夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同埋婚後應該要同奶奶住(離婚),或者租出去。
<-- 結左婚佢就會同你講我阿媽一個人好慘, 唔同意搬出去。而且好少男人會處理婆媳糾紛, 到時你就係 on your own.

請問結婚後既生活究竟要面對d咩?
<-- 錢。你人工多佢咁多, 佢咁大使。以為屋企開支都會係你出, 生埋仔會係你養。同99一齊住的話分分鐘仲要比埋家用99。屋企野仲要處處讓99, 你好快會心理唔平衡同呢個男人日日嘈。

大家相處得到就結婚,會唔會念得太簡單?
<-- 你地而家唔使面對柴米油鹽同婆媳關係當然ok。結左婚.. 呵呵, 我可以講男人結左婚個樣可以係同拍拖果陣差好遠。而家當然乜都就你.. 又好傾。結左婚可以會日日躲係屋企打機, 說話都唔同你講一句 (見過真人真事)。

同埋男人會唔會因為有家庭而變得節約?
<-- 唔會變。唔好咁天真。大使並唔係一朝一夕既事, 相信佢對金錢既觀念係同你好唔同。佢大使, 你省 錢。好多2公婆日日為錢嘈。你想唔想咁?
多口問一句。jm你係唔係年紀開始大, 有少少心急想嫁?
因為呢個男人條件真係唔好。你居然會想嫁?

男爵府

AAV 發表於 18-8-8 08:30
想像到婚後就係老婆一早返工,放工買埋外賣返來見到奶奶老公灘響到睇電視、打機。一堆衫在廁所未洗、廳晾左 ...

好似親歷其景咁喎
我都想同樓主講。老公/奶奶做唔做家務, 有冇手尾呢啲野, 應該係婚前就觀察好 (例如: 一齊去長途旅行, 突然上男友家探99)。
就算平時扮得幾好都好, 去長途旅行24小時對住, 你會好detail咁睇到佢生活習慣。例如: 沖完涼會唔會搞到成地濕晒等你抹, 啲衫會唔會四圍掉, 執行李會唔會把東西分類好, 啲衫著好多日會唔動手自已洗, checkout 酒店前會唔會幫眼睇下有冇執漏野? 同埋啲行程係唔係都係佢安排? Plan 得好唔好? 準備充唔充足?

表面上你係同佢去旅行, 其實係一個考試, 你係試官, 心入面不斷咁打緊分。
記住一啲芝麻細綠豆既生活習慣, 都可以成為你地婚姻出問題既源頭。

男爵府

Nancy20090615 發表於 18-8-8 11:19
我覺得樓主果件, 36 , 萬五蚊工, 人生講真, 已無乜發圍機會, 黃金時間已過, 尼種人只會想 hea, 婚後又比人 ...

同意男人40一事無成, 通常都係因為性格有問題, 本身個人唔夠進取。
做女人唔好咁天真以為男人婚後會變好。十個有9個都只有變衰

男爵府

望月童 發表於 18-8-8 11:17
雖然旅行係可以睇到一個人的習慣,

都係。入門同未入門可能會好大分別。
或者平時可以探下口風。睇下未來99係呢方面既觀念係如何。
同99食食下飯講: 伯母, 我工人湊大的, 唔識做家務的, 你介唔介意?
睇下奶奶點答。
有啲會話結左婚就要入得廚房出得廳堂, 唔好指意男人做家務。
有啲會講男人分擔家務好平常, 叫你放心。
有啲聽到你講工人湊大已經塊面黑黑地, 但個把口講無所謂..
睇語氣, 睇表情, 都可以睇到好多野。

首頁

尾頁

跳至