婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

已經有念珠菌兩年喇,一開始係豆腐渣嘅分泌物好痕好唔舒服,到後來姐係依家變成水漾白帶,唔點痕,不過有時會痛,重點係成日流d分泌物出黎整濕底褲,係經常!!好唔舒服,試過睇醫生兩三次,塞藥自己都買過好多次,但係次次都係塞完第三日左右又黎番,真係好唔舒服,求你地教下我點樣先可以斷尾,已經兩三年,依家仲係好大陣味,比男朋友嫌棄,點同佢解釋好,究竟點斷尾

大宅

唉 我都係 依加仲有埋BB 以前我可以食紅莓素 依加吾得 仲要冇m到

禁止訪問

牛年勳章

子爵府

念珠菌復發 發表於 21-6-25 20:59
已經有念珠菌兩年喇,一開始係豆腐渣嘅分泌物好痕好唔舒服,到後來姐係依家變成水漾白帶,唔點痕,不過有時 ...

我同你一樣呀,已經兩年,每個月都發 bk jm 教 d 方法都試過,中醫睇過都係唔 work 發得仲密過黎 M, 我 M 唔準,通常40~50日一個 cycle ! 我 e 家試緊用日本硼酸,未知可唔可以斷尾,希望真係可以斷

洋房

happylife28 發表於 21-6-27 02:57
係咪你用果隻塞藥唔得? 有冇換過另一隻試下?

我系睇e生醫生開比我嘅,之後又復發就去藥房買一模一樣嘅塞,我唔敢亂買藥

洋房

QQ70 發表於 21-7-4 23:21
我同你一樣呀,已經兩年,每個月都發 bk jm 教 d 方法都試過,中醫睇過都係唔 work ...

斷左麻煩你教下我點斷

別墅

已經有念珠菌兩年喇,一開始係豆腐渣嘅分泌物好痕好唔舒服,到後來姐係依家變成水漾白帶,唔點痕,不過有時 ...

我都困擾左超過兩年
買過晒啲新under
用熱水手洗
食益生菌
唔食咁多甜品

洋房

bpinkwin 發表於 21-7-5 11:40
我都困擾左超過兩年
買過晒啲新under
用熱水手洗

有冇益生菌推薦

大宅

我想講我幾年前打完HPV 針之後,其實下面無再痕過,豆腐渣都無乜……

禁止訪問

別墅

試下每日食泡菜!

洋房

smilingfacee 發表於 21-8-19 22:38
試下每日食泡菜!

食泡菜都得??你有經驗?咁啱我幾鍾意食泡菜

別墅

念珠菌復發 發表於 21-8-19 22:40
食泡菜都得??你有經驗?咁啱我幾鍾意食泡菜

之前我有豆腐揸分泌物,上網搵過資料泡菜有有益的益生菌同有抗發炎就試下食。
我唔想食西藥/塞藥,另外有買益力多喝,唸住試左唔得先睇醫生,點知食左4,5日泡菜就再無分泌物。
//
吃泡菜增加腸道好菌的同時,還能有助於增強免疫系統!維持腸道內菌種的平衡,就能打造有利於嘗到好菌生長的環境,當腸道微生物生態平衡的越好,免疫系統就能更好發揮功能!
身體中的慢性發炎最不容易被發現,而泡菜中的益生菌除了上述的好處以外,還能對腸道產生抗發炎效果,根據國外研究報導指出,發現泡菜中含有一種特殊益生菌,可以減少腸道發炎!
//

大宅

有性行為未, 如果有
男方都要驗查
有機會問題出自對方

另穿棉質既底褲

複式洋房

樓主,你好返未?

我都醫左半年都醫唔好,每逢排卵就會發炎,都睇左所謂出名既婦科醫生。
睇左黎嘉樺、曾祥風、王予婷都唔掂。都係開d普通塞藥,fluconazole食完都冇用。下個月排卵都照發炎。

定係有咩中醫係好既,其他jm可以介紹下?

