家庭理財

跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

小弟買左AIA 30年基金, 一心係諗住老左有筆錢,
每月供HKD1800, 已供了最初供款期, 我今日決定停供,
但個AGENT就話就算我停供都一樣每月扣我管理費....
我買的時候係諗住朋友同呢個AGENT買賺到錢先幫佢買...
但當然呢一刻我唔知佢幫唔幫我賺到...但而家諗30年真係好長...
我已停供, 如果CUT單係蝕左之前3年幾供既HKD6萬幾.
有知力人士指教下嗎?
蝕6萬幾離場定供到30年=.=

要供就真係仲有成廿幾年@@
如果我唔CUT,KEEP住停供佢一路都係扣我D錢?

複式洋房

回覆:AIA 30年基金, CUT唔CUT好

我早兩個禮拜cut左拎埋錢走lu!每月供千幾蚊,供左5年,拎返時蝕左2萬幾,我問個agent,當時又話供30年到期起碼會有二百萬,依家都供左五分一時間,仲蝕緊錢,你地點響剩返果廿幾年幫我賺到幾百萬返黎?佢只一味話佢d朋友cut左好後悔,叫我唔好cut。最後我忍痛cut單,靠自己供股算了。。。身邊有d人都供十幾廿年都係蝕緊,後悔真係入左局,唉......

子爵府

回覆:AIA 30年基金, CUT唔CUT好?

我都cut咗前後2份,而家剩番一份,因差幾年供滿,睇下到時點,都打定輸數,只係希望唔洗再擺十年八載先攞得

我係你就會忍痛,免得受折磨,講緊唔係短時間喎,靠人不如靠自己,只怨入嚟呢個理財版入得太遲

大宅

cut or hold 兩難

cut 你蝕 价 与 管你肺

hold 你仍蝕 管你肺 but 日後 雞金 升跌 冇人知

( 若 雞金 日後仍 向下 , 你可能 損手 更多 )

如何決定.............................

個人持股/意見, 不涉任何邀請買賣,
持股亦不時更改.

大宅

回覆:freeshopping123 的帖子

我都有這個問題。如果取消單只可拿回三分一,[三分二是手續費]。最後決定停供,看看廿年後的彩數。預咗扣哂

男爵府

引用:小弟買左AIA+30年基金,+一心係諗住老左有筆

原帖由 freeshopping123 於 13-10-02 發表

你先了解清楚手續費管理費收幾多,按季收,按年收?轉換基金有沒手續費?

如果你了解完都覺得沒信心,就停供,但保留住供左既錢,鬥長命,學習一下自己投資轉換基金。咪旨以AGENT真系幫到你了。

因為你甘早CUT就等於輸曬。

另外,月供股票都有機會輸錢。

男爵府

回覆:freeshopping123 的帖子

真系有甘多人中招?

珍珠宮

引用:我都有這個問題。如果取消單只可拿回三分一

原帖由 ben-dan 於 13-10-02 發表
我都有這個問題。如果取消單只可拿回三分一,[三分二是手續費]。最後決定停供,看看廿年後的彩數。預咗扣哂 ...
呢兩天我又係選左停供,原來停供都要比管理費?

珍珠宮

引用:+本帖最後由+freeshopping123+於+13-10-2+1

原帖由 freeshopping123 於 13-10-02 發表

我同你供款一樣,又係朋友係agent,我供左六年喇!

禁止訪問

大宅

陪月勳章

cut

水晶宮

子爵府

我都中招, 又係諗住幫朋友, 一買30年, 而家進退兩難

大宅

如果只供左3年,我會選擇停供,仲有20幾年幾時得供完呀

男爵府

引用:Quote:原帖由+ben-dan+於+13-10-02+發表我

原帖由 wuwucancan 於 13-10-02 發表
呢兩天我又係選左停供,原來停供都要比管理費?

...
管理費要收,因為你擺錢系佢公司啊.

基金賺蚀都要收的

只有基金表現高過基金管理費,基金公司管理費,同埋買足夠多年期先開始有得賺

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+wuwucancan+於+13-10-02+發表

原帖由 ismandy 於 13-10-02 發表
管理費要收,因為你擺錢系佢公司啊.

基金賺蚀都要收的

複式洋房

有3個選擇,繼續供,停供,退保

繼續供
最好先向你AGENT睇睇個AC餘額,除非賺得好滿意,否則就唔應該有呢個選擇,因為30年太長..AGENT可能叫你供幾年,之後放係度滾存,但其實管理費一樣年年收,如果回報做得唔好,可以蝕得好入肉,所以呢個係好差既推銷手法,千其唔好信!!

停供
無錯,停供一樣會扣管理費,年年扣,扣足30年,如果0回報既話,6萬幾係渣都冇..但如果好彩既,停供後有D回報,30年後拎番出黎,可能都仲有剩!

退保
供完最初供款期就退保,退保費用會好高,甚至係100%,一無所有!!

所以小弟建議選擇停供,聽天由命,如果10年20年後,都仲有錢係度,到時個退保費用低D,再CUT單..就算到時渣都冇..咁同而家即刻CUT單都冇甚麼分別..反而停供就多番個機會!!
至於不建議繼續供,係因為30年同你既理想既儲蓄年期有好大差距,始終基金回報冇保證,為免泥足深陷,盡早停供較佳!
人生是一條線,得失是一個點

男爵府

引用:有3個選擇,繼續供,停供,退保繼續供最好先向

原帖由 ZUVIN 於 13-10-02 發表
有3個選擇,繼續供,停供,退保

繼續供

分析好詳細!

別墅

我今日都停供左份基金,供左2年幾,當買個教訓,而家由得舊錢放喺度,聽天由命

複式洋房

我今年年頭都cut 左,又係30年,每月1500,我供左7 年,都係lost, cut 個陣,仲要lost 一半離場

首頁
12345...14

尾頁

跳至