樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:vickling+發表於+14-11-5+13:09+要等

原帖由 kk625 於 14-11-05 發表
其實, 我2011年$1.99M買入最細單位做9成按, 現欠銀行$1.66M, 銀行現估價3.25M, 地產估計可以$3.5-3.6M左右 ...
如你只欠銀行1.66,而銀行估到你間樓3.32。 咁你重做按揭,改做借五成,光明正大咁租出去 你自已留意返新按揭息口同有無咩手續費果啲

大宅

樓主你應該係7成以上按經MC? 個rate好嗎?

其實你可以向其他銀行申請轉按, 睇下佢地點offer, offer OK未轉按LAW, 唔OK都冇問題, 一切照舊, 對你一D影響都冇~

如果你既財政狀況(如職業)冇變,都可以試下自己間銀行, 如果有變就唔好,搵其他銀行好D~

複式洋房

vickling 發表於 14-11-5 15:07
如你只欠銀行1.66,而銀行估到你間樓3.32。 咁你重做按揭,改做借五成,光明正大咁租出去 你自已留 ...

Yes! 我問左經絡按揭, 有關轉按的事, 應該我做到5.5成了, 係每月供多元$600....HSBC估3.25, 唔知第二間會唔會估高D...如果借5成5出租ok嗎? 要通知銀行嗎?

複式洋房

sinsinlo 發表於 14-11-5 15:11
樓主你應該係7成以上按經MC? 個rate好嗎?

其實你可以向其他銀行申請轉按, 睇下佢地點offer, offer OK未轉 ...

我係2011按9成供30年, H+0.7%/P-2.75 (以低者供), 個rate好低! 我月供$6k左右咋
如而家轉按5成5, 可借178, 以H+1.7%計供$6577

好在問下人, 我都唔知可以做轉按, 感激大家幫忙!

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

恭喜樓主。
見到你個post幾日。
我一直同家人住,由BB出世就搵姨姨揍,好好彩有個好錫BB嘅姨姨。
到今年4月姨姨唔想再揍了,我先至搵工人,又好好彩工人姐姐都好好,而且阿女已經4歲幾了,怇識得講自己想要d乜,表達到,先至放心請姐姐。
樓主你BB再大少少,其實就返學,搵d 全日班,到時已經可以搞得掂。
到時你樓又供得咁上下,可以樓換樓,兩房換3房,問題就解決了。
題外話: 我有個親戚,一直都係住一城實287單位,以前一家四口加姐姐,5個人,住到兩個仔女中學而家不用姐姐了,都仲係住緊一城同一單位的。真係好勁。

男爵府

玩具勳章

回覆:請指教: 如生左BB想搬近媽媽度, 換樓定賣左捱貴租

你度去荃灣有車,直到算快,如果換,換貴又要上到按揭,如果唔係賣左買唔返又要捱貴租,郁下萬幾一個月,年年加租好難頂呀

子爵府

引用:Quote:sinsinlo+發表於+14-11-5+15:11+樓主

我係2011按9成供30年, H+0.7%/P-2.75 (以低者供), 個rate好低! 我月供$6k左右咋
如而家轉按5成5, 可借17 ...
5.5成都唔可出租。你欠1.66,佢話5.5成借1.78。 咁你問埋佢如果想只借5成,要補幾錢(可能補6萬左右?)叫佢幫你計下

複式洋房

lingan 發表於 14-11-5 15:58
恭喜樓主。
見到你個post幾日。
我一直同家人住,由BB出世就搵姨姨揍,好好彩有個好錫BB嘅姨姨。 ...

好多謝你呀! 因為呢個問題困擾左我好耐, 所以先問下大家意見, 真係好感恩大家既意見!

睇完你post, 我都要計劃下請工人姐姐, 你親戚真係好強, 住到咁多人, 應該好少雜物, 同裝修設計下過苦工, 工人姐姐有房嗎? 因為我聽過要俾工人一間房所以放棄左...

我原先諗住二人世界所以我將兩房打通做一房呀...其實應該可以再諗下點執間屋

男爵府

玩具勳章

引用:Quote:sinsinlo 發表於 14-11-5 15:11 樓主

如而家轉按5成5, 可借17 ...
原來可以咁做架

複式洋房

siuyu_bb 發表於 14-11-5 16:27
原來可以咁做架
yes!! 我都係跟大家學野, 好感激
我知道點做了!