複式洋房

QQ70 發表於 21-7-4 23:21
我同你一樣呀,已經兩年,每個月都發 bk jm 教 d 方法都試過,中醫睇過都係唔 work ...

我想問下你有冇試過用lactcyd洗妹妹?我同事以前都翻發得好密,佢話用完就冇事。我聽完佢講之後,依個月就試下用。唉

我都超嚴重,每個月都發炎,我睇埋瑪麗醫院顧問醫生都唔得。依家諗住睇廣華姜向坤,睇下醫唔醫得好。真係勁絕望囉

子爵府

Emma0629 發表於 21-9-29 16:33
我想問下你有冇試過用lactcyd洗妹妹?我同事以前都翻發得好密,佢話用完就冇事。我聽完佢講之後,依個月就 ...

中西醫都唔建議用呢 d 產品洗!真係好難根治,我體質好濕,呢個問題由細到大都係咁,睇左中醫都係無乜改善,keep 住飲咪中藥咪好 d, 唔飲就打回原形!我都慣哂!壓力,睡眠不足問題,年紀大左,抵抗力比以前差!我諗呢 d 係唔斷尾原因!中醫都有比中藥我浸+外洗,都係唔 work, 都係要塞藥!

複式洋房

QQ70 發表於 21-9-29 16:40

中西醫都唔建議用呢 d 產品洗!真係好難根治,我體質好濕,呢 ...

聽完你咁講,搞到我都好驚。唉好驚中醫都醫我唔好。
如果你唔介意,可唔可以pm下我你睇過邊d中醫都醫唔好?我為左呢個病洗左幾皮野,我想排走d差既中醫

我本身係5月底突然念珠,食完西藥就冇事。
跟住6月睇中醫,食完佢d藥就搞到7月開始無止境既排卵流血同念珠。

明明我廿幾年黎都未試過排卵出血!一食完佢d中藥就搞成咁。去西醫驗過荷爾蒙又話正常,其他器官都話冇問題。西醫來來去去都係果堆藥,我都識背哂堆藥名啦!

衞生、日常習慣、益生菌都做到好足,但都斷唔到尾

子爵府

Emma0629 發表於 21-9-29 17:50
聽完你咁講,搞到我都好驚。唉好驚中醫都醫我唔好。
如果你唔介意,可唔可以pm下我你睇過邊d中醫都醫唔好 ...

點解會無止境流血 中e 都係睇下夾唔夾
我睇果 d 都係連所中醫診所 d 中醫!

斷唔到尾可能清唔哂 d 菌有關!因為我試過塞藥,去到第4~5日就會整損左入面而有好淡粉紅色分泌物,咁樣又焗住停藥,幾個禮拜後又發又塞又損,無限 loop
我已經唔再特別處理呢個問題!不過你盡量戒甜!希次開完 party 發得勁,因為當日飲汽水,食蛋糕,食左好多西瓜,西瓜糖份好高,第二日起身就已經痕&妹妹刮刮地,就知又發

複式洋房

QQ70 發表於 21-9-29 18:47
點解會無止境流血 中e 都係睇下夾唔夾
我睇果 d 都係連所中醫診所 d 中醫!

睇左王予婷,佢話可能係中藥唔岩我食,影響左我荷爾蒙,但驗完荷爾蒙又話正常。佢叫我唔好再食中藥,等d中藥自然代謝,就會停血。
如果真係好想佢停血,可以食避孕藥。
但我唔想食避孕藥,所以就諗住自然代謝。

其實真係好心灰意冷,我睇到婦科名醫都醫唔好。其實西醫來來去去都係果d藥,我都食過n次,但都照月月復發。

我仲要廿幾歲,本身就快結婚生仔。但依家個個月排卵都發炎+流血。我都唔知點算。

唔知你有冇睇果個發炎發左18個月果位jm既post,我估佢係睇廣華既張秀霞?但我打去廣華,張秀霞係完全冇人bk,即bk就即睇。搞到我都唔敢睇,又勁多人話佢好hea。

首頁

尾頁

跳至