2018年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我都係5月呀,第一胎,好緊張好興奮

大宅

報到!我7 week ,預產期5月中
阿大中四,阿二中一,我家下又變回新手媽媽.

複式洋房

ambermatt 發表於 17-9-21 16:27
我都係5月。上一胎流產,今胎要痴實呀!

三月個時,小x左,剛剛bingo心情忐忑

別墅

各位應該都差不多6wk或多啲啲,唔知大家有孕吐或食唔落野未? 我仲未有任何不適,十月第二個星期先約左照閃閃,話自己有左真係唔係好信
聽聞荷爾蒙水平高先可以令媽媽有孕吐,證明bb發育良好,真係令我好擔心下,都唔知佢係米仲嚮度😥🙈🙈

複式洋房

Ilovefuufu 發表於 17-9-28 12:54
回覆 魚毛仔 的帖子

你照到閃閃未?

我琴日7W1D照到閃閃啦

複式洋房

dunuknow_ww 發表於 17-9-30 00:10
各位應該都差不多6wk或多啲啲,唔知大家有孕吐或食唔落野未? 我仲未有任何不適,十月第二個星期先約左照閃 ...

我4W4D開始經常見紅,冇作嘔感覺,只是覺得累要早訓,好彩琴日都見到個胎大小正常,好明顯見到閃閃。所以你唔好擔心,訓多d就會長胎啦

大宅

回覆 dunuknow_ww 的帖子

我三胎的初期懷孕反應都唔月,阿大嘔到九彩,阿二就暈同血壓低,呢個阿三又見紅,我初時以為自己M到,但有少少紅之後又冇一、兩日,隔兩日又有紅,驚驚地去驗下先知中左,到而家都on and off 有D血同好赲。所以每個人甚至每次懷孕反應都唔同,唔洗擔心。
亦有可能用LMP計同bb真正日子唔同,可能細左幾日,未有初孕害喜都唔奇,你多多休息,趁末嘔食多D,大家加油啊!

大宅

我5週6時腸胃炎入院,醫生幫我照陰超,得胎囊1.44cm x 0.81cm,仲未見胎芽胎心。個醫生話呢個週數應該睇到胎芽胎心,話好大機會係空心囊,叫我做好心理準備。

我話得5週6之嘛,佢會應該要照到,仲話做定心理準備。個心直頭碎左,約左8週1再照。

別墅

回覆 SuieAlex 的帖子

希望你順順利利,加油

大宅

我同你一樣,6week去照時有胎囊,一切正常。但7w3d再去照,未有閃閃,醫生話正常應該會有胚胎,但而家只有胎囊,很有可能係空心胎。下個星期再去照,咩心情都冇,只有等

別墅

大家好,我第二胎,預產期五月尾(LMP計)
上星期開始一日眼訓3-4次,間歇暈作悶,食少1/3野。
睇來今胎辛苦過上胎

複式洋房

報到先!今日5W5D,到依家淨係得胸痛,下腹有時會痛,其他症狀咩都冇,所以覺得好唔真實
舊年試過一次化學懷孕,年頭試過一次5W5D自然流產,經過上次係咁流啡流鮮血,嗰時仲要唔知驚照去旅行,點知返到黎香港過幾日就冇左了.
今次好乖喺屋企抖,完全冇出街咁制,約左星期五第一次產檢,希望成功照到閃閃!

別墅

今日6W3D 去左照閃閃。第一次見到心仔係到跳。個感覺好夢幻~~~
之前勁想食野,但上星期開始見冇曬胃口...依家都唔知食咩好....

複式洋房

SuieAlex 發表於 17-10-1 22:52
我5週6時腸胃炎入院,醫生幫我照陰超,得胎囊1.44cm x 0.81cm,仲未見胎芽胎心。個醫生話呢個週數應該睇到 ...

唔駛擔心,我6週時係醫院只照到1cm胎囊,唔見胎牙胎心,醫院話胎囊大細等於人地5週大,情況唔樂觀,又係話可能係空心胎,叫我8週再照。我係星期五7W1D去私家照胎囊,見到閃閃之餘胎兒大小正常(機度到係7W2D)。所以唔好擔心,訓多d俾d時間長胎就無事啦

大宅

dunuknow_ww 發表於 17-10-2 00:04

希望你順順利利,加油
等我好消息

大宅

Ilovefuufu 發表於 17-10-2 12:53

我同你一樣,6week去照時有胎囊,一切正常。但7w3d再去照,未有閃閃,醫生話正常應該 ...
係,個刻真係乜心情都無晒不過我相信寶寶一定會健康成長
我要等多10日就去
個時8週,應該可以見到

大宅

魚毛仔 發表於 17-10-2 18:43
唔駛擔心,我6週時係醫院只照到1cm胎囊,唔見胎牙胎心,醫院話胎囊大細等於人地5週大,情況唔樂觀,又係話 ...
好大嘅鼓勵希望我到時都可以見到寶寶健康嘅胎芽胎心

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

HI

第2胎 + 高齡

別墅

bobolor 發表於 17-10-2 13:26
報到先!今日5W5D,到依家淨係得胸痛,下腹有時會痛,其他症狀咩都冇,所以覺得好唔真實
舊年試過一次化學 ...

Hi, 我今日5W3D, 同你情況有d似, 都係年頭流產了, 雖然我唔係第一胎, 但都覺得好緊張!
加油加油!

大宅

回覆 smallman_jan 的帖子

你最後M係幾時?我係8月25, 大家應該好近....
我唔係好識計而家係幾W幾D....

首頁

尾頁

跳至