跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人知上水o既幼兒園有邊間?

我個仔已經兩歲, 我見佢都好想同其他小朋友玩...所以想同佢報今年o既幼兒班...大家有咩意見? 同埋知唔知依家報名o既情況呢?

thanks!

子爵府

Re: 有冇人知上水o既幼兒園有邊間?

Yan Chai Hospital Wing Lung Child Care Centre
仁 濟 醫 院 永 隆 幼 兒 中 心
Unit No. 107-120, 122 & 124, G/F, Choi Yuk House, Choi Yuen Estate, Shek Wu Hui, Sheung Shui, N.T.
新 界 上 水 石 湖 墟 彩 園 邨 彩 玉 樓 地 下 107 - 120 、 122 & 124 號

Tel: 26797337
Fax: 26733743

The Salvation Army Tin Ping Nursery
救 世 軍 天 平 幼 兒 園
Units 106-110, (Wing B), Ground Floor, Tin Hor House, Tin Ping Estate, Sheung Shui, N.T.
新 界 上 水 天 平 邨 天 賀 樓 106-110 號 ( B 座) 地 下

Tel: 26719972
Fax: 26718436

The New Territories Women & Juveniles Welfare Association Limited Sheung Shui Children Garden
新 界 婦 孺 福 利 會 上 水 兒 童 樂 園
5/F, North District Community Centre, 2 Lung Wan Street, Sheung Shui, N.T.
新 界 上 水 龍 運 路 2 號 北 區 社 區 會 堂 六 樓

Tel: 26725710
Fax: 26725725

大宅

Hi Wandy,

我兩個月前問過救 世 軍 天 平 幼 兒 園....佢地 full 晒... :-( :-(

唔知其餘兩間 full 晒未呢....我會唔會太遲報呀?

thanks,
Fiona

大宅

如果想係黎緊8月/9月返N1,我估比較受歡迎ge幼兒園可能都已經full左,如果讀邊間都無所謂ge就應該有d學校會仲有位,你快d打電話去問下啦!

大宅

Hi HINPA,

我諗住今年俾佢返一年 nursery 先, 然後出年俾佢返 K1. 唔知咁得唔得架呢? 如果可以o既話, 冇咁熱門o既都應該冇問題o既.

thanks,
Fiona

子爵府

fiona,
當然係可以,不過你報nursery時唔好俾學校知你會轉校。今年10月會係考06年9月k1的季節,到時你仲要攪一輪interview,如果可以的話就安排仔仔8月or9月返學,否則到10月interview時可能會好似我恩恩(恩恩係10月先返學)咁做唔到水準出黎而俾人out左囉。

大宅

Hi Wandy,

其實我睇中o左禮賢會, 但又未夠年齡....

加上佢又唔係好肯講野....所以先想俾佢返學同同學仔玩o下...

等我快d打電話去問o下先.....

thanks,
Fiona

別墅

請問區內有無好的幼兒園,幼稚園?

大宅

fiona518,

禮賢會係幼稚園黎wor!
你意思係咪比仔仔讀住幼兒園N1班,到夠年齡時轉返去禮賢會讀K1呢!

大宅

HINPA,

係呀....因為我見佢實在係太悶........所以想俾佢快d返學..等佢可以同其他小朋友玩.....

cheers,
Fiona

大宅

fiona518,

你個囝囝係咪2003年bb,將會係06年8/9月讀K1呀?
如果係ge話,即係05年8/9月讀N1,而家得返一兩個月渣wor,你要快手d啦!

大宅

Wandy / HINPA ,

我今日去o左永隆睇喇....聽日會帶埋d資料去報名. 軒b去到都好開心...因為佢見到有好多野玩...

子爵府

fiona,
d小朋友係咁架,有野玩就咩都得架啦!所以你唔洗太擔心適應問題。如果有位的話,早d俾佢返學,就會學到多d野,到時in幼稚園都會好d啦!

大宅

Wandy,

我都幾鍾意呢間幼兒園...為一係佢d課室係開放式...攪到有d嘈....

我會俾佢o向呢幾個星期試o下返托管先...等佢慢慢習慣o下先....

我最快都係要俾佢9月返...因為我7月想同佢去加拿大探我亞 grandma....

大宅

幼兒園大部份都係開放式課室架!

子爵府

fiona, hinpa,
我恩恩讀的東華都有分課室架,四個課室圍住個大堂。

大宅

HINPA,

係呀...唔怪得之啦....

大宅

Hi Wandy / Hinpa,

我註冊o左喇....9月返學..... ...原來同仔仔訂校服係好開心架....

大宅

fiona518,

越接近開學你會越緊張tim呀 :mrgreen:

大宅

HINPA,

到時佢返全日....我都驚會有d唔捨得!

首頁

尾頁

跳至