論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 想贊下我個工人...

Brandanmama,
個工人係bun. 我諗唔理bun/印,都係睇你好唔好彩. 之前我請個印真係令我好失望.

子爵府

DWC,

I agree with you, my filipino maid is also quite good.
Perhaps, my requirement is not so high.

子爵府

DWC
That's great to hearing your maid is good!

別墅

rabbit,
你個工人都好好丫. 希望大家都可以繼續有個好工人.

sandyhung,
同你一樣.我要求都唔高.只要個工人搞得掂我個女;唔好黑面;家務一般都ok架啦.

複式洋房

我個工人都好好好,有時吾認錯(小問題), 可能係有小小自悲掛, 因為佢係中學教師, 我同佢分析錯緊吾要 ........ nobody is perfect, 提醒maid三次之後要改善(同教小朋友一樣), 第四次我會鬧人架, 佢好接受.

而我對工人方法就係同屋企人一樣, 採取尊重, 禮貌同關心, 所以佢好有family feel, 樣樣都發自內心去做.

民房

我就唔好彩啦, 請左個黑臉神, 同agency幅相完全唔同, 我係要求唔高個類人, 只要幫到手就得. 點知佢成日坐係廚房唔抺野, 亞女(5yrs) & 亞仔 (3 1/2yrs) 都話佢有打佢地,個似佢打亞女我都在場. 係我面前就陰聲細氣,我返工後就大聲夾悪. 我個女103度都唔理佢, 要我由公司返屋企比藥我個女食. 我抄佢個朝, 佢話仲想係度做, 你都咪攬我. 佢做左個半月, 唉揾返個又要個半月, 你話幾煩.

子爵府

好羨幕妳地呀! 我個工人來左個幾星期, 做左好多令我欣賞既野, 我好希望今次真係有好運, 可以有好工人。

亦因為咁搞到我遲遲未俾家規佢(因為果份野都幾嚴), 妳地覺得係唔係都應該俾佢。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

複式洋房

troblemother,

我換呢個工人之前, 有個ex-helper, 佢有2個家姐係香港, 每次放完假就扮懞d, 只say yes mum , no mum, sorry mum, 加埋佢吾鍾意小朋友, 有次我小朋友做做下功課, 個maid叫佢掃地, 有次仲打佢手板, 食左3個星期pork, 可以吾執玩具就掃地, 請maid真係要撞彩, 不過我有小小心得揀maid.

複式洋房

此終找工人是買電器一樣講手氣。但我見無手氣嫁人多過有手氣
:lalala: :yawn: :fighting1:

複式洋房

其實我都找幾會話比個賓賓知我當佢是一家人,佢生日我從來唔買禮物比佢會種舊,因為佢會年年比較,我會等佢生日放假果個禮拜日做一個蛋糕比佢出去同d朋友一起食,你又好佢又威
:lalala: :yawn: :fighting1:

大宅

Hi DWC & cherriemama

我都同你地一樣,請左個好工人,所以都想係度贊下佢。

P.S. 以下我所講既野,唔係晒命,只係真心想表達我對佢既敬意。

我個仔得4個月大就請佢,到依家我個仔9歲幾,相處得非常好。 上年佢生左個仔,個middle name仲用埋我個仔個名tim。 簡直當左我個仔係佢個仔。

可能性格關係,佢好有主見,做事又有條理,又主動學習。 而我又唔鍾意理野,放心等佢做,但佢做野從來唔駛我擔心。

我個仔得幾個月大到而家,例如發燒,佢會成晚唔

別墅

冬菇頭,
你個工人真係好好 如果我個都可以一路湊我個女到9歲都仲係咁好,我真係會開心死
係呢,咁你話佢生bb,咁點呀,你請第2個工人用住先,等佢返來再請佢呀? 你個工人係bun/印,幾大年紀呀?
遲d工人都要幫我女介片,希望到時順利啦 :mrgreen:

子爵府

冬菇頭

聽落妳個工人真係冇得頂喎, 好到連自已都做唔到佢咁好添呀, 我個工人雖然都唔錯, 但相比之下簡直係蚊脾同牛脾囉

大宅

DWC

我個"姐姐"係菲律賓人,佢成35歲,上年才生第一胎,都好"鄧"佢開心,因為佢好鍾意小朋友。

上年6月尾佢要返菲律賓待產,佢計算埋等我個仔考完晒試才返去,因為佢會督住我個仔溫書。 佢既預產期係9月,所以我要自己做住全職工人捱到11中等佢返黎,(好彩我份工係自由工) 但係好景不常,菲律賓果邊打風,加上機位緊張,要延遲到12月頭才返到黎。 在這5個幾月,我真係好辛苦,因我慣左成12點幾、1點至

首頁

尾頁

跳至