自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

Closed

大宅

szesze_lam 發表於 24-2-13 13:47
努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

「我好想有個屬於自己嘅家,但另一半不為所動,冇任何計劃」
而家樓市開始跌啦,又重新見到機會!呢兩年好好計劃下!兩個人一齊買完全唔難呀!

大宅

回覆樓主:

唔好睇咁多social media

yeung_ma    發表於 24-2-14 13:44
FJmom    發表於 24-2-14 13:39
yickcharlotte    發表於 24-2-14 12:44

伯爵府

回覆樓主:

至少你仲結到婚搵到伴侶,你睇下隔離碗西湯,成日呼天搶地話得自己一個咪仲煩

伯爵府

anouck 發表於 24-2-13 14:02
唔好睇咁多social media

咪係!好多人都係表面風光架咋!我見唔少啦!

男爵府

努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

你唔應該同佢比嘛!
呢個世界,大把幸福既人

你應是响自己身上諗下有咩可以提升?
另一半係咁既人,點解你又同佢一齊?
要選擇可以提升自己的另一半嘛!

大宅

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:04

樓主見人有錢又幸福,見唔到人背後煩惱姐!越有錢d 煩惱越複雜呀!
簡簡單單都唔係壞事

大宅

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:04

係呀
我都識唔少
私下同我呻老公點 又呻冇錢
Facebook就勁晒幸福happy

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

每個人有自己嘅路,努力唔等於有回報,唯有放低 d 期望,有人放閃,同樣有好多人默默耕耘,只係無放上 social media。另一半無組織家庭計劃,唔好勉強,好過有人遇唔上愛自己嘅人,或者遇人不淑。每日寫吓自己擁有 d 咩,值得珍惜。

侯爵府

2024年龍年勳章

我覺得最大問題係你男友根本唔想結婚,你又好想組織家庭,個男人拖住你時間,乾脆分手,放生自己。

買樓自住跌咗無所謂,唔好理啦,總叫有自己物業又有份工供得起。層樓係你名定聯名?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老老實實, 你而家有手有腳, 有心情去負能量, 另一角度看, 即係幸福的一種.

同叻人比, 的確策動自己向上動力。今日你見人地好, 人地背後有冇付出你5知, 一句好「幸福幸運」抹煞人地背後。雖然有時負能量起上來我都係咁。

你起碼身體健康,毋須半夜沖入私人醫院排幾粒鐘,然而仲要聽人地一句「不夠人地病所以等」呢D超賤風涼話。

你覺得不夠幸福,係既, 你覺得。但我睇完你既呻, 我覺得你5差。

yickcharlotte    發表於 24-2-14 12:44
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老老實實, 你而家有手有腳, 有心情去負能量, 另一角度看, 即係幸福的一種.

同叻人比, 的確策動自己向上動力。今日你見人地好, 人地背後有冇付出你5知, 一句好「幸福幸運」抹煞人地背後。雖然有時負能量起上來我都係咁。

你起碼身體健康,毋須半夜沖入私人醫院排幾粒鐘,然而仲要聽人地一句「不夠人地病所以等」呢D超賤風涼話。

你覺得不夠幸福,係既, 你覺得。但我睇完你既呻, 我覺得你5差。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章

我覺得樓主見人地夫婦放閃覺得唔開心,係因為佢自己都好想結婚有頭家,觸動咗佢覺得咁努力都無用,唔係因為人地有錢過佢

珍珠宮

我係你連家務都唔會做,個個都需要休息,唔好攪到自己情緒咁低,反正過幾日又污糟過

男爵府

人比人,比死人,,,冇比較,冇傷害牙,,,時刻感恩,自己还可生活太平,有手有脚,有健康的身體牙,,,知足常乐

FJmom    發表於 24-2-14 13:59

侯爵府

回覆樓主:

你本身屋企有好大負擔?有冇得offload少少?
其實好多長者搭車又平,睇醫生又平都唔使用好多錢

水晶宮

首先,表面嘅嘢只係其中之一面
而重點係自己度,學識知足就會常樂,喺睇唔開嘅時候揾人呻下傾下,舒發咗又一條好漢

pansy888hk    發表於 24-2-15 00:58

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

比較係最內耗玩嘅事 每個人都有自己嘅步伐,不如立定目標,努力實踐 其實你羡慕朋友,只是佢比左佢最值得炫耀嘅一面你睇! 實際上,生活裡誰不是一地雞毛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其他嘢我唔知,但係如果你想買樓,而家坦白講真係最好時機,好好同你另一半認真計劃一下

stagea    發表於 24-2-14 11:04

大宅

回覆樓主:

我明白樓主感受。我都曾經同你一樣,羡慕我女性朋友有自己層樓,有份好穩定工作,公司福利好到爆,年年年尾雙糧係2至3個月人工(疫情時都係)。一年去幾次旅行,仲要食極吾肥(由細到大都係咁)……但我同自己講,各有前因莫羡人。改變不到人,就唯有改變自己諗法。

另外,我從冇開fb,ig戶口,所以睇吾到其他朋友“晒命”的相片,咁可能會好的。
(註:吾開這些社交平台戶口吾係因為吾想睇朋友晒命,主要係覺得這些平台有點無聊,吾太適合自己。)

樓主,吾好吾開心!

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