自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實可能係工作文化問題,以前試過做野做得快俾同事埋怨,話影響佢地俾老細覺得佢地做得慢。。所以都吾敢多做其他服務。。其實吾好黑面已經好好啦。

侯爵府

tinlong22 發表於 23-12-20 09:16
係架, 慘得過有D人成家搭埋飛機, 去到異鄉, 跟住話要調節自己咁淒涼啫

我講緊而家仲住喺香港嗰批喎!
你講緊邊批啊?英國?
人哋都去咗外國啦,攪唔到我,佢又唔喺BK留言,反正我完全睇唔到!
⬇️我點解編輯,係為了加圖!

attach1_sign/tmp/phpIu5i9l

侯爵府

janetlam74 發表於 23-12-20 09:01
都會係。
但明明同一種人,會唔同態度?!
係香港餐廳酒樓好多服務都係新移民姐姐,態度麻麻,真係唔催得!

呢度仲有人陰陽怪氣咁叫人一曰3餐上大陸食。典型係意見唔受,態度照舊嘅古板思想。點解唔反思下個服務態度而係怪客人?重申其實好多人只係想要基本服務唔係帝王式享受,咁都有錯?記住最後冇生意係自己爭取,唔好呼天搶地叫政府埋單。有時會懷疑呢班人嘅目的係攪臭而家嘅香港,然後又可以唱好舊屎點好點好。
#服務不分平貴,試過去街邊買燒賣走豉油,姐姐手快落咗即刻比過第2份,呢啲咪係服務囉。又試過去餐廳,落咗唔要嘅汁,叫你自己撥埋一邊咋

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shobi 發表於 23-12-20 09:31
我講緊住喺香港嗰批喎!
你講緊邊批啊?英國啦?人哋都去咗外國啦,佢又唔喺BK留言,我完全睇唔唔到!:hap ...

你肯定之前話香港係亂世個班走晒去外國?
係既話通知我一聲
我開香檳賀一賀佢

天朗氣清

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pochario 發表於 23-12-20 09:32
呢度仲有人陰陽怪氣咁叫人一曰3餐上大陸食。典型係意見唔受,態度照舊嘅古板思想。點解唔反思下個服務態度 ...

大家努力改善香港服務啦!(如果喺香港返工從事服務業),唔係日日比較人地有幾好,自己有幾差。

大宅

野原美冴 發表於 23-12-20 08:22
好服務係當我有需要時,隨傳隨到。

我反而唔鍾意太主動, 不停走來問我要唔要乜、要唔要物, 好騷擾。

極之認同你所講
正如樓主所講,店員會主動同你放食物落火鍋,又會提你幾時食得。食煲仔飯,又主動同你撈埋,再逐個碗裝飯。我都認為好騷擾,唔覺得係享受

子爵府

janetlam74 發表於 23-12-20 09:01
都會係。
但明明同一種人,會唔同態度?!
係香港餐廳酒樓好多服務都係新移民姐姐,態度麻麻,真係唔催得!

深圳好服務果班係精選過既後生仔女, 身高學歷樣貌都有要求架, 唔請35歲以上, 待遇相對比較好, 加上個個外地出來打工, 手停口停.

其實去遠少少, 比較多本地人打工既地方服務都唔會咁好.. 我上星期去廣州都覺得服務態度真係幾本地化, 有面色睇, 不過無香港咁誇張.

瑪瑙宮

大廚勳章

noodle_noodle 發表於 23-12-20 09:24
你又唔講下香港d客幾衰,我做兼職果間連續壽司店,有日成晚都無咩生意,有個男人臨收檔先入黎,10點15 las ...

呢啲直頭西客啦。。。逢係就收工嘅餐廳都唔好入去啦。。阻人收工/食飯大罪
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

tinlong22 發表於 23-12-20 09:33
係既話通知我一聲
我開香檳賀一賀佢

假如仲喺香港,都唔再講嘢啦 ~ 今時今日仲聽到咩?係得你攞出嚟講,煩唔煩呀!成日講以前,努力做好眼前得唔得?

