懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我打呢篇心情好沉重,好失望,但仍堅持繼續,希望有同類經歷家長分享下經驗,亦給將成為父母的家長參考。

我第一胎已3歲,一砌正常,3年前無論oscar, 照中期結構,分娩時所有指標都正常。今年懷第2胎,本以為風平浪淨,但13週oscar 卻發現頸皮厚5.7cm(第1胎先0.9cm), 當時即刻做抽绒毛檢查仲自費做埋基因晶片,亦再自費去劉子健醫生做早期結構,結果晶片結果為正常,劉醫生亦說暫時看不到有異常,只是看不到鼻骨,小頷相對同週數偏小。但由於晶片冇問題,他說有些個案例可能遲生。,但不代表有問題。我暫時放心。

第21週+4天, QE 再照中期結構,睇到鼻骨,好開心,但照完後,醫生同我講BB corpus callosum 胼胝體有問題,側腦室偏大,有1.1cm(正常小於1cm), 心臟雖然有4格,血管ok, 血流ok, 但又比同期大左小小,我問佢係咪有問題,佢話我超界左小小,唔系大問題,但咁多soft marks (軟標記)加上頸皮曾增厚,就覺得唔簡單,要QE 產科顧問醫生再睇。但要等6日,我好驚,等唔切,唯有再搵劉醫生,3日後有位,雖然都要等,但冇咁耐。

洋房

回覆:22週,第2胎照結構(劉子健) corpus callosum 胼胝體完全缺失

22週,第2胎,照結構(劉子健+QE 醫生) corpus callosum 胼胝體完全缺失,鼻骨偏小,頜骨偏小,側腦室偏大1.16cm, 心臟隔壁在多普勒儀有少量血流通過,基因精片通過,懷疑罕有遺傳綜合症

洋房

回覆:22週,第2胎照結構(劉子健) corpus callosum 胼胝體完全缺失

劉醫生用左45分鐘睇,話睇唔到胼胝體,鼻骨雖然有,但比同週數細,小頷亦比同週數細,心臟隔壁係一般超聲波影像冇孔,但係多普勒血流圖卻見到有極小量紅藍進出,即係有小孔,咁多樣加埋,可以推斷有遺傳綜合症,一種連基因晶片都冇紀綠嘅遺傳綜合症,可以係自然突變,亦可以係我地遺傳,兩種都有可能。我好難受,我第1胎好地地,夫妻上下三代所有親戚都冇聽過有遺傳病,點解會係我地。

洋房

有冇daddy mummy 有同類經驗可以share 下

男爵府

回覆樓主:

我知道你依家覺得好沉重,希望你可以堅強面對。

我無呢方面經驗,不過3年前第一胎結構照到心唔對稱,胸腔架構細形成心肺不能發展,手腳短咗至少3星期,最後要放棄

睇下劉醫生點講,係好係壞都有心理準備,加油呀 媽媽

洋房

引用:我知道你依家覺得好沉重,希望你可以堅強面

原帖由 minimirror 於 16-05-10 發表
我知道你依家覺得好沉重,希望你可以堅強面對。

我無呢方面經驗,不過3年前第一胎結構照到心唔對稱,胸腔 ...
你有冇再追?結果係?

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

樓主,明白你心情!請好好保重!

醫生有何建議?

洋房

引用:樓主,明白你心情!請好好保重!醫生有何建

原帖由 poonsun 於 16-05-10 發表
樓主,明白你心情!請好好保重!

醫生有何建議?
腦部,智力發展好大機會會低下,引產是合理選擇

複式洋房

同路人,我照結構發現bb唇裂,心漏,已23周,做唔切抽胎水驗基因,但醫生懷疑是基因問題,我第一胎照結構時無事 出到來有膽管閉塞,最後要換肝,第二胎發現咁,好難過下23周5天做終止懷孕,生出來明知有問題只會令自己家人成世好辛苦地照顧

洋房

引用:同路人,我照結構發現bb唇裂,心漏,已23周

原帖由 JOJOVIVI 於 16-05-10 發表
同路人,我照結構發現bb唇裂,心漏,已23周,做唔切抽胎水驗基因,但醫生懷疑是基因問題,我第一胎照結構時 ...
咁你第一胎換肝後ok嗎?醫生有冇講第一胎咩原因導致?

你第二胎就算抽到羊水都可以搵唔到原因的

男爵府

ray0929 發表於 16-5-10 13:20
你有冇再追?結果係?

最後我做完引產,嚟返經期一次就有咗阿仔,感恩阿仔健健康康,而家食得瞓得

依家我3個月,雖然個心有時好驚,但係想生就預咗,而家咪到結構都唔敢點講大肚。

複式洋房

樓主,加油啊!由有左到BB出世,中間要過5關,斬6將,先至到BB平安出世。
與其知道BB先天有缺陷,而父母又唔可以一世照顧佢,真的不如重新再來!

大宅

樓主,雖然我自知幫唔到你啲咩,不過都希望你一切平安。祝福你!

複式洋房

回覆:ray0929 的帖子

換肝後,就成世食抗排斥藥,久唔久入瑪麗,會容易病,醫生話,膽管閉塞係10000個bb有1個,不是遺傳病,是偶發性的,所以第二胎會正常,點知第2胎又有事,唔知點解,醫生話可以做基因晶片檢查,但我和老公決定唔做,決定以後唔生,唔想知太多

別墅

ray0929 發表於 16-5-10 11:37
我打呢篇心情好沉重,好失望,但仍堅持繼續,希望有同類經歷家長分享下經驗,亦給將成為父母的家長參考。

...

抽左羊水做基因晶片驗唔到? 咁即係唔係基因病?

洋房

引用:Quote:ray0929 發表於 16-5-10 11:37 我打

原帖由 paris16692 於 16-05-10 發表
抽左羊水做基因晶片驗唔到? 咁即係唔係基因病?
基因晶片只查百幾種遺傳病,但世界上有上萬種基因病

侯爵府

JOJOVIVI 發表於 16-5-10 14:21
同路人,我照結構發現bb唇裂,心漏,已23周,做唔切抽胎水驗基因,但醫生懷疑是基因問題,我第一胎照結構時 ...

原來咁多同路人
我當年又係23w5

男爵府

第一胎,一切正常,38wk順產出世。

第二胎,廣華做oscar時頸皮厚3.2mm,之後見私家醫生,睇

男爵府

話埋比私家醫生聽中down既ratio係2:1,最後私家醫生叫我直接抽胎水,唔好做t21及nifty等,話唔夠準確。等做抽胎水,又要等lab培植,最終確定bb 性別染色體有問題,最後23wk5(好似係)人流。醫生最後既估計係細胞分裂時出左事。

事隔9個月,有左第三胎,bb雖然35wk早產,亦算順利出世,感恩

祝福你同寶寶

洋房

引用:話埋比私家醫生聽中down既ratio係2:1,最後

原帖由 bbcmp 於 16-05-10 發表
話埋比私家醫生聽中down既ratio係2:1,最後私家醫生叫我直接抽胎水,唔好做t21及nifty等,話唔夠準確。等做 ...
真係恭喜你,你既經驗對我好有用

首頁

尾頁

跳至