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kk625 發表於 14-11-5 16:22
好多謝你呀! 因為呢個問題困擾左我好耐, 所以先問下大家意見, 真係好感恩大家既意見!

睇完你post, 我都要 ...
我好明白你的問題。我同家人同住都覺地方好唔夠用。
親戚無乜裝修架,姐姐亦無房,兩個小朋友碌架床,姐姐忘了訓邊,可能係廳。
姐姐其實不需要自己一房的,請姐姐時同AGENT 講,同小朋友SHARE一房就得了。我都係前兩日新買了碌架床俾bb同姐姐SHARE一房,我b同我及C6訓已經有3年幾了,我長期得1/5張床架咋。

我覺得等bb大D 你可考慮收返一城自住,只要常常執下屋,唔買太多無謂野,係得的。已打通左一房亦可間返兩房的,唔貴,到你收回間屋時一次過整返就可以了。

祝問題解決,一家人開開心心。

複式洋房

lingan 發表於 14-11-5 16:55
我好明白你的問題。我同家人同住都覺地方好唔夠用。
親戚無乜裝修架,姐姐亦無房,兩個小朋友碌架床,姐姐 ...

多謝你, 一於就咁做
我要努力儲錢!

別墅

回覆:請指教: 如生左BB想搬近媽媽度, 換樓定賣左捱貴租

可以解決到問題就好啦…
有時自己諗爆頭都諗唔到 點做,聽多D意見,易解決好多。👏👏👏

複式洋房

引用:可以解決到問題就好啦…有時自己諗爆頭都諗

原帖由 feebebe_family 於 14-11-05 發表
可以解決到問題就好啦…
有時自己諗爆頭都諗唔到 點做,聽多D意見,易解決好多。👏👏&#12807 ...
係呀!同人分享下真係獲益良多!原來仲有咁多姊妹同我有差不多的困難,辦法原來有好多

別墅

引用:Quote:原帖由 jusjo 於 14-11-04 發表唔明

原帖由 vickling 於 14-11-05 發表
出租樓要比五成錢,超過七成(包括你的九成)係用納稅人的錢幫手人保你多借的兩成,捉得嚴好多,因你借錢的 ...
謝賜教

男爵府

回覆:Michelle_Hung 的帖子

其實葵星中心,寶星中心,怡勝花園,葵涌花園你會諗嗎?

複式洋房

引用:其實葵星中心,寶星中心,怡勝花園,葵涌花

原帖由 Miss_Yellow 於 14-11-05 發表
其實葵星中心,寶星中心,怡勝花園,葵涌花園你會諗嗎?
會!但好少盤,我都想租

男爵府

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 14-11-05 發

原帖由 kk625 於 14-11-06 發表
會!但好少盤,我都想租
我見寶星中心有好多租賣盤喎。另,最近怡勝花園和葵涌花園有賣盤,都係叫價三佰萬以下。

男爵府

玩具勳章

引用:Quote:siuyu_bb 發表於 14-11-5 16:27 原來

yes!! 我都係跟大家學野, 好感激
我知道點做了!
呢度啲jm好西利

複式洋房

vickling 發表於 14-11-5 16:18
5.5成都唔可出租。你欠1.66,佢話5.5成借1.78。 咁你問埋佢如果想只借5成,要補幾錢(可能補6萬左右?)叫 ...

想請教下, 如轉按5成出租既野:

(2011年買入第一城$1.99M , 供30年9成按, 低息H+0.7/P-2.75以低者供,平均月供$6000, 現餘下$1.66M供款)

轉按如以現價$3.25M計, 借50% $1.625M, 自己補幾萬差額,供盡30年, 息口改變為H+1.7,
月供係咪$6xxx同之前差唔多, (其實點樣計到月供條數??)

我會無左原先H+0.7既低息, 想請教下我其實轉按前後比較, 實際俾多幾多錢息呢?
有無人知道點樣乘法?
息口變相高左=實際支出多左?
我係數學白痴...

首頁

尾頁

跳至