自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

evacalbee 發表於 16-7-1 16:55
真係架?? 我國內同事英文幾好架喎, 無留學, 但同外國人開會都無問題, 咁我又唔知佢中三果陣係 ...

要好努力好努力先追到進度架

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:susi1024169+發表於+16-7-1+16:43+大

原帖由 evacalbee 於 16-07-01 發表
真係架?? 我國內同事英文幾好架喎, 無留學, 但同外國人開會都無問題, 咁我又唔知佢中三果陣係 ...
係呀,我同事都係,英文超好,佢廿幾歲,佢話呢個年代唔會唔識英文,佢又唔係國際學校讀喎。

琥珀宮

aileen3388 發表於 16-7-1 16:36
親戚既囡(父母香港人),原本跟父母係內地讀書(讀緊中三),今年想返港插班(中四)中學,請問有人有經驗 ...

有心讀,留一年適應香港生活,咁大個用四年時間應該都追到dse level

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:大陸讀中三,英文程度應該只=香港小學小三

原帖由 susi1024169 於 16-07-01 發表
大陸讀中三,英文程度應該只=香港小學小三小四
可能人地讀國際學校

放下自在

侯爵府

回覆樓主:

插英中應該難啲

男爵府

oiyau2005 發表於 16-7-2 08:45
係呀,我同事都係,英文超好,佢廿幾歲,佢話呢個年代唔會唔識英文,佢又唔係國際學校讀喎。

...
係囉,所以佢話中三得小四程度我好surprise,估唔到追得咁快

子爵府

oiyau2005 發表於 16-7-2 08:45

...
我老板有時都串我, 係香港讀左咁耐, 又去外國浸咁耐, 都唔及深圳一個主任級英文. 我好意外咁答佢: 邊個話你知讀英中, 又去外國讀書既英文一定勁既? 一定係有人蒙騙你.

伯爵府

回覆:港童回港插班中學

我朋友個仔在內地讀國際學校,回來都係入返國際學校

大宅

健朗媽咪 發表於 16-7-1 17:04
今時唔同往日,而家大陸d初中英文已經同香港唔會差好遠

你講得好啱,大城市深圳,上海,北京,分分鐘勁過香港,佢哋對教育都好重視,補習班仲貴同多過香港,有時眼光真是要放寬D,世界已經改變了

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:oiyau2005+發表於+16-7-2+08:45+係呀

原帖由 tintinlam 於 16-07-02 發表
我老板有時都串我, 係香港讀左咁耐, 又去外國浸咁耐, 都唔及深圳一個主任級英文. 我好意外咁答 ...
國內廠好多同事英文都好勁㗎,email都係用英文溝通,真係唔係舊時咁唔識英文。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

程序是找心儀學校,寄信等面試。
事前準備以往成績,樂器/運動證書,
練不同語言的自我介紹
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至