跳至

首頁

尾頁

洋房

不放心將bb交給工人湊,屋企又沒有其他人可以幫手,所以決定等bb滿月送去育嬰園。但是被D朋友閙到飛起,話我同C6太狠心。又話育嬰園是棄嬰園,都是些沒有大人錫的bb去的。搞到我D好不開心。
其實,交給育嬰園有專業的姐姐湊,難道不好過給工人嗎?點解我D好似做錯野被人o甘話。

子爵府

冇錯~
我頭頭都覺得bb 好慘咁.

但諗深一層. 又唔覺育嬰院差..!
咁話晒育嬰院d姐姐都係專照顧bb既地方.. !

而交比工人湊/出面d ee湊.. 根本就唔知d工人/ee 點對個bb丫!
d ee帶住亞b行下街丫, 打下麻雀一d都唔奇丫!
而工人... 屋企又唔係大..仲要住多個外人..同太多唔好既case 喇..

我同老公都決定左.8成放bb係育嬰院丫~

大宅

原帖由 Panmom 於 10-6-18 12:12 發表
不放心將bb交給工人湊,屋企又沒有其他人可以幫手,所以決定等bb滿月送去育嬰園。但是被D朋友閙到飛起,話我同C6太狠心。又話育嬰園是棄嬰園,都是些沒有大人錫的bb去的。搞到我D好不開心。
其實,交給育嬰園有專業的姐姐湊,難 ...

我覺得你冇問題喎~ 咁真係冇辦法先選擇育嬰園之嘛,
我上網睇D人話放育嬰園D BB 會有節制能力,
你D朋友唔明你姐, 有頭髮邊個想做辣喱呀,
唔洗理人地點唸喎! 我支持你, 哈哈!!!

複式洋房

Panmon, 不要那麼氣~
想當初我第一次決定送大仔去育嬰園時, 都係比親戚朋友話~ 因為他們不了解育嬰園~
當初都考慮左好奈~但我們又沒有那麼多$$請工人, 且又沒有地方給工人住~
囝囝40日大時就開始送去育嬰揍~
e+個仔21個月大啦~ 育嬰園照顧得好好啊~
食野瞓覺又定時, 又有好多玩具提供給BB玩~每學期又會有個評估, 里面有每個月都進度表現.
仲好多時有親子活動搞下, 講座聽下~都係有關如果處理仔女問題. 又認識左一班同學仔~ 好開心~
所以我e+第二胎都會送去育嬰園~
係有病果時會煩D~

zero~

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我諗育嬰園都唔會平得過請工人啦

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

邊處可以搵到近屋企既育嬰園既資料?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

其實我都想知育嬰園d 資料..
不過有d 人話你想入都未必有位~

大宅

我上網見好多送bb去育嬰園既mami都話育嬰園其實教得小朋友幾好嫁喎~

我都有諗過生完之後可能自己湊唔到既話都會送bb去育嬰園
其實育嬰園有d專業既姐姐照顧bb,我個人會覺得安心過比家人湊囉~

別墅

朋友0既bb都放0係育嬰園,冇問題喎!
bb可以早d同多d同年齡0既朋友仔玩,對佢發展都有幫助,唯一要考慮0既係人多,有其他小朋友病時,小b可能容易感染.

複式洋房

大家會選擇近返工定係屋企既育嬰院呢?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

幼稚園都容易病啦,何況育嬰園
我唔敢咁早比bb去呢d地方

洋房

原帖由 cat_ma 於 10-6-18 15:52 發表
邊處可以搵到近屋企既育嬰園既資料?

你去以下個website。0-3嵗服務的就是育嬰園。

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Panmom 於 10-6-22 12:17 發表

你去以下個website。0-3嵗服務的就是育嬰園。

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

無一間近屋企!!

洋房

育嬰園真的太少。地點又比較偏僻。爲著送bb去育嬰園,我同C6準備搬屋,就住bb返學方便。但是聼人地講,我申請的個間育嬰園輪候的時間好耐。好擔心放完產假都沒有位,到時都不知道點算。
其實,育嬰園的需求都幾大,但是不知道點解供應這麽少。

禁止訪問

水晶宮

原帖由 cecichow 於 10-6-23 01:55 發表
我朋友做育嬰園的,他說bb喊到死,都唔會抱下佢/噯下佢,所以我覺得d bb都幾慘!

禁止訪問

水晶宮

原帖由 cecichow 於 10-6-23 23:44 發表
吓的意思係...?

我驚訝你朋友話bb係育嬰園喊到死,果到D人都唔會抱下佢/噯下佢。
可唔可以講下你朋友係邊間/邊區做ga?

禁止訪問

大宅

我啲朋友都主張BB喊唔好走去抱或坐搖椅,驚寵慣咗。

我原來打算俾99湊BB,請個工人幫佢,但自從佢叫我哋唔好買BB車,奶樽消毒機,$1000 BB床都話貴,我知道將來湊BB實會六國大風相,我而家都考慮緊放BB喺育嬰園。

首頁

尾頁

跳至