跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

初四,五帶咗Kayden去澳門兩日一夜, 同大家分享吓我第一次帶BB旅行嘅經驗吖~~
"衣"- 帶咗三件底衫(好彩帶多咗,佢真係賴屎賴污糟底衫!),一件羊毛底衫,一條長褲,一件蛤蜊睡衣, 一件太空褸.
"食" - 帶旅行裝日本奶粉,一條條錫紙包裝好方便,每條冲100ml. 奶樽帶咗四大一細(帶埋奶樽奶咀海綿擦+洗奶樽液去洗,其實帶三大一細都夠晒!)無得"霎"奶樽,用酒店水壺煲啲滾水淥吓啲樽同咀都OK; 另外,我無煲粥仔去(費事帶多個真空壺咁重), 用babyfood頂咗餐粥,不過佢唔太鍾意食,一餐半餐,無乜所謂! 記得帶個真空水壺,咁就週街開奶都唔使問人"撲水"; 我到埗後買支大蒸餾水比佢,驚佢飲當地水會水土不服.
"住" - 我地住威x斯人,酒店供應BB床,有埋BB被,不過我帶咗佢個私家枕頭仔同埋睡袋去, 佢跟我地瞓大床,都無扭計, 一覺瞓到天光!
"行" - 過關佢用護照+身份証,好方便!父母一齊用身份証就可以一家人一齊出入境! 我地帶咗BB車, 坐船時要我地接埋放好, BB要手抱一程船嘅時間; 另外,喺酒店內or氹仔範圍推BB車無大問題,但如果出去新馬路嗰啲地方就太逼人好難行喇!
總括嚟講今次係成功嘅旅行,下次可以去遠啲囉~

洋房

原帖由 Kaydenbb 於 10-2-20 13:51 發表
初四,五帶咗Kayden去澳門兩日一夜, 同大家分享吓我第一次帶BB旅行嘅經驗吖~~
"衣"- 帶咗三件底衫(好彩帶多咗,佢真係賴屎賴污糟底衫!),一件羊毛底衫,一條長褲,一件蛤蜊睡衣, 一件太空褸.
"食" - 帶旅行裝日本奶 ...

Thank you for your sharing. I am planning to bring my 8 months old boy to Macau as well. I guess I can pack according to your listed items. My boy is drinking A+ formula, so there is no travel package. But I guess I can buy a small can to serve the same purpose and bring Nestle Rice Cereal for solid food.

別墅

我呢個星期五都會帶b去威尼斯人呀,有無咩旅遊點介紹?

大宅

我3月中會同家人一齊去長洲2日1夜呀! 我地有2b1小朋友, 真係大挑戰呢!

我而家都plan 緊bb 既 "飲食", 呢方面最考功夫!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 easymo 於 10-2-23 17:33 發表
我呢個星期五都會帶b去威尼斯人呀,有無咩旅遊點介紹?

我地第一日都係出吓氹仔行吓咋,夜晚小飛象啲乳鴿好好味呀!食完飯去放煙花嗰度睇人地放煙花(齋睇都開心,又靚!),重頭戲係返酒店房放缸水同阿仔玩水!
第二日出番去大三巴影相(無計,阿仔第一次去澳門,一定要影番幅全家福留念),之後食吓雙皮奶咁就玩完 lu!

別墅

我都想Easter去澳門呀!!!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 馮師奶 於 10-2-25 11:08 發表
我都想Easter去澳門呀!!!

去啦去啦,澳門啲野好好食!!

男爵府

我都係諗住1st次出門去Macau.
要做咩政件

男爵府

IC "護照+身份証"

大宅

睇完你個分享...我都想試下帶亞囡去macau玩番兩日呀~

大宅

2024勳章

我農曆新年都帶咗bb過澳門3日2夜.

solid food我帶咗和光堂嘅即食"金槍魚飯","比目魚雞蛋粥", "海藻小魚烏冬".
食之前將成包粥/麵放入熱水加熱,2-3分鐘之後打開個袋倒入碗, 就食得.
d味道其實有d濃得滯, 不過出外求方便, 最緊要bb有嘢落肚.

