論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

要寫warning點寫好?天書例子不合用!

我個印印仲偷嘢,1/5當日我又報左報.但因無人可以代為照顧bb,所以工人仲係度,果agent都唔幫我,我要求寫警告信,佢竟然寫給一個月通知期,所以我沒簽.
有誰可以教教我可以點部署炒佢 因我唔甘心俾一個月糧個偷嘢四仔工人!

男爵府

Re: 要寫warning點寫好?天書例子不合用!

有無人可以幫忙? THANKS

珍珠宮

minamina:

你意思係唔係報咗警?
如果你認定佢偷咗嘢,報埋案,但你重俾佢响屋企,會唔會俾人一個「你已經接受/寬恕咗佢」嘅感覺?
你依家諗住俾警告信佢,即係未會炒佢住?
查實有冇證據?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

求救!我個衰印今晚俾封一個月通知信俾我,我可以點做

之前有pm給別人,可惜未有回覆.

說來話長,希望你們可給予意見及指導,謝謝!

我個印印做左3個半月(現在四個月),但唔老實,知我工作忙唔得閒理佢,佢就偷嘢食,攞我D嘢唔認.因為全家都要上班,只有佢睇住十個月的BB,我怕佢對阿仔唔好就忍佢.但最近忍唔到啦!

22/4(日)我執嘢俾我發現佢自取我的嘢(M巾、信紙、硬皮公仔簿、相簿、記事簿、FX布袋、靚紙袋、LEG GEL等等)公然放在佢將床的兩個紙袋內(大紙袋也是不問自取),於是我用相機拍低佢,最恐怖係發現5隻4仔VCD,自此我就比較注意佢,多左罵佢.我請佢時話唔俾佢工作時打電話及用手機,佢竟然在被下放左差電火牛.25/4(三)趁佢煮晚飯時取走D4仔,驚佢同阿仔睇.

28/4(六)去超市買嘢佢竟然提出想先返屋企,主人都未處理好事務,佢竟然提出這要求,於是"丙"佢,因為在公眾地方,佢就不悅地說問下都罵.
回家同佢講完道理,問佢知唔知我嬲咩,佢錯咩,佢竟然話唔知,已經不只一次,你話係唔係火滾,興到要罵佢,我個仔都識時務,即刻唔扭計,佢竟然對唔住都無聲,仲駁咀.當晚我聯絡AGENT,佢叫工人星期日返去俾佢BRIEFING.

29/4(日)佢返來一D表示都無,果AGENT卻聲稱佢喊住返去(AGENT作嘢,請工人果時已領教過,次次都唔同人跟),工人話D4仔係同鄉俾佢保管.

30/4(一)我比平日早回家,俾我發現佢又有部NOKIA,無開鈴聲,仲在14:00左右阿仔瞓左時打電話和MSN.當晚我用左3個鐘"磨"佢認偷我D嘢,叫佢開個行李箱執俾我睇,又見到幾樣我的物件(hellokitty相簿3本,唇膏盒,抹布--話前雇主俾佢,我家有好多唔見左......)仲要問好幾次先認.我請佢時,三口六面講明唔俾打電話,於是要求佢打電話通知佢d friend同家人,要星期日才可以用手機.最後我要求收佢電話,放假先俾佢.

1/5佢為左部電話激我,我問佢一係交電話俾我,一係報警,佢竟然揀報警.因沒有親友可以照顧bb,又唔想bb要再去託嬰所,所以報左警佢偷嘢,又俾左拍佢收左我d嘢的紙袋及床上d相和5隻四仔vcd阿sir睇.阿sir留左果檔案no.俾我.

當日帶佢返agent度警告佢,如再犯即抄.
我唔明點解agent為我出警告信一定要有一個月告知期的條款 ?萬一工人唔介意,一個月後走,我個b點算!所以我無簽到.而且AGENT只打DISHONEST同DISUNDERSTANDING咁輕的罪名,我真信唔過!我可以點去保障自己的權益??

而家個工人有D改善,但都會自取物件,要物色好工人唔易!如果請BK媽咪介紹的完約工人,費用點計?現在個工人點處理?後悔30/4晚無立即call999,如果工人偷嘢,無論貴定平都可入佢罪而不用一個月代通知金?

因工作的原故,要7月中才可自己照顧阿仔一個月.

心急媽咪MINA

珍珠宮

MINA:

你所講嘅嘢,全部都唔係死罪,除咗偷嘢,重要係罪名成立至穩陣!

其實你依家同工人關係已經破裂,冇嘢可以番轉頭重新部署,你重留佢响度,重要出警告信,好危險!快d炒佢再寫信去Immigration blacklist佢!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

求救!我個衰印今晚俾封一個月通知信俾我,我可以點做

求救!我個衰印今晚俾封一個月通知信俾我,我可以點做!

大宅

Re: 求救!我個衰印今晚俾封一個月通知信俾我,我可以點做

我收到你pm啦 落錯post tim...
minamina 寫道:
求救!我個衰印今晚俾封一個月通知信俾我,我可以點做!

首頁

尾頁

跳至