基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我斷續返过2間教会,不能長久,因為要照顧小朋友,未能參加团契,沒有团友支持代禱,很軟弱,很孤單加上丈夫說明不信,不知可以告訴誰,請為我代禱,謝

Manwah  主呀, 願祢親自加添力量給姊妹, 阿們.  發表於 14-5-20 10:35

子爵府

引用:我斷續返过2間教会,不能長久,因為要照顧

原帖由 dotai 於 14-05-06 發表
我斷續返过2間教会,不能長久,因為要照顧小朋友,未能參加团契,沒有团友支持代禱,很軟弱,很孤單加上丈 ...
樓主,你的小朋友多大?你是ftm嗎?偶然會唔會有家人可以幫到手湊?

我放工後都要照顧小朋友,以前覺得只要唔係返工時間,都應該係湊小朋友時間。朋友約會,都去得好勉為其難。信主後,因為主日,聚會,「局住」向家人申請兩三個鐘的休假。結果係,我在湊仔中得釋放。原來小朋友唔係我想像中咁分分鐘需要我。原來,家人幫手照顧他果段時間,佢都好開心。以前只會有我同仔仔獨處,老公返工時間。而家會有老公同仔仔獨處,我返聚會時間。以前只有我同老公講阿仔識得點點點,講左啲咩咩咩。而家會由老公講番比我知。我覺得主比左時間佢兩父子相處,感覺更close. 其實更好。讓我懂得收,懂得放,對我對阿仔,對老公都有益處。

而且我老公初期都嚴詞叫我唔信耶穌,「(信仰)將會係你我之間的分歧」係佢曾對我講過的說話,半年黎到今時今日,我鬧鐘響,佢會講「喂,你要起身返教會喇!」 主的確在做工,軟化了他的心。我信,「一人信主,全家得救」到了時日,我老公都會信。

所以,只要你憑信心行出第一步,主會將你前面的路鋪平。基督徒是好需要返教會架,祝福你。

複式洋房

回覆:dotai 的帖子

有人可以support 我嗎?very depressed

Manwah  可以. 神不管何時何地祂沒忘記你.  發表於 14-5-20 10:35

複式洋房

最近因工作压力大,情緒很差,小朋2个,大4岁,小的半岁,沒有老人家邦助未能参加小組生活,沒有人支持,軟弱得很

子爵府

引用:最近因工作压力大,情緒很差,小朋2个,大4

最近因工作压力大,情緒很差,小朋2个,大4岁,小的半岁,沒有老人家邦助未能参加小組生活,沒有人支持,軟 ...
樓主,試下同老公講,唔好當講信仰,就只當講心事。 不要怕,呢度會有人支持你,為你祈禱。

複式洋房

教會有否提供照顧小朋友服務?

複式洋房

回覆:sandyshan 的帖子

主日学半小時,小女自己照顧

子爵府

回覆:覺得很孤單

其實有時小組都可以帶埋小朋友。我家聚中,都有姊妹帶小朋友,坐後面,盡量唔影響人。平時就大家whatsapp傾,或者電話中一同祈禱。 你有心去跟隨神,神會開門比你。

侯爵府

有些團契歡迎帶小朋友聚會的
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

禁止訪問

引用:最近因工作压力大,情緒很差,小朋2个,大4

複式洋房

回覆:july2011 的帖子

Kwun tong

別墅

姊妹努力吧! 我想你心靈空虛、枯乾。 去試試接觸教會内夫婦團契,看看有沒有機會溶入當中。如沒有,或跟教會内嘅夫婦先建立溝通。

如不一定是團契型式,我覺得有在一起和靈内溝通、互禱和支持。先頂住先。

男爵府

引用:我斷續返过2間教会,不能長久,因為要照顧

我斷續返过2間教会,不能長久,因為要照顧小朋友,未能參加团契,沒有团友支持代禱,很軟弱,很孤單加上丈 ...
希望妳能懂得減壓,做家務及凑仔女之餘,都騰出時間做自己喜歡的事。最好可以融入發會,找信任的人傾訴!加油!

男爵府

我諗你需要一間可以支援一個媽媽帶小朋友返教會都可以聽道 - 2者兼得既教會

大教會係有呢種好處的, 設備、配套都完善D
不過當然唔係間間都有你所需要既野啦

其實我教會係呢方面都做得唔錯
因為我地好多家庭, 配套都算幾完善既
3歲前可以有個位置俾家長放低小朋友 (完全放低) 俾負責照顧既弟兄姊妹, 然後係隔離大房睇崇拜直播
3歲後就可以返主日學架喇~ 直到小學完畢
中學開始就係半團契半小組形式直到大專~
以上小朋友既時間都係大人返緊崇拜既時間
算係一條龍式服務, 讓家長唔需要自己湊住細路聽唔到道

同時亦有好多小組FOR家長的
有家庭聚會組, 有主日學家長組, 亦有分地區既小組...etc

如果呢D配套適合你, 可以嘗試黎我地返試試呢~

特別當你老公係呢一刻未能係信仰上與你同行時
你更加需要一個可以放鬆心情、舒服分享既地方作為支援呀

加油
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

複式洋房

回覆:donnaho7 的帖子

可以pm.我边間教会嗎?

複式洋房

Thanks😘😘

民房

My baby is 10 months old. Our group welcome mom with babies. Church in kowloon bay. Are u interested? Add oil!!

複式洋房

回覆:sammiws 的帖子

Can u pm u church information, thanks😘

大宅

熱血金章

http://www.church.com.hk
I also have two children and working , have no time goto church , i often listen from this site when anytime i can.

複式洋房

回覆:MS.KAM 的帖子

Thanks😘😘

首頁

尾頁

跳至