手媽媽, 不過睇書講白蓮鬚是在預產期前一個月至
十五天前飲架, 聽說可以縮短產程及清胎毒,
兼會令小寶寶的皮膚好些,
減少寶寶出世後生瘡及奶癬等現象!
從我母親生我, 你就是我的 神! 8月17日:3.745kg / 9月6日:4.385kg /10月20日:6.2kg / 11月21日:17.5lbs / 1月3日:18.7lbs / 2月24日:21.3lbs

伯爵府

好媽媽勳章

Fayehung,

係呀,甘唔該你哦.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

好似唔駛咁早喎,1個月前開始飲就得嘞,1個禮拜煲1次就夠喇!飲到生囉!
不過唔係個個受得架,我上次飲2次,嘔2次,幾辛苦呀.
如果鍾意食蛋,加落去都得架.

大宅

haileymama, Fayehung, winnie, miu~miu
下, 原來咁難飲架
咁我宜家8個月係咪都唔好飲住呀? 原本仲諗住d個週末飲一次tim

伯爵府

好媽媽勳章

Sweetvvbb,
甘你唔使甘早飲囉........不如你食住其他野先啦,例如西瓜.....好好味既呢.

珍珠宮

sweetvvbb
難唔難飲好難講, 有人話放多小小冰糖會好d, 亦有人話一d都唔難飲 ?-(
另外有人話7個月後開始飲, 又有人話8個月後 ?-( 都唔知邊個啱

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至