夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

Mcmanaman 發表於 18-9-24 12:11
無腦架? 傳染畀其他小朋友點算?
你果個係仔, 人地果D唔係?

我下次會用呢句話話番我老公

男爵府

20150618bb 發表於 18-9-24 13:07
有病仲番學唔一定以為只為別人,但諗下個B可能因抵抗力領左人地的勁野番來手尾重長
...

我解釋咗,我話老師都想小朋友完全康復才返學,但佢依然著眼於「我俾咗學費,唔返學好蝕」嘅觀念上,真係人都癲!佢丁蟹上身!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

keikeicat 發表於 18-9-24 16:05
我解釋咗,我話老師都想小朋友完全康復才返學,但佢依然著眼於「我俾咗學費,唔返學好蝕」嘅觀念上,真係 ...

大宅

我解釋咗,我話老師都想小朋友完全康復才返學,但佢依然著眼於「我俾咗學費,唔返學好蝕」嘅觀念上,真係 ...

贊成如你topic所講,呢啲都係價值觀問題(除左病都要個小朋友返學之外)。不過呢種看似小問題的問題,日積月累之下,慢慢會變成一觸即發嘅大問題。兩個價值觀不同、性格不合嘅人喺一齊,小事都變大事。
既然你哋都有小朋友,不如傾下,互相調節一下,亦都可以為小朋友建立好榜樣。

男爵府

s7824 發表於 18-9-24 17:08
贊成如你topic所講,呢啲都係價值觀問題(除左病都要個小朋友返學之外)。不過呢種看似小問題的問題,日積 ...

我其實係一直退讓嗰個,但對於c6著數要攞盡,佔小便宜,斤斤計較嘅行徑不敢苟同,但又反駁唔到佢啲歪理當真理!
我希望小朋友唔好跟佢嗰套!

伯爵府

keikeicat 發表於 18-9-24 09:38
小朋友返n班,咳咗好多日,老師都話好番晒先返學,但係c6話俾咗學費,唔返學好蝕!一聽到我話幫小朋友請假 ...

唔識點講你老公,小朋友唔舒服就係要去睇醫生

男爵府

hamsterma 發表於 18-9-25 13:32
唔識點講你老公,小朋友唔舒服就係要去睇醫生

之後去咗睇醫生,醫生俾sick leave證明,唔到佢出聲

子爵府

回覆樓主:

你C6好幼稚

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

咁計較既

大宅

小朋友返n班,咳咗好多日,老師都話好番晒先返學,但係c6話俾咗學費,唔返學好蝕!一聽到我話幫小朋友請假 ...

係未婚前佢已經喧計較定婚後有小朋友先計較?
錢唔夠洗?
生完之後, 老公應該未幫過手? 無真正落手湊小朋友?換片?食奶?沖涼?

您要返工?

佢的思想 就係佢返工搵錢夠辛苦, 請埋姐姐返黎幫手, 所以覺得自已係湊小朋友係無責任的。

就好似老闆請左人返黎, 然後自已乜都唔洗做咁。老闆理得您病/無車返工, 都要返黎報道。

除左溝通溝通, 就死忍。

溝通,
同埋平時出街多D 唔好要姐姐跟住, 由您老公婆自已同小朋友親子活動。

男爵府

Bling11 發表於 18-9-28 01:33
你C6好幼稚

而且自我

男爵府

望月童 發表於 18-9-28 10:25
錢唔夠洗?
生完之後, 老公應該未幫過手? 無真正落手湊小朋 ...

佢初為人父都曾經有出過......錢俾我阿媽湊,現在同佢出街湊小朋友冇咗工人姐姐,都幾痛苦,因為小朋友唔跟佢!死都要黏住我,佢就睇手機唔幫頭幫尾囉!
不過佢惟一親子活動就係帶小朋友去公園玩,亦會叫我好好休息一下,但佢衰起上嚟真係想大巴大巴扯佢!
即係一啖砂糖幾啖屎囉!

男爵府

望月童 發表於 18-9-28 10:25
錢唔夠洗?
生完之後, 老公應該未幫過手? 無真正落手湊小朋 ...

謝謝你,我都要搵機會同佢傾一傾,長此落去唔掂!

侯爵府

2024年龍年勳章

我c6都係呢類人, 好識計算,
阿B又係今年返N病咗,
我唯有藉口話返咗學,
但係學校見佢病call我帶佢返屋企,
冇鼻水冇咳才可返學。
後來阿B長期好返又病,
又真係唔係辦法,長期困係屋企冇意思。
如果佢精神ok,問下班主任都比佢返學,
3小時都唔太累。
至於c6性格方面, 我又傾向佢似爸爸,
至少日後唔會比女人食住, 我唔洗擔心。
我c6本身自己病都照返工,
覺得返工返學係責任,公司冇咗佢唔得咁。
我自己唯有認命,結婚果陣發雞盲冇諗清楚

大宅

佢都傻咁短視,個仔返咗學將D病傳開去,實有機會傳返比自己個仔,咁成日睇醫生唔係錢。餵藥時用返佢金句「俾咗醫藥費,食唔到藥咪好蝕」睇吓佢有乜反應,有反應就即刻叫佢幫手,無反應就話佢觀念有問題,叫佢唔好係小朋友面前講。

男爵府

idak 發表於 18-10-4 21:20
佢都傻咁短視,個仔返咗學將D病傳開去,實有機會傳返比自己個仔,咁成日睇醫生唔係錢。餵藥時用返佢金句「 ...

好難講服一個想法係丁蟹嘅人

大宅

keikeicat 發表於 18-10-4 22:18
好難講服一個想法係丁蟹嘅人

我C6都好固執,但睇錢就一時時,唔係講服佢,係話比佢知世界上有唔同的人,你唔認同佢D講法。對人咁差,人哋有好嘢比其他人,都唔會第一個諗起佢,你話想個仔好,唔好將佢d價值觀教個仔。我係唔會想改C6,會改咗自己先,話佢都無用,都咁大個人,但小朋友係睇得好清楚,識得分架!

男爵府

idak 發表於 18-10-4 23:07
我C6都好固執,但睇錢就一時時,唔係講服佢,係話比佢知世界上有唔同的人,你唔認同佢D講法。對人咁差,人 ...

認同,我係好間接話過佢:你唔改變你做人態度,去邊度做嘢都唔開心啦!(佢提過工作上不如意,但我覺得佢本身計較嘅性格去邊度做嘢都唔受歡迎吧)

大宅

keikeicat 發表於 18-10-5 09:56
認同,我係好間接話過佢:你唔改變你做人態度,去邊度做嘢都唔開心啦!(佢提過工作上不如意,但我覺得佢 ...

熊度真係好重要!以前我有返工時,同事問過我點解成日笑笑口,我話好事會自然來,同事有嘢食第一個都係比我先!可能我C6比我話得多,近兩年好似好咗D。

首頁

尾頁

跳至