我喺b&m買(約$10包), citysuper都有, 不過貴d ($18包).

大宅

"金槍魚飯","比目魚雞蛋粥", "海藻小魚烏冬"
好似好好味咁喎,搞到我都想試!係咪全部都係玻璃樽嗰d呀?我未試過和光堂d baby food,淨係買過明治一盒盒嗰d,但係發覺除咗菜類ok d,其他都唔係咁好食d味好怪,和光堂D味OK唔OK架?等我又買嚟試吓先!係咪就咁食唔駛溝粥架?因為我E+買親D BABY FOOD我都溝粥廢事咁濃。

原帖由 chatchat123 於 10-2-26 11:44 AM 發表
我農曆新年都帶咗bb過澳門3日2夜.

solid food我帶咗和光堂嘅即食.
食之前將成包粥/麵放入熱水加熱,2-3分鐘之後打開個袋倒入碗, 就食得.
d味道其實有d濃得滯, 不過出外求 ...

大宅

BB護照同身份證點申請同响邊度有資料呀?同埋係咪要同BB走去影證件相?但係佢咁細影倒架啦?THANKS!

原帖由 Kaydenbb 於 10-2-20 01:51 PM 發表
"食" - 帶旅行裝日本奶 ...

別墅

好媽媽勳章

原帖由 koyuki 於 10-2-27 10:33 發表
BB護照同身份證點申請同响邊度有資料呀?同埋係咪要同BB走去影證件相?但係佢咁細影倒架啦?THANKS!

係要同BB去影證件相架,Kayden三個月大已申請咗,當時影嘅證件相都好靚仔架!影相舖啲人識架喇,不過會收貴啲嘅.

申請BB護照嘅資料如下,你申請護照, 入境處會同時幫你整埋BB張身份証架喇!
http://www.gov.hk/tc/residents/immigration/traveldoc/hksarpassport/localapplication.htm

大宅

2024勳章

原帖由 koyuki 於 10-2-27 10:32 發表
"金槍魚飯","比目魚雞蛋粥", "海藻小魚烏冬"
好似好好味咁喎,搞到我都想試!係咪全部都係玻璃樽嗰d呀?我未試過和光堂d baby food,淨係買過明治一盒盒嗰d,但係發覺除咗菜類ok d,其他都唔係咁好食d味好怪,和光堂D味OK唔OK架?等 ...

我買和光堂嘅即食粥仔同麵條仔係一包包嘅, 好似日清美味寶d即食紅豆沙咁, 差唔多有120ml (一細碗)嘅份量, 已經ready-to-eat, 唔洗加粥, 連水都唔洗加, 我用熱水座熱佢. 不過宜家天氣有成廿幾度, 室溫開嚟食, 我覺得都okay啦 ~ 比你參考:

http://www.bnm.com.hk/?o=item&act=show&category=221

洋房

原帖由 Kaydenbb 於 10-2-27 13:16 發表

係要同BB去影證件相架,Kayden三個月大已申請咗,當時影嘅證件相都好靚仔架!影相舖啲人識架喇,不過會收貴啲嘅.

申請BB護照嘅資料如下,你申請護照, 入境處會同時幫你整埋BB張身份証架喇!
http://www.gov.hk/tc/resid ...

I went to take the passport photo for my son this Sunday. The photo was quite cute. I went to this photo shop. The service is quite good.

http://www.digitalthinking.com.hk/

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

囡囡做左証件啦,好搞笑,因為當佢1歲時會同佢去日本自遊行14天,我而家都無頭緒要帶乜野,有咩準備呢??食物方面又如何呢??

洋房

雖然我仲未帶呀女去旅行,只係去過住Disney hotel住過兩日一夜,但係我朋友介紹左隻旅行奶樽俾我,只係帶一個奶樽,奶袋用完即棄,非常方便。
各位mama可以考慮考慮!

首頁

尾頁

跳至