2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我細仔又出世一個月後,開始有濕疹問題.

(2個月到6個月)

我地初初試過幫佢轉豆奶.係好左.
但便便好難痾到.見到佢痾到流血又停左食豆奶

又豆奶轉低敏.低就時好時壞.咁就用藥膏啦.

藥膏就有試過有藥性.有試過無藥性.但效果麻麻地
(可以係夏天.我老公決定長開冷氣俾細仔.定佢唔好熱親令D濕疹再差D)

跟住我地又試用施巴同外國貴D的潤膚膏.都係麻麻地.時好時壞.

再見到情況都係無咩改善.我地決定俾7星茶佢飲.今次就見佢好左.不過飲左一段時間又無咩效.

到左佢依家9個月.我地都開始諗唔到咩辨法幫佢.連醫生都話佢典型濕疹.我地都用晒醫生講的方法.連奶粉都係低敏.為有等佢大D自己好..

不過係唔打唔撞之下.老公有一次買左D花膠同翅返黎.話想飲翅湯(急凍果D).
咁我就去買左半隻鮮雞.去煲俾佢飲啦.

加上細仔9個月啦.咁就見煲係左D湯有好潤.就俾左5安湯細仔飲.

點知第二日.同細仔沖涼時.
除衫時發現細仔D皮膚原本成張沙紙咁,突然滑晒.
而果D紅色(爆察)到好似就黎脫皮咁,就唔見晒.一夜好返晒.
連潤膚膏,藥膏,7星茶都唔係用.

只係一煲花膠雞湯就好返晒.對身體又有益,有不用藥.
我又果日開始就一個星期煲兩次俾細仔飲啦.
未返發過啦.

希望幫到其他濕疹B啦

大宅

回覆:tingting668 的帖子

我又係好似你咁,乜藥膏都試過無效,跟住煲左一次沙參玉竹椎山茨實瘦肉湯就慢慢好返,我宜家都諗住一個星期煲一次

子爵府

月餅勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:分享BB濕疹問題(不用藥膏.不用轉奶粉)

無事就好喇,恭喜晒,不過家陣bb開始飲下湯水都好,有益
大家仲會煲咩湯水?

複式洋房

我都係長期煲花膠湯。因為花膠對女人黎講係寶物。可以激活肌膚。抗老。食得多會keep 得到皮膚靚。我老公由細到大都食花膠。依家4x歲。但個樣仲係37-38歲咁。佢d 同事話佢好似食左防腐隮咁。

子爵府

thx for share

複式洋房

我個b同你都係一樣。。。由我停左餵人奶開始就開始。。。紅到R到出水。。。方間話對濕疹好既,同事覺得好既方法咩都試過都係冇用。醫生開既藥膏又唔想搽太多。宜家隔日就煲下去濕湯水佢飲。

複式洋房

引用:我個b同你都係一樣。。。由我停左餵人奶開

原帖由 bow_rain 於 13-10-27 發表
我個b同你都係一樣。。。由我停左餵人奶開始就開始。。。紅到R到出水。。。方間話對濕疹好既,同事覺得好既 ...
我今期再試多樣野。大人細路都岩飲。杏霜意米糖水(少甜)。杏霜對皮膚好潤。意米去濕。先煲意米一個鐘。再落杏霜粉。少冰糖。。。都有用。。湯同糖水一個星期煲兩次。ok 亞仔keep 到無出事

複式洋房

thanks for sharing

別墅

引用:我都係長期煲花膠湯。因為花膠對女人黎講係

原帖由 tingting668 於 13-10-24 發表
我都係長期煲花膠湯。因為花膠對女人黎講係寶物。可以激活肌膚。抗老。食得多會keep 得到皮膚靚。我老公由 ...
哇,原來花膠咁好

大宅

除咗花膠,仲要落咩料

複式洋房

我用鮮雞。瑤柱。黎煲湯。有時就用椰汁杏霜燉花膠。不過都係先煲到花膠軟身(碎粒)再燉甜品。杏霜都係潤皮膚。椰汁可代替鮮奶。亞b 岩飲。又香。其實了解濕疹都係腸胃發出來。清腸胃就會好。近排再煲意米杏霜糖水。意米水對濕疹好有用。不過就唔可以成日飲。一星期一次。

大宅

妳就好勒..我囡依家得3個半月吾飲得湯住丫

首頁

尾頁

跳至