自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個世界真係好細!!!
我同仔仔今日喺大埔某麥當當遇到佢............

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120628/16466738

http://static.apple.nextmedia.com/images/apple-photos/apple/20120628/large/28ls1p2n.jpg

呢位MISS 果然係有佢講, 無人講,
初時就問下路,
點知講講下又問我係咪住附近,
自己係九龍小學教師,
咁0岩有個學生在附近,
補完習後有時間,
可以幫我囝囝補習!
同埋見我囝囝就快升小一,
可以提供D針對性課程俾佢,
仲有D 出版社提供俾學校的書可以FREE俾我囝囝,我一直話唔使喇, 佢上緊英文,
佢就係咁SHOW自己D Qualifications,
又係咁問有無時間試堂...

好彩最後佢有電話,
我地先可以成功逃脫

Allyly   咁吾要面都得!  發表於 13-3-25 15:36
wcpcelia    發表於 13-3-23 17:06
CarrieNazi   好煩...  發表於 13-3-23 17:04
執仔之手 與仔偕老

男爵府

畀面勳章

引用:我同仔仔今日喺大埔某麥當當遇到佢........

原帖由 叉燒媽 於 13-03-22 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120628/164667 ...
睇唔到!咩黎?

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shin08 發表於 13-3-22 19:22
睇唔到!咩黎?
SORRY, 補返相了~~
執仔之手 與仔偕老

珍珠宮

親子王國15週年勳章

今次仲有得"翻生"

子爵府

回覆:原來佢仲有出黎搵食!!!大家小心!!

咁衰咖

男爵府

枉佢可以咁無良…靠呃個心安樂既咩?

男爵府

佢咁厚面皮

smallkan  AGREE  發表於 13-3-22 21:04

男爵府

回覆:叉燒媽 的帖子

佢點解會被封殺?

子爵府

咁厚顏都得?!

王國長老

林嬌嬌 發表於 13-3-22 19:40
佢點解會被封殺?

你可以睇返之前段新聞:

【本報訊】有補習老師涉嫌冒認學校教師,在網上用百變名字兜客,上門補習時「趕極唔走」,原來博「呃鐘」,坐地「屈」價,有家長比原來預算多付兩、三倍金錢。網上討論區議論紛紛,已有多位家長中招。
記者:譚秀嫺 馮婉嫺

網上討論區親子王國內的教育王國最近貼出「特別通告──呃鐘補習老師」,指近日收到會員舉報,被一名補習老師「以呃鐘及電話滋擾行騙」,而且違規者有虛報學歷、經驗之嫌;提醒家長如有懷疑,有權查看補習老師的身份證。
涉事補習老師為一名女士,以多個不同名字出現,包括: Miss Bay、 Ren、 Renee、 Clara、 Laura、 Macy、 Daisy、 Lucky、 Miss Lau及 Miss Mang等,經討論區管理員查證為同一人。她的自我介紹,一時說港大畢業,一時說中大,甚至說加拿大回流,又吹噓獲教師獎、在北京考獲普通話一級甲等,並自稱是學校教師,但奇在任何時間她都可以補習。
其中一位受害家長張女士,早前貼文為其3歲女兒徵求英文老師,該女子與她接觸,聲稱「有一份教育局嘅卷,可以評估你個女喺全港小朋友嘅英文排名」,但「份卷趕住還番畀人」,催促要即晚登門補習。

電話滋擾要求介紹補習

她拿出一本類似幼稚園習作,隨便問問題,一個小時過去,她說:「仲差少少。」繼續問下去,每一次問她完成沒有,她都說:「差少少就得嘞。」
拖拉了兩個半小時,張女士下逐客令,計數時該女子竟索逾千元,原先每小時250元,卻忽然改口說每半小時250元,收1,250元。雙方爭拗一輪,張女士終付650元「趕她走」,是原來預算的兩倍半。
網上不少家長分享類似經歷,有指她教作文時,展示一幅圖就叫學生作,學生不懂,她說:「佢都唔作,我點教呀?」更有家長指常受她電話滋擾,甚至要求介紹補習:「你個女有咁多同學點會冇人要補習?」
教育專業人員協會總幹事葉建源表示,根本不會有一份卷可排出學生的全港排名;雖然香港的學校教師要註冊,但並無禁止他人自稱教師,而私人補習也不受監管,家長需要提高警覺性,倘有人訛稱為教師,則可能涉及欺詐。

執仔之手 與仔偕老

子爵府

環保接龍勳章

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個女人
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

叉燒媽 發表於 13-3-22 19:17
呢個世界真係好細!!!

即係你喺麥當當食緊嘢, 佢走埋嚟話可以幫你仔補習?

下次答佢, 亞仔爸爸都係教師, 你講嗰D我地全部都有, 打發佢走.

abc2011313    發表於 13-3-23 00:46

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

王國長老

Lihoma 發表於 13-3-22 19:45
即係你喺麥當當食緊嘢, 佢走埋嚟話可以幫你仔補習?

下次答佢, 亞仔爸爸都係教師, 你講嗰D我 ...
我地食緊0野, 佢初時係問我搭車喺邊度搭,幾耐, 經唔經邊度邊度咁架....

講講下就話見我仔應該都差不多上小一,
就可以幫佢補習咁囉....

我一路話唔使架,
佢就一路講自己點叻點叻,
雙語都得,
又話好多學生都搵佢補,
係咁要我地試堂囉
執仔之手 與仔偕老

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

唔係話.....佢係咪中文老師???好似教過我女...

珍珠宮

呢d野冇得扼個和,學校老師邊有時間秘撈

禁止訪問

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

首頁
12345...7

尾頁

跳至