自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 susi1024169 於 10-4-15 18:09 發表
車~果個媽媽都無講原因出黎,只係話個醫生咁講,個醫生所解釋既係咪真係有道理or確實會係影響腦發育都無人知啦,唔好咁易人講你就信啦....網上既野無真憑實據都不值得相信 ...

d人一講話醫生咁咁咁講我就會信晒喇,話晒係專業人仕呀嘛!!不過依家都唔知仲信唔信好喇!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 kaiyan_0828 於 10-4-14 15:34 發表
我個女兩歲幾,我會比佢起身就空肚飲一杯蜜糖水,因為佢冇飲奶喇,之前試過ok冇問題,9點度飲左之後食早餐,12點左右就可以去到大大!

但係我99一直唔比中意我咁做,話空肚飲對腸胃唔好!

我依家都唔知仲好唔好空肚比我個 ...
一早起身,我會比小朋友飲左一杯水先,食早餐果陣先比佢似蜜糖水

大宅

原帖由 joey_23 於 10-4-15 18:45 發表
一早起身,我會比小朋友飲左一杯水先,食早餐果陣先比佢似蜜糖水

我個女一起身唔肯飲一杯水,淨係飲幾啖,都好唔願意!

複式洋房

蜜糖咁正氣,無咩所謂la

水晶宮

好媽媽勳章

空肚食.
空肚食最吸收.
佢2個一刷完牙即刻會飛出廳叫食蜜糖,有幾日買唔切都日日係咁ee哦哦我...

原帖由 kaiyan_0828 於 10-4-15 18:41 發表

嘩,係人都知食人奶係最好架啦!!希望我個女都可以好似係兩個細路咁腸胃好左啦!!

係喎,你兩個小朋友係空肚食定係飽肚食蜜糖架>>??
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

無聽過有問題喎,我對仔女都係咁食。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 kaiyan_0828 於 10-4-14 15:34 發表
我個女兩歲幾,我會比佢起身就空肚飲一杯蜜糖水,因為佢冇飲奶喇,之前試過ok冇問題,9點度飲左之後食早餐,12點左右就可以去到大大!

但係我99一直唔比中意我咁做,話空肚飲對腸胃唔好!

我依家都唔知仲好唔好空肚比我個 ...
唔覺有咩唔好.... 咁你99有咩高見 ?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 kaiyan_0828 於 10-4-15 17:28 發表

oh..........thank you!!

不過睇左我仲驚,8歲前唔飲得,影響個腦!! C囉,咁我咪真係害緊我個女.....影響個腦呀!!仲有個d蜜糖仲比唔比佢飲好呀!!!!!天呀............ ...
only知1歲前唔飲得....乜8歲前唔飲得架咩? new zealand 一向對呢d control好好, 人地d honey product 都只係話 not suitable under 1 year old....冇話要等8歲....所以我有少少懷疑... 我b兩歲幾, 已開始飲

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

原帖由 卍悠然卍 於 10-4-15 19:03 發表
蜜糖咁正氣,無咩所謂la

我都覺得冇所謂,其實我個女飲左大大仲好左!!我99成日講講講,我c6又講下,所以我先問下大家既意見!!

大宅

原帖由 patpat234 於 10-4-15 20:33 發表
空肚食.
空肚食最吸收.
佢2個一刷完牙即刻會飛出廳叫食蜜糖,有幾日買唔切都日日係咁ee哦哦我...

飛出黎食咁勁,睇黎真係好中意食啵!我個女暫時都未係好中意食!

大宅

原帖由 HinMa 於 10-4-15 23:52 發表
無聽過有問題喎,我對仔女都係咁食。

問左之後我發覺好多人都係咁比d小朋友食!所以唔會再理我99講咩,繼續咁做!

大宅

原帖由 牛精仔 於 10-4-15 23:54 發表
唔覺有咩唔好.... 咁你99有咩高見 ?

佢既高見就係不停咁講會傷腸胃,會搞壞個胃,會搞到冇胃口食野,會搞到去唔到大大........... 仲要一路講一路唉,驚死你聽唔到咁!

最搞笑同我講會去唔到大大,我比我個女飲蜜糖就係想佢去大大去得好d,佢竟然同我講會去唔到大!我個女飲左之後不知去得幾好呀!!

大宅

原帖由 牛精仔 於 10-4-15 23:58 發表
only知1歲前唔飲得....乜8歲前唔飲得架咩? new zealand 一向對呢d control好好, 人地d honey product 都只係話 not suitable under 1 year old....冇話要等8歲....所以我有少少懷疑... 我b兩歲幾, 已開始飲 ...

我都唔知呀,淨係見到個位媽咪咁講咋!做左人阿媽,一講到對小朋友個腦唔好就會好緊張!!

我個女都係兩歲開始飲.....

公爵府

好媽媽勳章

我小朋友一直飲開蜜糖,對腸胃真係幾好,暫時未試過肚痛or便秘,便便好似香蕉咁樣即為之靚!亦代表腸胃好!!!
空肚飲易吸收
你的人格如何,你的人生亦必如何!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 kaiyan_0828 於 10-4-16 15:06 發表

佢既高見就係不停咁講會傷腸胃,會搞壞個胃,會搞到冇胃口食野,會搞到去唔到大大........... 仲要一路講一路唉,驚死你聽唔到咁!

最搞笑同我講會去唔到大大,我比我個女飲蜜糖就係想佢去大大去得好d,佢竟然同 ...
蜜糖係幚助腸臟喎,滑腸喎
你的人格如何,你的人生亦必如何!

大宅

原帖由 1013angel 於 10-4-16 15:13 發表
蜜糖係幚助腸臟喎,滑腸喎

係囉係囉............我聽到個時都突一突!之後自己就諗:佢真係好無知.............

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔知點解,我空肚飲密糖水會好唔舒服

大宅

原帖由 appleyuen 於 10-4-16 16:02 發表
唔知點解,我空肚飲密糖水會好唔舒服

我c6都好似你咁,唔可以空肚飲蜜糖水,佢飲左會肚痾,就係咁我99就成日話空肚飲會傷腸胃!我覺得係一個個人,人愈體質唔同!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 TINGTINGLEUNG 於 10-4-15 16:06 發表
未聽過蜜糖有激素, 只係蜜糖含天然肉毒桿菌,小兒吃後容易肚瀉,嚴重則引致肉類桿菌中毒。 所以一歲以下BB唔好飲蜜糖咋.
好多人都教空肚飲蜜糖最好效架喎. 未聽過會傷腸胃

...

有d 蜜糖有抗生素, 以前消委會都有做過調查. 出事果d 大部份係大陸出產既蜜糖.

http://hk.search.yahoo.com/search?p=%E8%9C%9C%E7%B3%96%2C+%E6%8A%97%E7%94%9F%E7%B4%A0&fr=FP-tab-web-t&ei=UTF-8&meta=rst%3Dhk

講到吸唔吸收, 我覺得空肚同飽肚飲應該冇分別.

我唔會成日俾小朋友飲蜜糖, 同埋依靠佢黎幫小朋友通便, 好似俾緊瀉藥咁.... 如果依賴慣左, 第日會唔會越飲越多蜜糖? 同埋一停飲咪弊?! 要佢食多d 生果蔬菜實際d, 我個仔唔肯食蔬果, 咁我唯有俾多d 生果佢食咋.

首頁

尾頁

跳至