自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 21:02
佢自己有搵過人傾偈,嗰個人都係f5先轉去讀IB,佢話同DSE內容都差唔多,都難,但係問題冇咁多陷阱。到時學 ...
其實不如你考到有offer先諗啦,而家先轉 ib,如果英文未達標唔收你都唔使諗啦。

大宅

Chingz3 發表於 22-4-14 21:04
佢數學同理科係強啲嘅,不過我覺得A-Level反而更加難,唔係數學理科同其他科差距好大嗰啲,只係好少少。
...

A level 應該 易過 IB

大宅

ckmammy 發表於 22-4-14 21:07
其實不如你考到有offer先諗啦,而家先轉 ib,如果英文未達標唔收你都唔使諗啦。
...

yes, agree

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 21:02
佢自己有搵過人傾偈,嗰個人都係f5先轉去讀IB,佢話同DSE內容都差唔多,都難,但係問題冇咁多陷阱。到時學 ...

係呀!IB補習一小時要過千$
仲要睇下補幾多科。不過我識幾個都冇補習過,但成績都好好,有40-42分。

已刪除用户

子爵府

ckmammy 發表於 22-4-14 21:07
...

對,考咗學校先,都係一個方法試吓水平是否適合。

禁止訪問

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 21:04
佢數學同理科係強啲嘅,不過我覺得A-Level反而更加難,唔係數學理科同其他科差距好大嗰啲,只係好少少。
...

理科強可以揀數理科目考,好似頂盡三科。但英文科唔太好就好難考English A,我見我朋友個女,IBDP第一年,成績中游,D英文寫作、閱讀、會話水平比我哋當年A level高好多

翡翠宮

畀面勳章

Chingz3 發表於 22-4-14 20:41

女女中文英文都唔係太好,我都知國際學校英文水準好高,所以 ...

中英文都唔太好...得罪講句,似乎讀IB都未必讀得好,不如慳番筆錢俾佢出國讀大學,英國2nd tier既大學,DSE成績不用太好也有機會,反而IB成績唔夠好,入香港的大學難度仲高。
日日是好日

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 21:14
佢而家係對DSE完全冇信心,佢話332合格都唔知得唔得,已經同佢講咗兩年仲有時間追。f5-6啲師姐/兄同佢講完 ...
IB Chinese A SL 都好攞命, 唔會畀dse 容易好多。 我表妹讀書好勁,喺傳統神校讀跟住考 IB, 科中文都讀到佢半死,最後攞 6分做唔到狀元。

珍珠宮

好媽媽勳章

mother904 發表於 22-4-14 21:21
中英文都唔太好...得罪講句,似乎讀IB都未必讀得好,不如慳番筆錢俾佢出國讀大學,英國2nd tier既大學,DS ...

我都覺得不如留錢出國讀大學好過

水晶宮

mother904 發表於 22-4-14 21:21
中英文都唔太好...得罪講句,似乎讀IB都未必讀得好,不如慳番筆錢俾佢出國讀大學,英國2nd tier既大學,DS ...

中肯!!!

IB 科目考6分(滿分係7)其實唔易 , 6科6分+ tok (保守拿2分), 都係得38分, 唔夠分入hku 牙醫。

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 19:56
女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

會否考慮李寶樁?雖難入,但都可一試。

囡囡修讀全理科?

珍珠宮

減齡達人勳章

16歲,如果英基,暑假後讀Year 12. 今年同學們已經揀咗科(IB).
SHT ,因為比較多香港家長,佢哋又好肯比錢去補習,所以,只計成績係比較好。
如果我係你,我會比個女試,佢真係考到,有學校收,咪比佢讀。考唔到,就努力考好DSE, 之後去外國讀大學

男爵府

Chingz3 發表於 22-4-14 19:56
女女今年中四16,一直都係讀傳統學校,成績都唔算好,都好大壓力。今年第一年讀DSE更加吃力。佢自己突然間 ...

有錢又吾介紹將來做個普通人就lB,舒服D。吾夠錢又吾介意做普通人就DSE。
其實人生最後都係普通人。隨個女心意啦…

別墅

DSE嘅背誦同分析能力要求已經比IB程度低…其實連DSE攞3322都冇信心,又點解會覺得可以喺IB度攞高分?

宜家講入牙醫喎,呀囡係咪對本身IB課程要求以及由IB入大學嘅基本入場費有啲誤解?

大宅

Chingz3 發表於 22-4-14 21:14
佢而家係對DSE完全冇信心,佢話332合格都唔知得唔得,已經同佢講咗兩年仲有時間追。f5-6啲師姐/兄同佢講完 ...

而家先啱開始仲有有兩年時間追到。補習。IB 要求仲高難入。現在輕鬆到時兩頭唔到岸!寧願啲錢留去外國讀書。讀進修課程二年。 如果唔夠錢就兩年高級文憑。 夠錢就繼續轉去讀大學。

珍珠宮

老實說,讀得IB主要也是target外國讀書,如果到時如你說沒能力給她去外國讀,真的會兩頭不到岸,而且正如其他jm也提到,如果英文不是特別好,其實IB也不太適合,我小朋友現在G4(等於LS P4 ),他之前寫writing 寫了二千多字,IB要求寫嘢的質和量也很高呢!

男爵府

eva_nsw 發表於 22-4-14 21:38
DSE嘅背誦同分析能力要求已經比IB程度低…其實連DSE攞3322都冇信心,又點解會覺得可以喺IB度攞高分?

宜家 ...
其實我都唔係好明, 成績唔係咁好但又會諗到想讀牙醫? 定係誤解見到 IB 出百幾個狀元, 覺得好容易?

子爵府

lovebb2 發表於 22-4-14 21:08

A level 應該 易過 IB

其實兩者模式唔一樣,A level程度深小小,啱專科強既學生。IB重思考、分析同表達能力,亦鼓勵跨學科學習。

首頁
12345...13

尾頁

跳至