論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

發現工人收藏自己的指甲同頭髮 !!! WHY

剛剛在工人(印傭)toilet個鏡櫃內搵到一小袋指甲同頭髮......
好驚呀.......
唔知佢係唔係落我地降頭 (加落d餸到)......

Can someone tell why? and guess why she keep this dirty thing???

URGENT, Pls HELP !!!! thanks

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 發現工人收藏自己的指甲同頭髮 !!! WHY

唔知點解d印要咁做,真係好恐怖,所以我對印都係無好感.
我又係最怕呢d野.
個印知唔知您平時都有入佢個toilet架?如佢知既,您就索性問佢,點解放呢d野係度,咁核突,掉左佢啦,睇下咁樣得唔得?

另有無媽咪用印既,而又好既,問問個印,點解?

大宅

Voodoo?!
Black Magic?!
Sh...it!

別墅

嘩!!好邪呀~ 你地既關係係咪已經好差呢? 我都聽過話d印尼人好迷信,聽最多就係吐口水落d食物度,等你d人聽佢話,不過佢儲埋d頭髮同指甲,好似玩大o左o黎喎! 基本上我覺得九成九都唔會係正經野o架啦:evil: :evil: :evil: ,一係我勸你馬上炒佢,唔駛諗點同佢鬥法; 如果你覺得你地個關係未至於o甘差,你試o下開心見成問下佢係咪有o野唔開心又唔敢講,站响朋友立場同佢傾o下,同時你盡快問問agent,我估佢地都會有d印尼籍staff,希望有人幫到你啦!!!

伯爵府

我問問家中印印, 再覆妳.

民房

thank you!!!

I've heard that 伊斯蘭教人 will keep the nail and hair for week when their M period come. The purpose is to keep them from bad luck.

Have you heard of this??

Anyway, thanks !! :-( :-(

水晶宮

好恐怖d印印! 一定係.......la!!!
唔通佢d印會好愛同祝福我地咩!!! 小心!!
自由太多會令世人失去平衡

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢收埋哩啲嘢, 你話會係似好嗰方面定唔好嗰方面多呢? 我以前去malaysia個當地導遊就話yanyan有落降哩啲嘢, 佢哋對啲土著yanyan亦唔敢得罪, 所以我信有black magic.

大宅

唔慌好,用嚟落降一d 都唔出奇。 :evil: :evil:

公爵府

公爵府

收埋得呢d嘢, 我估都係心術不正多

大宅

印印來之前都會落降,好似一

珍珠宮

真係都唔慌好野, 小心.

民房

what can i do now.....? :-( :-(

公爵府

不如您開個topic明顯d講有無人知d印咁做係點解,睇下有無媽咪同個印關係好既可以問下或有無人識印尼野既,睇下會係咩事啦,唔好係咁估估下仲驚.

大宅

佢地唔會講比其他人聽,等於出賣神一樣 你試下在佢後面好似想拿佢頭髮,睇下佢有什

大宅

[quote]
ksma 寫道:
佢地唔會講比其他人聽,等於出賣神一樣 你試下在佢後面好似想拿佢頭髮,睇下佢有什

伯爵府

水落石出 la.......

印印收埋自己d頭髮+指甲的原因:

佢地信奉伊斯蘭教ge女人, 相信每個月梗有7日係"污糟" (月經), 佢地除左o係o個7日唔可以拜神, 有d kin誠教徙, 會將這7日內掉下的頭髮+手指/腳指甲儲起, 留番月經後拎出黎清洗 (用水沖下), 將d "污糟"野洗走跟住先攞去掉.

我個印話佢以前都有咁做, 我叫佢而家唔好咁做, 費事嚇死我.....

民房

Oh, mylulu007, thank you very much !!!! it is just the same as what i said b4 :

"I've heard that 伊斯蘭教人 will keep the nail and hair for week when their M period come. The purpose is to keep them from bad luck."

Mylulu007, you are really helpful!!! i and my wife are so confused and we guess a lot today.... and plan to fire my maid on Sun......

公爵府

mylulu007,
好野!![img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/10/12/102544.gif[/img]
唔使嚇餐C.

首頁

尾頁

跳至