0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

做左新手媽媽2日,全家都崩潰中,媽媽爸爸每日只能訓小於4小時,真係好難受,日子好似好難捱

大宅

Sharonbego 發表於 19-7-17 12:59
我啱啱先經歷完,頭一個月真係好辛苦,我b仲要黃成日瞓唔食奶,要密集式每兩個鐘餵奶追體重,個時仲要用唔 ...

我b 冇黃但體重低,要追體重,3小時一喂,每次喂之前沖奶粉,換片,喂,遇到佢訓著唔肯食,要喂1個鐘頭,然後喂完執下嘢,閒閒地1.5小時冇了,有時候3個鐘未夠,要提前起身;因為佢上一餐食唔飽,容易餓。唉,育兒真係好攰,不能奢望出街,不能奢望按時食飯,不能奢望訓覺。

大宅

亞瑟王媽媽 發表於 19-7-23 21:04
當時醫生/護士/黃疸中心都同我講 初生BB大約一週後黃疸指數會去到峰值 之後正常的話會慢慢回落 直至退曬 ...

唔可以奶粉溝d人奶咁喂返佢嗎?或者用奶樽喂人奶?

大宅

Kieren 發表於 19-7-24 13:43
回覆 ryanychu 的帖子

猛長期既話真係唔駛停,開奶,餵奶,換片,肯訓既就半個鍾,再繼續開奶⋯⋯無限loop ...

絕對贊同!好想出下街啊!日日困下屋企真係好悶。懷孕的時候都仲可以到處走,行街睇戲

大宅

silvia315 發表於 19-7-25 17:53
你同我1樣,阿囡輕磅,3個鐘食1次,仲要歎奶,啜2下唔啜,餐餐餵1個鐘+15mins沖奶換片,每餐我得1.5鐘訓但 ...

我同你好似啊,首先,bb女依家醒既時間可以長達6小時,係就算食完奶都唔會去訓,播歌,較暗燈光,全部冇用,醒左就要折磨你6-7小時,有時候自己玩,有時候要抱,不過醒的時候食奶好快。其餘時間係訓覺,特別是熟睡的時候,叫極都唔醒,食奶係睡夢中食,食得慢兼少,我諗我坐完月都會日日困係屋企,好似坐監一樣,每日就係3個鐘頭3個鐘頭咁過

大宅

Sharonbego 發表於 19-7-25 15:42
因為我係新手媽媽,個時夜晚餵飽bb之後自己唔敢瞓,要睇住佢好驚佢嘔奶我唔知,驚佢啲嘔啲奶入氣管就大件 ...

我都有同感,夜晚餵飽佢唔敢訓,要觀察至少半小時才放心少少,訓得又唔實,有時候仲發夢佢嘔奶依家佢仲未滿月,真係坐望2個月或者100天,所有野上軌道,就有返d自己空間了

大宅

silvia315 發表於 19-8-6 15:30
點令佢識分日夜?我囡而家6個星期,呢個星期佢晚晚唔訓係度喊

我囡今日去健康院,我同醫生提左呢個問題,佢話冇得train,bb 會自己調節,順其自然,唉。

首頁

尾頁

跳至