自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

早兩年收養左一隻,而家11歲半,異短個口畸型,食野會有啲麻煩,我呢隻由於係超級冠軍貓,體格樣貌比例都完全肳合呢個品種既標準,鼻超扁日日鼻塞,淨係識食乾淨... 其他食物要一小塊咁人手餵.... 另外要注意異短好多遺傳性多囊性腎病... 其實我覺得係一個好唔人道既品種

子爵府

eggplantyanyan 發表於 18-3-1 15:31
我細佬都成日話貓個養蠢蠢地!! 就係甘先cute 嘛

我又唔覺得扁面貓好cute... 我淨係覺得佢地好可憐,食都食唔到,根本就無求生技能

子爵府

eggplantyanyan 發表於 18-3-1 16:47
各貓入各眼la! 點解食都食唔到? 食乾糧濕糧都無問題, 要抹面lor. 任何家貓俾人養開,出到街都係無求生 ...

我啲英短醒過鬼,又強壯,就算出街都唔會餓死,但異短弱質纖纖咁... 我諗因爲我隻異短面太扁了,長期鼻塞抖唔到氣咁,又勁流眼水... 條脷無乜勾,清潔唔到自己,本身又油淋淋咁,所以每隔個零月就要沖涼... 但英短係完全唔駛理,會自己打理自己得好好

子爵府

lauretta 發表於 18-3-1 19:36
我隻怪獸,我成日笑佢一嬲就好似line隻熊大,佢脾氣都幾臭檔嫁

你呢隻係異短配摺耳... 配到亂晒籠... 你喺邊度買返黎架...

子爵府

RT 發表於 18-3-2 23:33
睇樓主回覆貓貓本身都係比人棄養而佢收養返黎既, 最可憐都係貓貓, 因為的人亂配所以一出世已經cat flu, 將 ...

好慘啊!好彩有jm收養佢...

子爵府

lauretta 發表於 18-3-2 23:49
唔係買,領養嫁,佢地奶都未戒就比人遺棄,奇在一胎4隻,只有佢係摺耳
...

啲人真係無陰公!好彩有你收養咋!
我有一隻領養貓都係bb時嚴重cat flu,而家歲幾都成日流鼻涕,有時嚴重就會食唔到野,要打乞痴噴左舊鼻涕出黎先得

子爵府

lauretta 發表於 18-3-3 00:51
係呀,我成日幫佢撩鼻等佢打乞痴嫁,噴左舊鼻涕出黎佢就舒服晒,但每次幫佢之後就會有上面個熊大樣睇 :wah ...

原來我地都做同一樣野... 我係用返啲貓鬚撩佢個鼻架

子爵府

lauretta 發表於 18-3-3 00:59
其實唔駛戥佢難過,佢不知幾幸福,屋企d貓大哥貓大姐隻隻都好錫佢,乜都讓佢就佢,我地又因為佢細個成日病 ...

同我屋企呢隻一樣!恃寵生嬌!因為病我地勁錫佢,所以係屋企既小霸王!會吠人添呀!但佢就永遠都係得六個月身型,長唔大了!

首頁

尾頁

跳至