自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Nbs 發表於 24-5-6 07:11
有買,為扣稅
扣得幾多得幾多

扣最高都是$10200,抵嗎?

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 09:16
扣最高都是$10200,抵嗎?

交得多稅都抵嘅,反正嗰6 萬蚊都係擺喺到
我老公稅交得唔多就無買喇

男爵府

Kennedyjason 發表於 24-5-6 08:42
即係你都供得幾多,可以扣繳10200稅,我計過供$60000一年,都只係扣得$1200稅@@"

唔係你供得少,係你稅交得少
當你$60000都是最高稅階,就是限$10200稅款

男爵府

Nbs 發表於 24-5-6 09:17
交得多稅都抵嘅,反正嗰6 萬蚊都係擺喺到
我老公稅交得唔多就無買喇

你老公反而交得唔多?竟然!
我哋都慳到$10200,但$60000用來儲蓄投資,唔係更好嗎?我就一直唔明

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 09:20
我哋都慳到$10200,但$60000用來儲蓄投資,唔係更好嗎?我就一直唔明
...

我搵得多過我老公,我地無合拼交稅
儲蓄投資我地有,但6 萬無大分別,一係擺喺屋企個櫃桶一係會比我買袋用咗

不過今年老公粗略計過可能要交6 萬稅 (比之前多), 所以都可以考慮買年金

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-5-6 09:20
...

唔知你做開咩儲蓄投資同埋平均有幾多%回報,我買扣稅年金係因為可以每年即刻減$10200稅,我啱啱買呢份就算計埋啲錢要hold 幾年,當我一到break even年期即刻攞返出嚟,計埋慳咗嘅稅都有5%無風險嘅回報,我覺得點都多過做定期

attach1/tmp/phpPdMUGd

水晶宮

Chace 發表於 24-5-5 21:30
每隔五年做一份五年期,打和即走,香港人玩法

有介紹?

水晶宮

whyyou 發表於 24-5-6 09:35
唔知你做開咩儲蓄投資同埋平均有幾多%回報,我買扣稅年金係因為可以每年即刻減$10200稅,我啱啱買呢份就算 ...

老師精打細算 但扣税太多X5差不多夠用

珍珠宮

brother4 發表於 24-5-6 09:43
老師精打細算 但扣税太多X5差不多夠用

搵得多先扣得多,當定期儲蓄幾年之後攞返三十幾萬出嚟都ok 啦,不過你退咗休就唔好買喇,你公子就可以考慮嘅

男爵府

db7mu23 發表於 24-5-5 23:33
有迎新福袋

可否告知那間銀行買年金有迎新福袋送?

珍珠宮

回覆樓主:

邊隻年金呀?
我有keep 住供延期年金,金額啱啱用盡免稅額$60000,咁一年都交少成萬蚊稅啦。

珍珠宮

Kennedyjason 發表於 24-5-6 08:42
即係你都供得幾多,可以扣繳10200稅,我計過供$60000一年,都只係扣得$1200稅@@"

你未到最高稅階當然無著數啦,本身年金回報率好鬼低㗎咋!
而且照咁估你表面收入唔高,更加唔好壓住啲資金啦。

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

長知識

水晶宮

whyyou 發表於 24-5-6 09:47
搵得多先扣得多,當定期儲蓄幾年之後攞返三十幾萬出嚟都ok 啦,不過你退咗休就唔好買喇,你公子就可以考慮 ...

同agent講一樣,自己太大

男爵府

Nbs 發表於 24-5-6 09:29
我搵得多過我老公,我地無合拼交稅
儲蓄投資我地有,但6 萬無大分別,一係擺喺屋企個櫃桶一係會比我買袋用 ...

咁我都考慮下先

男爵府

whyyou 發表於 24-5-6 09:35
唔知你做開咩儲蓄投資同埋平均有幾多%回報,我買扣稅年金係因為可以每年即刻減$10200稅,我啱啱買呢份就算 ...

計埋退稅先有5%喳?我通常買股票/樓

複式洋房

其實扣稅年金本身目的就係想扣個10200 但係其實要考慮既野仲有好多 例如係稅階到唔到17% 有冇其他免稅額 同政府既財政預算案 都會直接影響你係咪扣夠10200

咁年金係咪適合所有人?未必
所以大家一定要了解左年金既玩法先 同考慮係咪適合自己 學有啲師兄話 自己做投資如果每年投資回報做到多過10200 其實就唔洗考慮年金 但我就比較唔識投資 同無信心每年都做到

其實你稅階去到17% 一般黎講就可以考慮年金 而年金既玩法 大多都係用5/10年期計劃去扣相對應既年期既稅 5年就扣個5年既10200 10年就扣個10年既10200 至於計劃幾時會break even 其實保監局係有規定 5年大概就第8年 10年就第12年會Break even
所以大多人就會用兩份既5年計劃去扣稅 頭五年買第一份 第6年開始再買一份 之後第八年既時候第一份就會回本 就提取番出黎 啲錢就第11年再買一份 如此類推 咁用60萬去扣總一世既 10200

但係最近我了解左一個新既扣稅方法 我都幾BY 一樣都係每年供6萬 但係可以扣多啲 每年扣到19000左右 而且可以無視稅階 同如果個年唔洗交咁多稅 有突既仲可以袋番入自己袋 (年金唔得) 但係唯一唔好處就係年期會長啲 相比年金 要供15年 但係一供完 15年 就一世都扣到19000 一勞永逸 去到退休既時候拎出黎 本金仲會有突

我就買左15年個份 唔洗煩 比大家參考下 不過兩份都各有好處 鍾意邊種方式就自己去摸索 如果想要更多資訊 我可以推薦我個AGENT比你地 因為上面個啲都係佢話我知 介紹清楚晒所有野先比我決定 真心覺得佢專業同好

伯爵府

vincat 發表於 24-5-6 08:10
你上網搵年金計算機,你可以計到你供幾多大約扣到約多稅,當然供得越多越扣得多,但如果你本身人工唔太高 ...

唔會,扣稅上限係60000供款一年

民房

Kennedyjason 發表於 24-5-5 20:05
呢到有沒有人供緊?有沒有著數?是否可以扣稅?感覺係張自己啲錢儲儲埋埋,到左特定年期後,每個月含利息比番你. ...

如果用得著17% 扣稅來說,年金這計劃都可以叫做賺頭蝕尾,平均3至5% 回報啦。
同一筆錢用法,睇下你地想唔想交稅比政府啦。你買年金慳稅比少左政府,你投資賺左就交稅比政府。

伯爵府

早兒媽媽 發表於 24-5-6 09:57
可否告知那間銀行買年金有迎新福袋送?

立橋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