自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

happymama11 發表於 19-6-13 10:24
冇,

一定要,可能有炎症
入急症

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

123mummy 發表於 19-6-13 11:18
我們在外地,所以也不知道香港那中醫好。呢度有冇媽媽可以介紹下呀?

我睇開黃大仙好細心,啱唔啱?如啱我pm你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

LoveFamily 發表於 19-6-13 11:08
你先睇下係咪好似樓上姊妹講嘅川崎症,不過如果真係11日發燒應該已經乜嘢病徵都出現,所以我估計唔係川崎症 ...

啱啱已經睇咗中醫,醫師都係話感冒, 體內鬱熱,希望食中藥可以改善退燒~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

pigmei 發表於 19-6-13 11:20
考慮睇中醫嗎

啱啱已經睇咗!

珍珠宮

blackberry 發表於 19-6-13 11:24

啱啱在屯門中文大學中醫學院睇咗,多謝關心~

blackberry    發表於 19-6-13 11:48

子爵府

happymama11 發表於 19-6-13 11:37
啱啱已經睇咗!

希望阿仔快D好番

水晶宮

ksviola 發表於 19-6-13 11:21
咩嚟架?請指教

可清熱解毒,解不明炎症!溫和!
自由太多會令世人失去平衡

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

happymama11 發表於 19-6-13 10:32
唔係冇理,只係去醫院/私家都冇要求要驗血

去私家醫院啊!唔係去私家診所。

基本上咁嘅case一定叫你上房,跟住驗血、驗尿、驗痰去種菌搵原因。咁多日喇,應該有啲嘢。

我小朋友之前斷斷續續燒,係中咗hib,要食對應抗生素,醫生話依隻菌係有你無我咁打你,要完全ko佢先得。

男爵府

回覆樓主:

即係開埋抗生素都無退燒?

珍珠宮

mimokoala 發表於 19-6-13 13:08
即係開埋抗生素都無退燒?

係,已經食咗2次療程的抗生素了!

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

mickeywinnie3 發表於 19-6-13 12:02
可清熱解毒,解不明炎症!溫和!

謝謝,長知識

子爵府

11日woo
去私家驗血.. 種菌拉

心臟有事都會長燒架

伯爵府

blackberry 發表於 19-6-13 11:24

我想知呀,謝謝

珍珠宮

男爵府

回覆 happymama11 的帖子

去私家醫院睇兒科及照肺, 可能肺炎. 仔仔又係甘燒唔退, 睇西醫話無野, 中醫話感冒, 係唔退燒, 之後就愈咳愈嚴重, 一去照肺就花咗, 肺炎入院吊抗生素,2日後退燒. 如果抗生素係啱, 2日到退燒

珍珠宮

bbeasy25 發表於 19-6-13 13:50

去私家醫院睇兒科及照肺, 可能肺炎. 仔仔又係甘燒唔退, 睇西醫話無野, 中醫話感 ...

已經照咗肺,冇事~

男爵府

幾時照? 完成抗生素療程後照? 近輪好多肺炎入院呀, 係感染肺炎支原体, 都係唔退燒和咳.

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有人話小朋友長高都會燒,希望小朋友快D好返 .明白媽媽的擔心 .

珍珠宮

bbeasy25 發表於 19-6-13 14:00

幾時照? 完成抗生素療程後照? 近輪好多肺炎入院呀, 係感染肺炎支原体, 都係唔退 ...

其實已經照咗2次,第1次在剛過去的星期日,在私家診所,家庭醫生要求照的,(剛完成第一次抗生素療程),嚟緊星期日去睇報告;第2次於二天前,急症室照的,即時知道肺冇事!

大宅

回覆樓主:

食左2次抗生素療程還未好,要多加注意喎!去私家醫院再睇下詳細檢查買個保險。

首頁
12345...9

尾頁

跳至