烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

吾想再用易潔鍋,吾襟用又𣎴健康。加下D有琺瑯鑄層,如LC、Staub又好鬼死貴,有無係油麻地賣廚具的有買到呢?又有無係淘寶有買過呢?

請介紹下,吾該〜

大宅

回覆:眼訓 的帖子

黑鍋有用緊,吾知係油問題(提子油)定鍋問題,大火小小出油煙,都考慮緊轉生鐵鍋。不銹鋼正試用緊平底pan 未試完。

鑄鐵,我指的是連搪瓷都無嗰種。有親塗層實貴又吾穩陣,D搪瓷一甩未又喺有毒。連LC都信吾過。我記得細蚊仔時,D器具都好多係搪瓷塗層,後來有人話崩咗要掉有毒,跟住轉曬不銹鋼和塑膠。

有無見過邊度有無塗層鑄鉄鍋賣?

大宅

回覆:54heima 的帖子

喺喇!吾該曬! 乜香港有賣,等我去𥄫下先! 希望吾會太貴喇!

吖!借問聲知吾知喺短期賣定長期檔?我好少去cwb.

大宅

回覆:97193523 的帖子

嘩!你真喺吾話得 認真唔該曬!我大鄉里少出城,多得你否則有排搵。

大宅

回覆:shabushabu 的帖子

Shabushabu, 我買左lodge喇 26吋煎pan。嗰陣啱啱sogo做家品特價$199買。依加用油養住佢,等佢食飽油先至剪彩 如果用得掂佢就好𡀔,吾使成日換易潔嗰D:;pppp:

jenniferK  用完update下,我仲搵我的女皇pan同煲。屋企廚房唔大,唔可以下下買返去try  發表於 13-4-24 14:14
dorianchan  想問步驟呀?  發表於 13-4-24 13:55

大宅

引用:Quote:jenniferK+發表於+13-4-24+10:46+都

原帖由 jenniferK 於 13-04-24 發表
http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/50147368/
呢嗰好似幾好噃!吾知有無塗層呢?有嘅話,好快玩完嫁

winya  塘瓷內層嘅  發表於 13-4-24 13:57

大宅

引用:+本帖最後由+zona+於+13-4-24+16:41+編輯+\\

原帖由 zona 於 13-04-24 發表
E〜無易潔塗層就啱喇。價錢唔使過千噃。

大宅

引用:Quote:原帖由+haydn+於+13-04-24+發表Shabu

原帖由 shabushabu 於 13-04-24 發表
剪彩記住update下好冇用喎
我嗰lodge煎pan前日俾咗條鯖魚同佢剪彩。 現在報告下先:第一次用,燒熱嗰pan後,我落咗少許油(跟用易潔鍋落油量差不多)再燒一陣,放魚。嘩! 啫一聲,煎咗約4分鐘,輕輕搖一搖嗰pan,條魚已經「線線」嗄,無痴住。
我覺得鑄鐵鍋煮食真喺幾好!喺日常保養多功夫一D。只要用油養得好,喺吾會痴住。清洗方面要趁個pan仲熱用水和刷清洗便ok,之後燒熱嗰pan,目的喺除去水氣,再抹油(鍋內外都要)就完成。 聽人話日子有功,嗰鍋會越用越掂。

大宅

回覆:winya 的帖子

請讀樓上#33嘅報告。用lodge要用油養鍋,才不會痴底。還有清洗時謝絶仼何清潔劑,只可用熱水和刷。lodge有缺點1.十分重,2.手柄都喺鐵,好熱。吾小心連自己隻手都煎熟

大宅

回覆:khman 的帖子

吾好意思,近來忙好耐無上嚟。 Khman, 答你先。[1]lodge包裝上寫已處理。但我認為所謂處理,只是處理咗D黑砂,並不等於開鍋。所以我都有做開鍋和先用油餵養幾日,等佢吸飽油才用。[2] 油煙方面,佢好得意,煮食前預熱落油燒,佢喺無乜油煙(這與我隻中式黑金鋼猛出煙不同),一落食品\"咋\"一聲時就好多煙,好有鍋氣嗰隻。再煎煮一陣又細煙咗囉。 ,自己可接受。
其實,我覺得吾使好大火,因隻lodge是鐵,我估佢金屬密度都幾高,你睇佢咁重就知喇,所以轉熱保存熱力都好好,太大火好容易燶。

大宅

回覆:khman 的帖子

嘩!khman,你巧專業噉噃 真失禮曬〜佢㝍喺made in USA 㗎,又喺sogo買嘅,我諗...ok嘅〜

首頁

尾頁

跳至