婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我62 99 對我好好,真係好好,所以我好少上來呻,但近排發生左一件事.....

我c6每個月比開10000屋企,主要用來供樓,(但層樓無c6名,佢62同哥哥),沒有所謂,c6照顧屋企係合情理,所以我一直都無過問,c6亦沒有比家用我,簡單來講,婚後仍然就係我自己照顧自己.....

層樓已經供到尾聲,已經唔使供成萬,加上我同c6想買樓,所以c6由呢個個月每個月比8000家用,我地想儲多d....

其他家庭開支就由哥哥比,哥哥係同6299一齊住,呢d係佢地的習慣,再加上,c6係大陸買左層樓,d$比晒62名99,所以62 99 都有廿萬人仔旁身,同埋佢地知我地想儲$買樓......

但99呢排成日打電比我,叫我唔好禁大使,c6搵$好辛苦之類,又要養家,又要養我,又問我d$點洗......

不過,我想同99講,你個仔結左婚之後都無養過我,係我自己養自己.....

本身我地無咩野,就係呢件事,令到我地見親面就怪怪地,我又唔想同c6講,總之,就好怕處理呢d關係喇!

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 八婆仔@ 於 09-2-13 15:30 發表
我62 99 對我好好,真係好好,所以我好少上來呻,但近排發生左一件事.....

我c6每個月比開10000屋企,主要用來供樓,(但層樓無c6名,佢62同哥哥),沒有所謂,c6照顧屋企係合情理,所以我一直都無過問,c6亦沒有比家用我,簡單 ...

點解唔同佢地講清楚?

子爵府

點解你會俾佢哋感覺大洗 ?係咪你c6無俾家用佢哋及知俾咗8000你呢
你同99講之前都係自己搵自己洗,而家c6俾錢只係想買樓,及你同佢講你都有save錢架.

侯爵府

好媽媽勳章

May I ask:

我c6每個月比開10000屋企,主要用來供樓,(但層樓無c6名,佢62同哥哥),沒有所謂,c6照顧屋企係合情理,所以我一直都無過問,c6亦沒有比家用我,簡單來講,婚後仍然就係我自己照顧自己.....
=> do you live with your 99? If not, then who pay the rent?

層樓已經供到尾聲,已經唔使供成萬,加上我同c6想買樓,所以c6由呢個個月每個月比8000家用,我地想儲多d....
=>even for the last month of the last year for 供樓, you need to pay the same amount of $ !!!!!!

原帖由 八婆仔@ 於 09-2-13 15:30 發表

我c6每個月比開10000屋企,主要用來供樓,(但層樓無c6名,佢62同哥哥),沒有所謂,c6照顧屋企係合情理,所以我一直都無過問,c6亦沒有比家用我,簡單 ...

伯爵府

係我就會同99講, 我自己揾自己駛, 從來無用過c6$$$$.

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我怕我一講就控制唔到情緒.....

一係會狂 一係就會好

男爵府

well ... i would tell 99 that this is out of my scope and she should talk to her son / my husband directly.
"don't get involved"

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過,我想同99講,你個仔結左婚之後都無養過我,係我自己養自己.....
點解唔可以同99講出呢個事實?
同埋你99覺得你大洗係咪因為你老公每月比少左$2000佢地?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 123!@# 於 09-2-13 16:07 發表
係我就會同99講, 我自己揾自己駛, 從來無用過c6$$$$.

講清楚又點,跟本d 99心知肚明,d數計得出,只不過成日都以為自己個仔好叻,養哂老婆全家咁.

計我話,吾駛理佢講乜,自己做番自己野,當佢唱歌囉.成日諗點算,你仲有排對住你99,有幾多個"點算"你諗??

水晶宮

原帖由 心抱 於 09-2-13 16:16 發表

有時99都以為我搵幾千一個月,好多時要老公養!
都唔知點解?
但我認同就係,尤得老公同99 deal,我唔應該參與,免得日後再更加尷尬!!!!

講清楚又點,跟本d 99心知肚明,d數計得出,只不過成日都以為自己個仔好叻,養哂老婆全家咁.