公爵府

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 23-12-20 08:22
好服務係當我有需要時,隨傳隨到。

我反而唔鍾意太主動, 不停走來問我要唔要乜、要唔要物, 好騷擾。
+1

主動過了頭,就是騷擾

象牙宮

pomanlife 發表於 23-12-20 07:54
香港既任食火鍋比張單亞姐落單都即面黑
而家唔係多數用qrcode 落單?

侯爵府

tinlong22 發表於 23-12-20 09:33
係既話通知我一聲
我開香檳賀一賀佢

我想講即使佢哋仲喺香港,如果佢哋可以係香港留到而家,都仲未被人拉,即係無犯法啦,你都耐佢唔何㗎喎!
如果佢係你嘅親戚朋友,你唯有避開佢哋,而唔好再關注佢哋囉!

⬇️我重覆編輯,都係為了加圖!

attach1_sign/tmp/phpWcKh5a

子爵府

seaheart88 發表於 23-12-20 09:36
呢啲直頭西客啦。。。逢係就收工嘅餐廳都唔好入去啦。。阻人收工/食飯大罪
...

有d客仲要覺得你做餐廳預左,我兼職返幾多收多錢,我做哂野睇住手機出糧等個客,但我地都要放工囉

大宅

Giant 發表於 23-12-20 08:29
呢D咪值得俾加一服務費囉
響香港,我唔係要求五星級招待,太后出巡咁嘅排場,唔受氣、有禮貌、 ...

上次酒店飲茶,只可坐指定的枱,點知走時,成排位,都冇其客人! ! 又限時,入座計,到時到候拿張單來埋單, 重點又5係坐滿客人,真趕客,冇下次了。。

大宅

noodle_noodle 發表於 23-12-20 09:27
我都試過搭巴士個司機都唔識廣東話

本身唔預司機同乘客有交流;
但侍應/知客要幫客落單,唔講都算,聽唔懂喎。吹脹。
而家好了,咩都掃code 。遲d可能要微信支付。

水晶宮

seaheart88 發表於 23-12-20 09:36
...

我會問咗對方先入,對方話半個鐘 ok (埋數、清潔中),我9秒9食完,加唔該前唔該後,快閃。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

watericeice 發表於 23-12-20 07:50
近排每個月都會上深圳幾次,差唔多每次都試唔同餐廳。差唔多每間餐廳都可以外帶飲品入去。如果去食火鍋,店 ...

唉……唔知點講
所以我今日又上深井消費。
都真係好想香港好,但啲服務真係無得比。
連我勁憎大6嘅黄啊媽都話估唔到咁好

水晶宮

Jameskey 發表於 23-12-20 09:36
深圳好服務果班係精選過既後生仔女, 身高學歷樣貌都有要求架, 唔請35歲以上, 待遇相對比較好, 加上個個外 ...

我上次去潮汕,遇到非常非一般服務,我地深信對方係老闆,如果唔係,老闆無可能容忍 d 咁嘅員工

侯爵府

honeyyuki-2021 發表於 23-12-20 09:36
極之認同你所講
正如樓主所講,店員會主動同你放食物落火鍋,又會提你幾時食得。食煲仔飯,又主動同你撈埋 ...

細路仔咩!咩到要人提!
我哋教仔女要盡量自己動手,唔好咩都指意人哋,自己盡量留意,我唔會特別提你㗎!除非有危險!
啲肉熟唔熟都要人提醒?需唔需要加水都要提?連食物都幫你放?原來呢啲就係好服務?難怪有咁多地獄廚神!
唔好意思可能我係一個舊社會長大嘅人,完全接受唔到新社會思維!

PS. 樓主設定要呢啲服務,總有嘅,應該唔多囉!(係香港) 肯定唔會係普普通通食肆提供囉,慢慢搵總搵到嘅!等唔切返內地食不失係解決方法,香港就唔好再有期望囉!

侯爵府

pauline_c 發表於 23-12-20 09:35
大家努力改善香港服務啦!(如果喺香港返工從事服務業),唔係日日比較人地有幾好,自己有幾差。
...

乍看好中立,但只同意你第一句。
唔比較,點知有咩不足要改善,又或者點知人地有咩不足自己唔好重蹈覆轍。唔需要避重就輕,我都極討厭只唱衰/唱好嘅post,但有問題大家攞出嚟討論絕對係正向思維。

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