婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

回覆:係唔係我諗唔開, 點解擺酒要係咁。。。

其實 最緊要係邊個比錢
我今個星期六都擺 擺1x圍左右
個99本身話3圍,宜家又唔知加左幾多圍
我都冇理過佢
因為d錢係佢個仔出 仲話包唔會蝕
咁咪由佢地lo 蝕左又唔洗我拎錢出黎
話之佢地擺夠100圍

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

同佢講:"係呀~ 少少地10圍夠架啦~ 男鍾意架話可以擺90圍架~ 咁咪有100圍LAW~ 其實幾多圍唔緊要架~ 最緊要有人埋單JE~"

大宅

引用:樓上有位+sis+又太過份,一句自己唔識得埋

原帖由 閃兒 於 13-06-30 發表
樓上有位 sis 又太過份,一句自己唔識得埋去 99 度,咁 6299 果邊 d 親戚你都唔會識得晒啦,咁即係男家親戚 ...
你地比哂錢6299都要攞返啲人情?搞錯呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+~~nitto~~+於+13-06-29+發表

原帖由 wingwong1102 於 13-07-02 發表
同意咁辛苦儲既錢咁樣一晚fing曬響咁多唔識既人身上真係好唔抵,超浪費, 都唔明d長老點諗野,又無錢又要威 ...
其實條數收得返,唔會點蝕,唔好講到咁誇張。除非4大長老去得太盡,乜都要分返份啫!

禁止訪問

大宅

引用:希望咁多位開解下我。。同未來99傾擺酒,+佢

原帖由 Babebabeyo 於 13-06-29 發表
希望咁多位開解下我。。

同未來99傾擺酒, 佢問女家要幾多圍, 我話十圍都夠, 佢話, 咁少????? 講真有咩問題 ...
老人家想搞得好好睇睇好正常,不過你地能力去到邊要同佢地講囉!如果人情歸你地兩公婆嘅話就唔怕搞嘅!唔好唔開心啦!結婚係最開心的事!加油!

別墅

樓上有位 sis 又太過份,一句自己唔識得埋去 99 度,咁 6299 果邊 d 親戚你都唔會識得晒啦,咁即係男家親戚 ...
原因係我真係唔識佢地,擺酒錢係我和C6比,而且擺酒唔係男家主意,係我女家,我女家有兩位八十幾歲長輩,我想佢地開心因女家未辦過喜事,因佢地得我呢位外孫無其他孫,再者錢係我出大份,我都好公平男女家都只係請直屬的親戚,我同我C6都係無老豆既,連帖都無落父親名字,C6 男家只請大哥大嫂,二哥二嫂,四妹妹夫和佢阿媽;我女家只請外公外婆,細舅父,阿姨;另請我和C6公司同事,同學,舊同事等等。我99想請的並不是男家親戚而係佢同村無親戚關係的鄰居,所以我拒絕係好合理,因我99當時已經唔止一次話想請鄰居,我真係唔識佢地而且我係有同我C6講,我99好鐘意等佢個仔唔係屋企時向我要求呢樣要求個樣!我同C6結婚我99已經講明話金價貴唔買金比我,只係比左一萬大元利是我,又暗示想著99裙,我當借左聾耳陳隻耳仔,如果我C6係大仔,我會盡量滿足99要求話哂大仔結婚做喜事搞好d但我C6唔係呢,全家排第三亦係最尾結婚一個仔。

侯爵府

回覆 Babebabeyo 的帖子

咁好彩你亞媽識諗
男家個面冇乎架啦
叫你男朋友搞掂佢啦

就當還個人情俾未來奶奶生左個老公俾你啦
咁諗會舒服d

大宅

引用:Quote:原帖由+wingwong1102+於+13-07-02+發

原帖由 leeleechau 於 13-07-02 發表
其實條數收得返,唔會點蝕,唔好講到咁誇張。除非4大長老去得太盡,乜都要分返份啫!

...
用人情來找酒席條數係一個好危險的assumption! 看似理所當然,但事實有d阿媽會事先講明要幾多圍,呢個仲算好,最大鑊係有d 99會幫新人收禮,事後卻不找數!否則都不會有jm要因酒席條數而推遲買樓計劃了。

大宅

引用:聽你咁講好明顯擺洒費係你倆公婆俾,你點解

原帖由 ruruandmeme 於 13-06-30 發表
聽你咁講好明顯擺洒費係你倆公婆俾,你點解唔坦白同佢講你哋既想法呢?唔出聲誤會只會越深,或者你99知係錢 ...
聽佢語氣就係唔想出錢但就請好多好多佢既朋友。佢既立場係佢既朋友好緊要,一定要請, 但佢冇諗過人地係唔係一定會黎

我。。要好好同佢地兩個傾下先得

大宅

我都聽朋友講, 千祈唔好諗住唔擺酒, 宜家唔怨第時會怨你一世

大宅

唔係你諗唔開,而係有d長輩輸打贏要,請人就跟以前,父母話事, 埋單就跟依家,後生俾錢,難怪你會痛苦。有d女家仲跟以前咁要收禮金,但又唔跟以前咁賣斷個女,個女結左婚仲要繼續俾家用。又有d男家人跟現代做法要新人自己儲錢攪掂婚禮開支,fine, 但又滿口以前o個套咩入佢門、新抱係男家既人、事事以男家為先、做節都要正日,精神分裂到呀~

大宅

引用:Quote:原帖由+leeleechau+於+13-07-02+發表

原帖由 wingwong1102 於 13-07-02 發表
用人情來找酒席條數係一個好危險的assumption! 看似理所當然,但事實有d阿媽會事先講明要幾多圍,呢個仲算 ...
唔係話拆人情黎埋單,意思係唔會蝕得好金。所以要同長老們傾好人情歸邊個,歸佢地多就唔掂啦!

大宅

回覆:Babebabeyo 的帖子

我個時同c6有協議,只係俾個席數俾雙方家長,當然先扣除自己的朋友,例如你地可以負擔30席,咁你地計可以俾幾多席俾4大長老,至於請咩人就等佢自己搞,總之佢地切掂12人一圍。如果你叫佢請人,講真佢地做人起碼做多我地30年,擺3日3夜都請唔晒啦

別墅

吾會蝕錢既,係好麻煩嫁喇,一生人一次,應酬下嚕,啲長輩係咁,我媽媽都係咁

別墅

肯定邊啲去既就講個幾圍,吾肯定又泥左即時加圍無壞

別墅

最緊要大家開心嘛,你擔心錢銀上,分分鐘有賺

別墅

但如果人情不是歸你就真係蝕喇

首頁

尾頁

跳至