計我話,吾駛理佢講乜,自己做番自己野,當佢唱歌囉.成日諗點算,你仲有排對住你99,有幾多個"點算"你諗?? ...

水晶宮

我地自己租樓住,唔同6299一齊住!
我地自己交租!

原帖由 ac321 於 09-2-13 16:00 發表
May I ask:

=> do you live with ...

男爵府

同你老公講, 你99以為你大洗, 洗左d $$
你又要同99講清楚, 你無洗過你老公一蚊
我覺得你老公都要同佢亞媽講清楚
唔好等你99誤會係你錯
好難有個好99架, 唔好因為呢d事大家面阻阻

可能我99太好喇, 太明理
我地結婚時, 好多野都講清楚
佢同我老公講: 「結左婚,自己有頭家, 點都要照顧左先, 家用多多少少都要比老婆, 亞爸亞媽都要比d, 就算幾百都無所謂, 總之就要比, 呢d係心」
所以我從來唔會對我99唔好
過時過節仲會買野比佢地

大家溝通多d, 可能問題係大家諗錯左
一講返, 大家就會了解晒
試吓啦

男爵府

清者自清...我都覺得你唔好理你99...自己問心無愧就算~~唔需要同佢交代...

不過..你權講比你c6聽....比佢知道有件禁既事~~

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我99又係咁...我老公e+又係每個月比少左錢..佢就成日借d e話我地大洗又洗晒d錢..其實我地個個月將個d錢save落bb a/c....
99話.."你地比咁多我地洗唔晒架la~~我都係幫你儲起佢之麻"....咁我地話.."我地都係save之麻..你儲同我儲都係一樣者"....99話..."唔同...你地會洗..我唔會洗左佢..到時你要用問我拎返一樣者".....
心諗...到時就唔係問你拎..到時就係問你借..你實要我還呀...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 wendyaupooh 於 09-2-13 17:15 發表
我99又係咁...我老公e+又係每個月比少左錢..佢就成日借d e話我地大洗又洗晒d錢..其實我地個個月將個d錢save落bb a/c....
99話.."你地比咁多我地洗唔晒架la~~我都係幫你儲起佢之麻"....咁我地話.."我地都係save之麻.. ...

我太99都係咁架....我老公無減過家用....不過佢都成日大大聲咁話我地比佢d錢唔會用....將來百年歸老都係留返比我地....仲要踩我地d後生唔識儲錢....講到全世界得佢一個識儲咁...超大口氣
其實我同老公當然有儲錢啦....不過唔會比佢知....又唔知自己脫晒節乜都唔曉(佢淨係識成副身家買晒落定期咁大把囉)....佢如果知我地有儲錢實周圍唱我地唔比晒d錢佢儲囉:;pppp: :;pppp:
以前同佢住...因為屋企要裝修想佢拎返少少錢出黎夾(一人夾兩三萬咋)....佢即刻發晒癲大鬧好似我地law晒佢副身家咁喇....仲周圍唱我地唔儲錢要佢夾一份....間屋裝修好佢都有份住架....自始佢話儲埋d錢係for我地都唔會再信佢....不過家用照比當做左本份

侯爵府

好媽媽勳章

You pay the rent? or your husband pay the rent?
How about other living expenses? like gas, water bill???
i.e. you pay all those expenses, right?
Then, you should ask/force your husband to share living expenses with you.

原帖由 八婆仔@ 於 09-2-13 16:23 發表
我地自己租樓住,唔同6299一齊住!
我地自己交租!

水晶宮

點解唔開口同巨講清楚呢..
我99之前都話過我唔返工仲要請工人...巨話我老公的某某朋友是醫生...人地醫生太太湊兩個小朋友都冇請工人...我就話人地99日日去幫手WOR...巨即刻收聲...
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

樓主,唔好理妳 99 講咩啦,妳無大駛咪得囉。

唔好唔開心! 錫返!

別墅

比我都會照直同99講,是事實怕咩講?除非其中有內情啦

首頁

尾頁

跳至