嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

餵藥一問

個女 15 月大, 近排病咗, 唔肯食藥, 夾硬餵藥又旭來旭去, 又驚嗆親喉嚨, 怕葯水容易入肺或氣管, 比較麻煩. 請問各位媽媽有無好方法?

謝謝!

大宅

Re: 餵藥一問

A1B2C3 寫道:
個女 15 月大, 近排病咗, 唔肯食藥, 夾硬餵藥又旭來旭去, 又驚嗆親喉嚨, 怕葯水容易入肺或氣管, 比較麻煩. 請問各位媽媽有無好方法?

謝謝!

你可以問姑娘或去藥房買支針筒你話比bb食藥)跟住夾住bb將佢個咀"mak"大, 續d續d打入bb個口度(支針筒要放喺個bb咀則边打入, 不要在口中間打入), 你試吓 我個女依家又係病咗, 每次餵藥都要同佢打大交 ?-(
穎穎媽媽

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

I am also trying to do that. However, my baby will force himself to vomit all the medicine (together with milk) out. What to do? :-(

mendynam 寫道:
你可以問姑娘或去藥房買支針筒你話比bb食藥)跟住夾住bb將佢個咀"mak"大, 續d續d打入bb個口度(支針筒要放喺個bb咀則边打入, 不要在口中間打入), 你試吓 我個女依家又係病咗, 每次餵藥都要同佢打大交 ?-(

等待驗證會員

我想8下, 其實可唔可以溝d藥落d食物/ 水到俾佢地食ga??

伯爵府

好媽媽勳章

可以將 D 藥落去益力多 , 奶 , 果汁或粥仔中 , 通常BB都會食的. 你可以試下 . :-P

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我果時醫生教落奶度,但奶份量比平時少啲。食慣6安就俾4安左右,怕佢食唔曬奶連藥都食唔晒冇用!如果咳、痰多開浠啲。果汁都係咁。但最好味濃少少啲嘢蓋過藥味!
而家先肯食藥咋!不過算好彩 :mrgreen:
我女2001年1月8日QE出世  

複式洋房

在BB吃人奶時,用針筒注入BB的嘴邊。
不過,BB亦會發脾氣。

上星期,BB吃藥種類(4種)太多,‘吃人奶餵藥‘未必可行。
都是直接用針筒注入!

CityHunter.
BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

伯爵府

4種係多咗啲....如有俾果汁佢可溝落果汁,我女早排唔肯食,我就買qoo橙味俾2、3安左右倒响杯溝。提子啲唔氹到,可能淡
細仲可捉住,只驚嚇怕佢!大啲就唔得啦,摔角?!夜晚仲發惡夢

伯爵府

好媽媽勳章

好似平時"暗"佢訓咁打橫抱住bb, 用自己格肋底夾住佢一隻手, 用針筒抽好藥, 另一隻手用食藥spoon放入佢個口, 深入大半隻spoon左右, 用少少力以spoon壓住佢條利中間, 令佢條利唔可以郁, 唔可以boo返d藥出黎, 然後用針筒, 向住口內側個位, 射d藥入去, 唔好直射喉嚨, 會濁親佢, make sure佢吞左d藥先拎返支spoon出黎 , 如果你動作快, 手勢定, 多數都可以飲哂d藥, 努力d try下, 唔食藥點會好wor!
mix落奶都ok, 但益力多, 橙汁咁果d就唔係咁好, 益力多惹痰, 橙汁惹咳, 病緊更加唔好比佢飲啦 :cry:

伯爵府

好媽媽勳章

同埋如果動作快, 佢喊既時間短d, 事後佢會冇咁容易嘔, 因為喊會吸風入肚, 容易令佢嘔.

小朋友病就無可避免架啦, 我地只可以努力d, 令佢快d好返lor.

