論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印印interview, 請問應該問佢d物野呢?

我有個十個月既bb. 而我第一次請工人. 我應該係視像interview個陣問佢d咩野呢?

如印印曾在singapore打工

大宅

Re: 印印interview, 請問應該問佢d物野呢?

問乜都得啦!尤其是對她的個人背景和工作經驗上,若不清楚或令人疑惑的地方都要問個明白,小心騙子呀!

大宅

抄返果個topic d 野比你,又幫你改一改佢先,睇吓啱唔啱用??
基本面試題目, 有以下建議﹕

1、簡單的自我介紹。(未來兩年,外傭將與你同屋共住,故必須夾得來,外觀甚至聲線也讓你接受,最重要是語言上可以溝通。)

2、為什麼沒與前僱主續約﹖前僱主有什麼你喜歡與不喜歡的地方﹖

若父母認為照顧孩子最重要,可以再問類似以下的問題﹕

1、你有照顧小孩的經驗嗎﹖

2、你如何同時照顧小孩與煮食﹖

3、我的孩子現年 十個月,你會怎樣照顧他﹖

4、若我那 10個月大的嬰兒不停地哭,你會怎樣做﹖

...我諗你請佢係最主要係care你個bb掛???

別墅

開門見山,

多謝你呀. 唔該晒.其實我係普通打工仔. 真係唔曉點interview. 呢d問題好好呀.

係呀. 佢其實都係幫我湊b架咋.

1)我想請問, 咁佢日頭同我個b係度做物架? 印印應該唔曉同BB玩掛!? 係咪印印坐係屋企睇TV, BB自己玩咁呀? 我應該有咩要求呢? 我心目中都唔想印印太刻苦. 唔想佢一邊做家務一邊睇BB. 唔知請工人係咪咁架呢?

希望你回笞呀!謝謝

別墅

基本上你問同唔問都一樣
問乜佢都話識
識唔識乜,識
識唔識物,識
識唔識東,識
識唔識西,識
那些年我們開心的日子不復見

珍珠宮

hellohelloalice:
我之前都答過這個問題,save咗响屋企部機,而家又返緊工,返去答你啦!

開門:
繼警告信之後,我估要輪到講吓 interview 問啲乜,
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

hellohelloalice,
你唔好估佢會做乜lor,由你安排工作同時間比佢啦,記住裝cam呀
Sandralo媽,
好呀 :mrgreen:

大宅

hellohelloalice,
The maid shouldn't watch TV. '係咪印印坐係屋企睇TV, BB自己玩咁呀?' -- of course not lar. Your maid should play with your child and teach her. You should buy some toys and books and reading cards for very young children. You then have your maid to play with her. A good maid will be able to teach your baby lots of words and to sing songs. Does your maid speak good English?
'我心目中都唔想印印太刻苦. 唔想佢一邊做家務一邊睇BB. 唔知請工人係咪咁架呢?' -- your concept is a bit distorted. The maid should be hard-working, at least during her first 2 years of employment with you. She should be able to handle simple housework and to take good care of baby at the same time. Of course, baby is the first priority. However, she still needs to schedule the time to cook for your baby. The floor needs to be clean. She may do housework when your baby is taking nap, right?
Need to be little harsh to the maid when she just starts working with you. Otherwise, her work attitude will only get worse later if you are too kind to her in the beginning.

珍珠宮

Interview我比較著重去睇個エ人有冇講大話同學習能力,但這些較難知道,所以我會問她:

1. 如果有得俾你揀僱主,你覺得邊種 (和那一類家庭) 你最
想幫佢做?点解?
2. 你覺得作為一個好的家務助理,最重要的條件是什麼?
3. 有沒有前僱主做了一些事 (或說了一些話) 令你很嬲怒的
?那件事是什麽?

問題目的:除真的暸解她多些外,係睇佢有冇腦、聽不聽得明你的英文;要求些什麽 、鍾唔鍾意講大話 (有些エ人為求僱主請佢,你想要嘅佢セ都話得,但呢啲問題係要佢自己意思答的,如果唔係真,較易睇得出,尤其係佢又想答中你心意但又唔知你想佢答セ時,佢會啞口無言!)、識唔識講大話、應對、做到的乜、邏輯性.....不能盡錄,完全視乎她答乜!
備註:個人認為如果第2題她能答 follow instruction的話,我就俾好高分佢!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

別墅

好多謝大家咁熱心回答. UM..原來真係唔可以太FRIENDLY. 不過, 要我板起塊面. 我又未必做到. 不過, 你地講得岩既. 放肆係從縱容開始. 多謝提點.

另外, SandraLo既問題, 印印都會答咁叻架? 我見朋友D印印大部份一味識笑, 一係就黑口黑面. 佢咁醒識答呢D問題. 會唔會精過籠呢? SORRY. 我真係唔識. 想問多D. 其實好驚架. 一對就要對2年.

另外, 我最想問係..
1) 搵D已經完約但係未走個D印印好?
2) 定係3個月過黎個D好?
3) 去過星加坡個D印印英文水平係咪好高呢? 我麻麻地架咋
不過, AGENT話去過星加坡個D印印單純D.
4) 究竟, 去過星加坡打工個D好定係黎過HK過D好呢?

複式洋房

SandraLo 寫道:
Interview我比較著重去睇個エ人有冇講大話同學習能力,但這些較難知道,所以我會問她:

1. 如果有得俾你揀僱主,你覺得邊種 (和那一類家庭) 你最
想幫佢做?点解?
2. 你覺得作為一個好的家務助理,最重要的條件是什麼?
3. 有沒有前僱主做了一些事 (或說了一些話) 令你很嬲怒的
?那件事是什麽?

