懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我個肚夠大, 好多時都有人讓座比我, 男男女女, OL, 西裝男, 阿嬸阿叔都會, 但後生果d無論就係男定女都完全吾會讓座囉, 抬頭望下你就繼續打機傾偈玩電話

複式洋房

搭親車都有7,8成會有人讓座
不過盡量都係避開繁忙時間搭地鐵

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:roxyrider 的帖子

肚細都真係慘,上胎細,到生都無咩人讓。今胎仲細,有人叫我讓比另一大肚媽添,我而家都32周了

別墅

我33週 今日北角企到中環都無人讓
個女人由北角見到我都無諗住讓 都唔緊要
係衰到佢係金鐘落車 灣仔先問我坐唔坐
你不如唔好問我啦 唔坐先叫人坐

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我七八個月果陣試過見到有個吉位咪走過去,點知見到個伯伯又想坐咁當然讓比佢,個伯伯見到我原來大肚都唔好意思坐,如是者响你推我讓下我最後都讓比佢, 但全程坐响隔離的人都冇反應囉

大宅

s20051032 發表於 16-10-31 18:02
我33週 今日北角企到中環都無人讓
個女人由北角見到我都無諗住讓 都唔緊要
係衰到佢係金鐘落車 灣仔先問我 ...

"係衰到佢係金鐘落車 灣仔先問我坐唔坐"

What the.....!!!
依種人真係要影相起底

別墅

roxyrider 發表於 16-10-31 18:36
"係衰到佢係金鐘落車 灣仔先問我坐唔坐"

What the.....!!!

我個下都忍唔住妙左佢一下講我都就落 唔洗啦(emoji)

複式洋房

算吧啦 企下當運動

大宅

今晚東張西望頭先講地鐵唔應該整gum多關愛座,因為人人應該有讓座精神。
No 囉,體驗唔到....

複式洋房

我同大家相反!10位讓坐畀我嘅人當中,8成都是男性。而且一般是20零左右的後生仔/ 40左右比較斯文嘅中年男性。

反而女性,特別係30-40,唔會讓,一家大細排排坐嘅就男女都無讓。

(不過算啦,都唔可以要求人地讓,總之唔好撞埋黎就ok!)

複式洋房

回覆 jessielao92 的帖子

絕對同意!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔舒服,想坐,
要出聲聲,人家未必知你心事。

大宅

roxyrider 發表於 16-10-30 18:27
6個月啦,雖然肚唔係特別大,但係系睇得出大肚。今日搭地鐵第一次一位中年C9主動讓座卑我,好感動! ! ! ...

我而家39周4,個肚勁大,都無人讓座,唯有自已等多幾次車啦!看到有座先上車

別墅

有時 好彩都有正義之士睇唔過眼 開聲叫坐關愛座既人起身 讓座, 最悲哀係見到個老人家讓坐比自己坐,真係坐唔落! 至衰自己唔夠膽開聲!

大宅

S.Sqionghei 發表於 16-10-31 21:35
我而家39周4,個肚勁大,都無人讓座,唯有自已等多幾次車啦!看到有座先上車
...

我有時都係。有D B6遊客都唔讓座!又唔睇實我個肚離行!

係香港做媽媽真係委屈

大宅

MommyPanel勳章

係呀! D 人睇到都扮睇唔到, 唔讓座都算, 搭地鐵仲要同你爭位坐.... 又爭入車廂... 明見是大肚都照推...

大宅

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130218/18169101

港女唔讓座辣㷫大肚婆 影相放facebook掀罵戰

大宅

水晶宮

abbc2015 發表於 16-10-31 14:37
下?係個男人讓俾你,咁關個3個阿嬋咩事,佢地嘈咩呀?!你又唔係坐左佢地個位。
...
你問得非常好,
我都唔明點解唔係佢地讓位, 但又對我指指點點咁多,
佢地講咁多野既主要既意思係, 好似果時我呢d粗身大勢又阻定既,
根本唔應該出街要好好留係屋企咪阻住人囉...
你話呢d人, 仲係女人, 係咪應該係石頭爆出黎咖?!

水晶宮

Patwa 發表於 16-10-31 21:40
有時 好彩都有正義之士睇唔過眼 開聲叫坐關愛座既人起身 讓座, 最悲哀係見到個老人家讓坐比自己坐,真係坐 ...
你講得好岩, 好彩有時仲有d好人...
我亦試過搭地鐵時多人到只係企門口,
突然有個男人對我笑, 仲揮手叫我行過去,
原來佢係叫左坐近玻璃位既人讓位俾我(唔係關愛座)
後來我仲知佢地係唔識既, 果下我真係好感動...
另外試過我搭地鐵時有個頭髮半白既阿婆拎住拐杖根本企都唔穩,
但在場無人讓坐, 我趁開車前叫佢住我位,
佢見我粗身大勢都唔肯坐...我咪只好同佢講我下站落車啦, 佢先肯坐...
其實之前政府講咩國民教育呀, 整多d公民教育就差不多,
亦好似掉垃圾咁, 原來以前有宣傳教人掉垃圾果d唔好做垃圾蟲...
但睇下而家既香港, 無左班清潔工人, 香港真係變垃圾港...
唔好意思扯遠了...

首頁
12345...6

尾頁

跳至