跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

成日睇BK見啲媽咪話煮字母粉俾啲BB食,今日去開"8佳",終於醒起去買包試吓,Kayden平日兩餐粥,兩餐奶加一餐水果,啲粥每日煲同一種味道要食兩餐,如果減一餐粥, 加一餐字母粉咪會加重咗姐姐嘅workload囉?應該點煮好呢?

大宅

好媽媽勳章

好易煲炸, 好似煮意粉咁, 但要煲耐d, 等佢軟身d, 我煲完再加明治既餸包"lo"混, 又方便又好味, 或者南瓜容配肉碎,三文魚碎就新鮮d, 冇味精. 上次打針, 姑娘叫我開始同智忻戎一餐奶和加到4-5餐固體食物, 所以依家
7:00 奶
11:00粥(用燉盅煮用定兩餐)
3:00 abc 粉or麥皮(朱古力奶or鮮奶 加 香蕉蓉or平果蓉)
5:00 生果& 橙汁
7:00粥
11:00奶

我姐姐日日如是, 都攪得掂, 佢放假, 我都攪得掂, 應該冇問題既

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

其實煮 abc 粉 / 意粉唔駛煮得耐 ~ 水滾後煮 5 mins, 之後熄火焗 15 mins 就好淋 ~

我通常用蕃茄 + corn + potato + 肉煮湯底, 再加芝士 (香好多), 試過加三文魚, 不過好腥, 成煲湯即刻腥晒 ~ 最好唔好一齊整, 或者你可以試下bb接唔接受

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

仲有湯同 abc 粉我係分開煮的, 唔會 mix 埋一齊, 等食先"筆"埋一齊

別墅

好媽媽勳章

原帖由 manyu0826 於 10-6-13 21:54 發表
好易煲炸, 好似煮意粉咁, 但要煲耐d, 等佢軟身d, 我煲完再加明治既餸包"lo"混, 又方便又好味, 或者南瓜容配肉碎,三文魚碎就新鮮d, 冇味精. 上次打針, 姑娘叫我開始同智忻戎一餐奶和加到4-5餐固體食物, 所以依家
7:00 ...

智忻都幾乖喎,食到咁多野,我個仔啲奶飲得好少(每次100ml-160ml不等), 但粥就每餐食一大碗(300ml),我覺得唔夠多元化先想佢變吓做字母粉,原來要食多餐固體,我都要同姐姐研究吓先!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 Lqueenie 於 10-6-13 22:51 發表
其實煮 abc 粉 / 意粉唔駛煮得耐 ~ 水滾後煮 5 mins, 之後熄火焗 15 mins 就好淋 ~

我通常用蕃茄 + corn + potato + 肉煮湯底, 再加芝士 (香好多), 試過加三文魚, 不過好腥, 成煲湯即刻腥晒 ~ 最好唔好一齊整, 或 ...

三文魚粥我都試過, 腥到不堪,阿仔俾面食咗幾啖都頂唔順,我自己都接受唔到!你嗰個蕃茄 + corn + potato + 肉煮嘅湯底,聽落幾接近我粥仔個粥底,或者可以"一湯底兩味"都得喎~~咁個abc 粉完成品係好多湯嘅定係杰撻撻嘅呢?芝士又用邊隻(牌子)? Thx~~

珍珠宮

你可以由有 d 湯試下先, 佢接受到就慢慢煮到杰撻撻 ~ 始終所以野都要咬, 對bb 黎講可能係一種負荷

我買雪印的芝士, 有每日骨太同埋一隻一粒粒裝的

三文魚我會加落 d 粥道, 唔知點解一加落 d abc 粉就超級腥

原帖由 Kaydenbb 於 10-6-13 23:24 發表

三文魚粥我都試過, 腥到不堪,阿仔俾面食咗幾啖都頂唔順,我自己都接受唔到!你嗰個蕃茄 + corn + potato + 肉煮嘅湯底,聽落幾接近我粥仔個粥底,或者可以"一湯底兩味"都得喎~~咁個abc 粉完成品係好多湯嘅定係杰撻撻嘅 ...

大宅

我已加都係 2 餐粥仔,其餘人奶,我最近連 2 天 都發現囡囡唔係好想食弼仔, 我諗又要開始整下 ABC 粉先得啦....
三文魚粥仔 OK 呀, 係有點腥, 暫時囡囡都接受到, 不過我都係10 個月先開始, 其餘都係普通魚

大宅

你都係用燉盅煮粥仔呀...我之前5個幾月到8個月都係用燉盅, 後來天氣熱我又轉留明火

原帖由 manyu0826 於 10-6-13 21:54 發表
7:00 ...

