1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

vivi23berry 發表於 20-2-1 18:12
我係FTM。當老公唔係屋企迫住要帶埋阿仔落街買野。阿仔係都唔肯帶口罩,幫佢帶完就立即除低。唯有用搓手液 ...

我仔都係咁,仲要唔比我地帶口罩

大宅

我果個仲衰 帶左用利頂落去露出個鼻

大宅

回覆樓主:

我個B都係唔肯帶,佢唔帶真係唔敢同佢出去。而家呢單嘢唔知搞幾耐,唔知一直唔出街到幾時……明白BB會悶,但又怕出去唔安全

複式洋房

我女開頭都有少少抗拒,都係買啲有公仔,讚佢,出街同佢講啲哥哥姐姐都帶,最重要係同佢講你唔帶就冇得出街……就聽話啦

複式洋房

唉... 好難怪佢地, 我自己都唔想戴, 所以現在一星期都係同佢最多出一次街, 買餸交俾我公做。

別墅

我係FTM。當老公唔係屋企迫住要帶埋阿仔落街買野。阿仔係都唔肯帶口罩,幫佢帶完就立即除低。唯有用搓手液 ...

我個女好鍾意出街,所以佢好合作同好鍾意帶口罩,一拎口罩就知有街去。我個女主要用2款口罩,一款就普通款有鐵絲,另一款就係有2d貓仔公仔嘅布口罩冇鐵絲。每次出街我都會同佢去左佢鍾意去嘅店舖門口,就算冇得挽,睇下都好,滿足完小朋友,就同佢講睇完我哋就去買野嗱,佢都會好乖咁,全程冇除口罩。其實都要個小朋友鐘意出街,或者提升佢出街嘅興趣,就會易啲令佢配合帶口罩,下下同佢講冇帶口罩就冇得去街,佢就會覺得其實次次落街都係牙媽睇嘢買嘢,佢都冇份做自己想做嘅嘢。我都係FTM,仲要單親,要哄好小朋友帶口罩落街真心重要。

複式洋房

我試過佢唔肯帶口罩,就唔比佢出家門,佢見大人全部係鐵閘外面,實喊,之後同返佢講,要帶口罩先可以出家門,至此,佢好似好冇再抗拒帶口罩。
我亦都試過佢係街除口罩,我死都要佢帶返先準走,最後我嬴左,之後都好少除口罩

大宅

回覆樓主:

我個囡14個月,我都試左無數次先成功,之前佢一直唔肯帶口罩,一帶就拉,我唯有用bb車加raincover ,之後我試用揹帶,揹住佢係前面,再將佢隻手收好,唔畀佢拉到口罩,一帶完我即刻同佢出門口,不停話出門口要帶口罩,一有鏡位置就畀佢照下,睇下自己個樣,慢慢佢知道原來帶口罩係無咩唔舒服,佢就唔再拉個口罩,不過一開始真係要不停嘗試,加油,一定會成功

別墅

我囝18m,經歷過兩個月嘅鬥爭,今日終於成功。琴日拎個好鬆嘅口罩掛係耳仔,長方形嗰度係下巴,佢應該唔知有野掛住,係街大部分時間都掛住左係度。今日再偷偷地zip高啲,見佢反抗唔大直頭帶岩佢。你試吓。

洋房

帶防疫帽肯唔肯? 都擋到下 好過無啦,我女2歲,兩樣都肯帶,所以出街會帶口罩加防疫帽,有時飲水食啲野拉低口罩都仲有野擋係。

首頁

尾頁

跳至