伯爵府

jlam 寫道:
好似平時"暗"佢訓咁打橫抱住bb, 用自己格肋底夾住佢一隻手, 用針筒抽好藥, 另一隻手用食藥spoon放入佢個口, 深入大半隻spoon左右, 用少少力以spoon壓住佢條利中間, 令佢條利唔可以郁, 唔可以boo返d藥出黎, 然後用針筒, 向住口內側個位, 射d藥入去, 唔好直射喉嚨, 會濁親佢, make sure佢吞左d藥先拎返支spoon出黎 , 如果你動作快, 手勢定, 多數都可以飲哂d藥, 努力d try下, 唔食藥點會好wor!
mix落奶都ok, 但益力多, 橙汁咁果d就唔係咁好, 益力多惹痰, 橙汁惹咳, 病緊更加唔好比佢飲啦 :cry:

落奶都係睇BB咋!有啲都唔得架?!只有用比較鍾意而有益少量氹佢。益力多係唔太好。我哥(護士長)話頭少少俾佢氹吓最梗要係佢食晒啲藥!
我女呢啲方法都冇用,好似同佢打抬拳咁?!所以話而家好囉肯食!仲同人講:我好叻食甜甜 :mrgreen:

大宅

我會加落奶比佢食,姑娘教(如果食7oz奶,就分開一樽2oz(有加藥),一樽5oz奶(冇加藥),BB就一定食左因2oz先5oz後)。
[

大宅

萬朝網上媽咪會有提示給嬰兒餵藥的兩大禁忌、三大步驟及一大備忘。 現引用給大家參考 !

兩大禁忌
首先,切忌把藥水易名為「甜甜」,即使只有幾個月大的嬰兒,都會理解「甜」的意思,當他們嘗試過藥水的味道,並非媽媽所講的好,就不會再受騙。要告訴BB: 「你生病了,要吃藥才會康復。你要乖乖把它吃下喔!」讓孩子明白吃藥的原因和好處。
第二,切忌把藥水混在奶中,因為幾個月大的嬰兒,胃部很小,如果吃奶後掃風掃得不好,很容易會吐,把藥水和奶一併浪費掉。即使真的要這樣做,也別混入正常奶餐的份量。

三大步驟
1。在BB吃奶前餵藥(一般嬰兒藥水都可以空肚服用,但要在事前向護士查詢清楚),避免嘔吐.先用BB餵藥針筒注滿應服的份量,打進BB口腔內的,要注於兩旁,不讓嬰兒的舌頭沾著藥水.
2。注射的方位要準,但注射的速度不能太快,因為BB多半不肯主動把藥水吞下去,注射速度太快,藥水會自口中溢出.
3。注射成功後,要立刻表示讚賞,仔仔服藥後,萬媽媽必會第一時間拍掌,還會邊拍邊大聲說:「好?!」除了作為鼓勵,還能轉移BB的注意力,立刻將服藥的痛苦記憶忘掉。

一大備忘
※ 如果還沒有把針筒所有的份量注進BB的口中,就面對嚴峻的反抗,為免BB哭得過份,把吃了的藥吐出來,白費功夫,可將吃剩的藥水混進奶中。要確保BB把所有混了藥的奶吃光,不可混入太多的奶水,而藥水和奶的比例也要注意。 以一餐奶六安士計,可以先用小奶瓶以兩安士奶混入不超過2.5ml的藥水給BB吃,只要BB感覺肚餓,而奶的藥水味道不太濃烈,引起BB的抗拒,多半能餵服成功。
小穎鋒

大宅

妳可以試下0係餵藥之下, 比塊餅佢, 同佢講飲完果汁(藥水), 就請佢食啦.

阿迅仔呢方面完全無問題, 我詭佢, 啡黑色藥水就話係可樂, 橙色就話係魚肝油, 粉紅色, 黃色就話係果汁,食完之後支匙更仲有少少藥, 我溝d水再比埋佢飲, 佢自己仲改左個名, 話叫做"果汁水水".

次次都比我過到骨, 幾蠢 :mrgreen: :mrgreen:

首頁

尾頁

跳至