大宅

好媽媽勳章

如果煮三文魚試下加南瓜呀, 智忻之前又係怕腥, 後加南瓜蓉就冇晒d腥味, 仲好鐘意食添.

原帖由 Lqueenie 於 10-6-13 22:51 發表

我通常用蕃茄 + corn + potato + 肉煮湯底, 再加芝士 (香好多), 試過加三文魚, 不過好腥, 成煲湯即刻腥晒 ~ 最好唔好一齊整, 或 ...

大宅

HI MANYU

想問問bb食嘅麥皮係咩牌子呢?
點整架? thx

大宅

我都想知呀! 未試過俾麥皮蕎蕎食.....多一種選擇呀!

我就買左同abc炒差唔多既花花粉俾阿女食, 佢都好鐘意呀! 我會加薯仔or 南瓜一齊煮, 等煮出黎既炒綿口d....肉類就同煲粥一樣.....豬牛雞魚都有, 都係攪碎左先加入粉度..魚我未試過用3文魚呀.....聽你地講咁腥, 不過應該好有營養.....我都想俾阿女試下

原帖由 KennisHoBB 於 10-6-14 10:53 發表
HI MANYU

想問問bb食嘅麥皮係咩牌子呢?
點整架? thx

珍珠宮

之前我個女食食過點點綠的麥皮 ~ 等逸翹一歲後我會比返呢隻佢食

大宅

通常如果我整粉粉就用蕃茄+三文魚。
蕃茄我會去皮切細粒,用少少水煲去好似稀稀地O既意粉醬咁樣,然後倒入已煮好O既粉粉入去,一滾就熄火上碟;D三文魚就會另外蒸熟,然後用义壓爛,再"LO"入去D粉度,咁就冇咁腥LOR。晉晉都好鍾意食,煮呢個佢都食得好合作,反而食粥粥就要玩要洞篤笑先肯食.....

別墅

我想問d bb cheese 可以係邊度買? 雪印有講明係俾1歲大o既小朋友食,但每日骨太唔見有寫喎!

我每次去jusco都會留意雪印bb 芝士,不過成日都無貨!!唔知邊度仲有得賣呢?

原帖由 Lqueenie 於 10-6-13 23:34 發表
你可以由有 d 湯試下先, 佢接受到就慢慢煮到杰撻撻 ~ 始終所以野都要咬, 對bb 黎講可能係一種負荷

我買雪印的芝士, 有每日骨太同埋一隻一粒粒裝的

三文魚我會加落 d 粥道, 唔知點解一加落 d abc 粉就超級腥

...

伯爵府

細老一日都係食2餐奶+2餐粥+少食(餅餅/面包/水果). 等我都試下比佢食ABC粉先.

別墅

好媽媽勳章

Kayden食咗3日ABC粉喇~~我將一餐粥換成ABC粉,第一日湯底用蕃茄,粟米,紅蘿蔔,椰菜+豬肉,姐姐話Kayden好鍾意食,仲鍾意過食粥,咁姐姐每日變少少個湯底嘅combination,Kayden就唔會悶勒!
另外有朋友介紹我買QBB cheese, 話佢既鹽份好小,我喺"8佳"搵唔到,求其買咗笑牛牌藍盒芝士粒(有鹽份),一歲BB食唔食得嘅呢??

珍珠宮

我就係o係 jusco 買架 ~ 有 d 有寫幾大食架 ~ 我上次買左隻係 for 1歲以上

原帖由 b-ba-ma 於 10-6-15 14:30 發表
我想問d bb cheese 可以係邊度買? 雪印有講明係俾1歲大o既小朋友食,但每日骨太唔見有寫喎!

我每次去jusco都會留意雪印bb 芝士,不過成日都無貨!!唔知邊度仲有得賣呢?

...

大宅

我都整了ABC 粉比囡囡食呀, 佢超 LIKE 呀, 食了 2 餐, 其實我唔知幾多份量先對, 囡囡只有一隻牙仔,又怕佢胃仔沒接受到,都係就住就住...我用PEGION 透明碗仔一碗...你地的份量係幾多呀?
我都係魚湯底+蕃茄+雞肉+菜芯, 湯底都好好味!

別墅

我都啱啱試左3日,d餸同煲粥仔一樣,不過佢食得好過粥仔,20分鐘左右食完180-200ml (連餸),仲會試下自己食(當然要大人捉佢隻手"畢"同送入口),我估份量應該ok掛(d粉點都杰過d粥又無咩湯)。

我貪得意試下唔煲齋用保溫杯同滾水放2個鐘都可以煲淋d粉,唔知遲d去旅行係咪只要帶d 袋狀baby food加入去咪食得囉?! 咁咪好方便囉!!

首頁

尾頁

跳至