自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 健朗媽咪 於 15-08-08 發表我

原帖由 chingcging 於 15-08-08 發表
即係唔應該有抄寫功課啦?
不嬲連教署都係唔主張幼稚園有抄寫功課,家長接唔接受唔駛寫生字又另一回事

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:家長可以去到幾怪獸……

幼稚園生點會罰抄、留堂呢d呀!流左d喎

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 健朗媽咪 於 15-08-08 發表專

問題係,執行嗰個2唔係專家。唔通真係對住本書照做就得?考試夠照書嘅答案答啦,又唔見100分?

...
幼師係受過訓練處理呢d事

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 chingcging 於 15-08-08 發表

原帖由 健朗媽咪 於 15-08-08 發表
幼師係受過訓練處理呢d事
受訓話過就可以扮專家?基真副校係st john教急救添!又點?

伯爵府

環保接龍勳章

引用:幼稚園生點會罰抄、留堂呢d呀!流左d喎

原帖由 sunnygirl 於 15-08-08 發表
留堂會,罰抄根本唔洗老師出手,家長大把俾小朋友抄。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sunnygirl 於 15-08-08 發表

留堂會,罰抄根本唔洗老師出手,家長大把俾小朋友抄。
但佢講呢個案係老師罰學生喎

珍珠宮

sumsum_so 發表於 15-8-7 20:20
教唔好就老師責任,教得好係因為家長平時教導有方唔好話b6人討厭,其實香港都好多麻煩自我中心既 ...

香港其實討厭的人有好多。早幾日有事返大陸,坐高鐵。全程一直來自各地的內地人都好安靜,直至中途有十個八個香港大叔大嬸上車。隔住三四個位都大大聲叫出來傾計,仲要唔係傾一兩句,係傾足兩個鐘。唔好以為香港人質素一定高,b6質素一定差。到處都有劣質的人。

cherrie_q    發表於 15-8-8 11:52

伯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 chingcging 於 15-08-08 發表

咁你又覺得幼師罰幼稚園小朋友留堂企,係留堂喎,唔係短時間一兩分鐘,同罰抄係啱,係無問題,咁咪無問題囉 ...
留堂留幾個鐘咩!咪又係半個鐘俾姐姐接走!有時要留堂係因為上堂時老師不能單對單去教,咪叫小朋友留多陣,企係度聽老師講囉。咁耐道俾解讀為“留堂+罰企\"架啦!呢戰,令教唔少。

珍珠宮

914132111 發表於 15-8-8 08:50
算,凡在肉體或精神上製造痛苦,達到威嚇效果,令學生停止不當行為,都算體罰。所以,罰企、罰抄等一律都係 ...
認真問,咁考試算唔算體罰?「凡在肉體或精神上製造痛苦」<--考試實痛苦啦,「達到威嚇效果」<--考得唔好升唔到級、考唔到好學校,都係威嚇啊

珍珠宮

chingcging 發表於 15-8-8 10:40
當年handle過一個類似嘅case,當時個男仔小一,同佢傾計先知點解佢覺得冇問題。原來佢嗲哋都係咁對菲組,仲 ...
因為d家長覺得自己係客,就產生左當自己係客戶服務的校長....
我成日都話,如果家長同學生當自己係客,就唔好expect對方會係一個教育工作者。

珊瑚宮

引用:【太荒謬】幼稚園男生摸女同學屁股被罰+校

原帖由 Jasper_lo 於 15-08-07 發表
【太荒謬】幼稚園男生摸女同學屁股被罰 校長要求老師道歉

怪獸家長的新聞時有出現,任職教師的「Jerry Sir ...
講真難以致信,單一怪獸家長可以咁胡鬧,被摸、受辱小女孩唔返屋企吿狀?

香港家庭長大的小孩不太可能,孩子同學的父母更不可能忍這樣的行為,除非家長們都不熟悉香港學校規矩,而校長太熟這班家長背景。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

chingcging 發表於 15-8-8 10:40
當年handle過一個類似嘅case,當時個男仔小一,同佢傾計先知點解佢覺得冇問題。原來佢嗲哋都係咁對菲組,仲 ...
我去小學巡禮有個校長講佢話學校提供最優質服務,都有啲奇怪,不過好多家長都係顧客心態,難怪部分校長同老師已忘了自己是教育工作者。

珍珠宮

sunnygirl 發表於 15-8-8 11:22
我三十年前讀幼稚園比人罰過留堂。我上堂傾計,老師罰我企,我照企但無喊,老師可能覺得落唔到檯,到放學時就罰我留堂,唔係留好耐,留一陣,其他同學走晒,得返我係課室,佢仲要熄埋燈出左去。點解我咁記得,因為我記得當時黑黑地,得返自己一個,我驚到狂喊。跟住佢先比我家長接我走。依家諗返,個老師心理變態的。

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 健朗媽咪 於 15-08-08 發表幼

受訓話過就可以扮專家?基真副校係st john教急救添!又點?
受過瞓練未必係專家,但遇著呢d情況都會識處理,受過急救訓練唔會變醫生,但見到人受傷都會識點處理

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:sunnygirl 發表於 15-8-8 11:22 幼稚

原帖由 mrschocolate 於 15-08-08 發表
我三十年前讀幼稚園比人罰過留堂。我上堂傾計,老師罰我企,我照企但無喊,老師可能覺得落唔到檯,到放學時 ...
三十年前同而家邊有得比

而家小學生留堂學校都會通知家長點解會留堂,同埋留幾耐,但係呢個案入面幼稚園老師罰學生留堂都無通知家長,而且係第二日家長嚟投訴先講比家長知,咁如果家長唔投訴,個家長都唔會知個仔喺學校摸人而被罰,照常理老師覺得小朋友問題嚴重應該當日就直接話比家長知小朋友有呢個問題,所以呢單野如果係真,個老師處理手法都有問題

侯爵府

2024年龍年勳章

越來越差,怪獸家長唔覺有問題,將來社會將會如何

伯爵府

伯爵府

依家連罰企都唔得,可以點教?沒有最怪獸,只有更怪獸!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+mrschocolate+於+15-08-08+發

三十年前同而家邊有得比

而家小學生留堂學校都會通知家長點解會留堂,同埋留幾耐,但係呢個案入面幼稚園老 ...
同意,前兩年某名幼,因罸企蒙頭,老師學校起曬底。

細路打下交,同要摸人屁股、叫人做狗兩回事,香港家長無咩可能啞忍後者,做校長的更無可能唔知邊面「社區壓力」大,件事掦出嚟幾大鑊

首頁

尾頁

跳至