問題目的:除真的暸解她多些外,係睇佢有冇腦、聽不聽得明你的英文;要求些什麽 、鍾唔鍾意講大話 (有些エ人為求僱主請佢,你想要嘅佢セ都話得,但呢啲問題係要佢自己意思答的,如果唔係真,較易睇得出,尤其係佢又想答中你心意但又唔知你想佢答セ時,佢會啞口無言!)、識唔識講大話、應對、做到的乜、邏輯性.....不能盡錄,完全視乎她答乜!
備註:個人認為如果第2題她能答 follow instruction的話,我就俾好高分佢!

SandraLo,

I used your questions to ask my new yan yan via telephone last Tue. But she don't know how to answer!! My agent said that my questions too complicated for yan yan. I ask them but they can't get what is my meaning wor!!

I just remember one maid said that take care baby in good conditions is 好的家務助理. And no special things or wording that 前僱主做了一些事 (或說了一些話) 令你很嬲怒. One maid said that do the household well is 好的家務助理, Also, no special things or wording that 前僱主做了一些事 (或說了一些話) 令你很嬲怒.!

So my agent said that use this questions for yan yan are not effective cos they can't easy answer as their lower educational background. She said that it is only fit bun bun wor!! Don't u agree or other comment??

複式洋房

hellohelloalice 寫道:
好多謝大家咁熱心回答. UM..原來真係唔可以太FRIENDLY. 不過, 要我板起塊面. 我又未必做到. 不過, 你地講得岩既. 放肆係從縱容開始. 多謝提點.

另外, SandraLo既問題, 印印都會答咁叻架? 我見朋友D印印大部份一味識笑, 一係就黑口黑面. 佢咁醒識答呢D問題. 會唔會精過籠呢? SORRY. 我真係唔識. 想問多D. 其實好驚架. 一對就要對2年.

另外, 我最想問係..
4) 究竟, 去過星加坡打工個D好定係黎過HK過D好呢?

I prefer the one who just work in singapore only. I think they will be much easily to control at the beginning. The one 黎過HK I scare they will be cunning?? and I can't manage them.

別墅

4) 究竟, 去過星加坡打工個D好定係黎過HK過D好呢? ?-(

別墅

不過, AGENT話去過星加坡個D印印[size=large]單純D.
單憑呢句,已經可以塭第二間 AGENT
那些年我們開心的日子不復見

珍珠宮

hellohelloalice / Jenny1234 :

唔好意思,我淨係用過Bun Bun多年,冇用過印印,所以唔知佢地嘅溝通能力,而啲問題係針對番想知佢地各方面嘅能力嚟問,如果佢地言語上只可簡單溝通,唔明啲問題,咁即係唔駛点問,亦都唔會透過 interview 知到啲乜!

別墅

LL928,
SORRY呀. 點解佢咁講要搵過第2間AGENT呢?
間AGENT仲約我下星期同印印 IN.
可唔可以指教一下.

由 LL928 於 2006-08-01 14:17:54

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
單憑呢句,已經可以塭第二間 AGENT

珍珠宮

SandraLo 寫道:
hellohelloalice / Jenny1234 :

唔好意思,我淨係用過Bun Bun多年,冇用過印印,所以唔知佢地嘅溝通能力,而啲問題係針對番想知佢地各方面嘅能力嚟問,如果佢地言語上只可簡單溝通,唔明啲問題,咁即係唔駛点問,亦都唔會透過 interview 知到啲乜!

有些補充:
假如印印完全唔明你嘅問題,就當然唔識答,但如果佢明嘅話,就唔應該唔識答,呢啲同知識水平冇關!比如你問佢鍾意或平時食開啲乜嘢餸,沒理由會唔識答,如果唔識,就即係話佢淨係預備咗セ都答你得 (或者セ都答識),呢類unexpected 或要佢自已意思答嘅就口啞啞!
但這些問題就正正最重要,用番正話嘅例子:如果佢話最鍾意食 (或整)炸雞、炸朱扒,咁你可以再問佢蒸雞好食啲定係炸雞好食啲,從她的答案你可以知道她的口味同慣唔慣講大話!
其實interview就好似普通傾談一樣,乜都可以問,目的係了解她多些,再舉一個例:点解我想問工人鍾意做邊類家庭?或者問如果有得揀,你想做照顧有老人家定係照顧細路,大家都知,如果你問佢鍾唔鍾意細路,佢一定答鍾意,所以好似 LL928 咁講,呢啲問題係冇意思的,問咗等於冇問!

複式洋房

Thank you SandraLo!!

禁止訪問

男爵府

其實有些簡單問題已經可以幫你觀察到個印傭, 如果她自稱有湊B經驗, 你可以問:

1. When your ex-employer's baby was 6 months old, how much milk did she take?
2. Suggest some solid food for a 9-month-old baby.
3. If the baby cried, what would you do?
你都有BB, 呢類問題你實識作啦.

我見過有印印真係即刻唱首英文兒歌出黎......
另外, 你可以重覆問題, 例如你問過第一題, 傾一輪之後可以再問一次, 如果前言不對後語, 仲要係語氣好堅定咁樣, 咁佢多數隨口嗡, 可能都會係講大話唔眨眼.

首頁

尾頁

跳至