家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

爸爸2016年幫襯中國人壽買左份儲蓄保險,今年6月到期。原本可以拎返本金$515k + 回報,total大約有$640k.

可惜爸爸3月走左,保單被迫即時終。止,只可以拎返約$550k. 5年來既總回報只得$35k, 真係人壽+ 儲蓄 2面都做唔到!

點解仲有人要買保險?

男爵府

減齡達人勳章

makm 發表於 22-5-26 20:30
買之時條款已定,你情我願,白紙黑字,唔覺有問題。

無問題。

買保險就如同賭錢,賭自己會唔會生cancer , 賭自己長命定短命。

我爸爸唔好彩,賭輸左!

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

呢份係固定年期儲蓄,但即使期間身故,都唔可以繼續滾存等到期攞期滿金,必需計死亡當日101% 現金價值。

所以要儲蓄,揾銀行; 要買保險;揾保險公司,避免買呢d "為保險公司而設"既保險,令到而家咁兩邊都不是!

男爵府

減齡達人勳章

巴別二世 發表於 22-5-28 01:43
這類簡化版 101 plan 我覺得好正喎 ! 比定期利息高 d ..又唔駛花時間找高息定期。

如樓主無理解錯的話, ...

6年期。
保證回報605k, 其他係非保證紅利,唔知6年後真正攞到幾多,我攞唔到。

要儲錢可以去銀行,點解要買保險儲錢?

男爵府

減齡達人勳章

excellentgogogo 發表於 22-5-30 01:18
希望先人安息

但同樣情況, 如果o係銀行做1年定期存款而完成唔到個定期, 唔知銀行係咪1蚊利息都無既呢? ...

同銀行買既,應該家人可以等到夠期至去claim就會拎到全數。
但我果個保險要計算期滿日/死亡日,以最早者為準,我問過hotline, 唔可以等到期計算。

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

爸爸買既係"六年升息保險計劃"
根據呢個圖,5/6 年可以拎到既錢係相差好遠!

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

Thank you
多謝大家關心!
其實呢d 野都唔可以控制,我都放低左,交哂俾律師處理就算喇~

而家親人走左至明白原來立平安紙係咁有需要,比做遺產承辦簡單得多!

首頁

尾頁

跳至